Francia Dóra
Francia Dóra2021.01.19. – Közösség
1 perc olvasási idő

Egy újabb sikeres környezetvédelmi street art projektnek lehetünk a szemtanúi. A Városmetamorfózis program keretein belül elkészült harmadik alkotással, ami egy óriás sünit ábrázol, a városban élő keleti sünök helyzetére és kihívásaira hívják fel a figyelmet.

A keleti sün hazánk egész területén megtalálható, sikeres alkalmazkodóképességét mutatja, hogy már a lakott területeken, az épített városi környezetben is megfigyelhető. Ugyanakkor itt számos kihívás elé néz, az egyik legjelentősebb, hogy nincs elegendő búvó- és telelőhely a számára.

Ezt a problémát a Mondolo Egyesület és a SZETÁV Kft. különböző formákban közelítette meg. Egyrészt a projekt során, a szélesebb közönség elérése érdekében Szegeden, az Odessza városrészen található II. fűtőmű, Herke utcai homlokzata került átalakításra, másrészt a Tisza-parti Általános Iskola tanulóival együttműködve szabványos sünodúkat, ún. süngarázsokat készítettek, amelyeket az iskola udvarán helyeztek el.

A városképet romboló ipari épület átalakítása környezeti nevelésre alkalmas alkotássá a Muralpaint.hu faldekoratőr csapatának köszönhető. Az elkészült alkotáshoz körülbelül 120 liter homlokzatfestéket és 25 darab festékszóró sprayt (kanna) használtak fel. Az eredetileg téglafal átalakítási folyamatába, a falfestő csapat a vakolás után kapcsolódott be, ahol először a felület mélyalapozásával foglalkoztak, majd ezt követően a szokásos, kültéri homlokzatfestés és akrilfesték spray kombinációjával készítették el a festményt. A munkával egy hét alatt készültek el, a november végén zajló festést lassította az időjárás viszontagságai, valamint a korai sötétedés. 

városmetamorfózis

A 220 négyzetméteres felületen elkészült murál festmény mellett, egy QR kódos ismeretterjesztő tábla jelenik meg, amely beolvasásával nem csak érdekes információkat tudhatunk meg a sünökről, hanem azt is, hogy mikor, hogyan segíthetünk nekik és mivel etethetjük őket. 

A beavatkozásokkal nem csak az emberekhez közelebb álló, minőségi városi környezetet hoztak létre, hanem a minket körülvevő állatvilág számára is kedvezőbb feltételeket biztosítottak.

A Városmetamorfózis street art program 2. állomásáról korábbi cikkünkben olvashattok.

városmetamorfózis

Tetszik?

Tarts velünk!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE, HOGY ELSŐKÉNT ÉRTESÜLJ LEGFRISSEBB HÍREINKRŐL!

Ha szeretnél te is hírt kapni Magyarország első számú utcai művészeteket bemutató magazinjától és értékesnek találod azt amit csinálunk, akkor támogass minket.
Támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük