Városmetamorfózis street art program 3.

2021. jan. 19. | Közösség

városmetamorfózis

Egy újabb sikeres környezetvédelmi street art projektnek lehetünk a szemtanúi. A Városmetamorfózis program keretein belül elkészült harmadik alkotással, ami egy óriás sünit ábrázol, a városban élő keleti sünök helyzetére és kihívásaira hívják fel a figyelmet.

A keleti sün hazánk egész területén megtalálható, sikeres alkalmazkodóképességét mutatja, hogy már a lakott területeken, az épített városi környezetben is megfigyelhető. Ugyanakkor itt számos kihívás elé néz, az egyik legjelentősebb, hogy nincs elegendő búvó- és telelőhely a számára.

Ezt a problémát a Mondolo Egyesület és a SZETÁV Kft. különböző formákban közelítette meg. Egyrészt a projekt során, a szélesebb közönség elérése érdekében Szegeden, az Odessza városrészen található II. fűtőmű, Herke utcai homlokzata került átalakításra, másrészt a Tisza-parti Általános Iskola tanulóival együttműködve szabványos sünodúkat, ún. süngarázsokat készítettek, amelyeket az iskola udvarán helyeztek el.

A városképet romboló ipari épület átalakítása környezeti nevelésre alkalmas alkotássá a Muralpaint.hu faldekoratőr csapatának köszönhető. Az elkészült alkotáshoz körülbelül 120 liter homlokzatfestéket és 25 darab festékszóró sprayt (kanna) használtak fel. Az eredetileg téglafal átalakítási folyamatába, a falfestő csapat a vakolás után kapcsolódott be, ahol először a felület mélyalapozásával foglalkoztak, majd ezt követően a szokásos, kültéri homlokzatfestés és akrilfesték spray kombinációjával készítették el a festményt. A munkával egy hét alatt készültek el, a november végén zajló festést lassította az időjárás viszontagságai, valamint a korai sötétedés. 

városmetamorfózis
városmetamorfózis

A 220 négyzetméteres felületen elkészült murál festmény mellett, egy QR kódos ismeretterjesztő tábla jelenik meg, amely beolvasásával nem csak érdekes információkat tudhatunk meg a sünökről, hanem azt is, hogy mikor, hogyan segíthetünk nekik és mivel etethetjük őket. 

A beavatkozásokkal nem csak az emberekhez közelebb álló, minőségi városi környezetet hoztak létre, hanem a minket körülvevő állatvilág számára is kedvezőbb feltételeket biztosítottak.

A Városmetamorfózis street art program 2. állomásáról korábbi cikkünkben olvashattok.

Muralinas: A szél istenének az epizódja

Muralinas: A szél istenének az epizódja

A Muralinas nevű alkotócsoportot 2022-ben hozta létre Koleszár Stella, vizuális művész, üvegművész és Komesz Borbála képzőművész. Azon munkálkodnak, hogy minél több színes falfelület legyen ne csak Budapesten, hanem több kisvárosban is.

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet végtelen szépsége és gazdagsága mindenki számára ismerős, mégis gyakran megfeledkezünk arról, hogy ez a kincs nem végtelen. Az emberi tevékenységek következményei, mint az iparosodás, a mezőgazdasági intenzifikáció és az urbanizáció, súlyos károkat okoznak a környezetben. Most van itt az ideje, hogy komolyan vegyük a felelősségünket és cselekedjünk a természet megóvása érdekében.