Városmetamorfózis street art program 3.

2021. jan. 19. | Közösség

Egy újabb sikeres környezetvédelmi street art projektnek lehetünk a szemtanúi. A Városmetamorfózis program keretein belül elkészült harmadik alkotással, ami egy óriás sünit ábrázol, a városban élő keleti sünök helyzetére és kihívásaira hívják fel a figyelmet.

A keleti sün hazánk egész területén megtalálható, sikeres alkalmazkodóképességét mutatja, hogy már a lakott területeken, az épített városi környezetben is megfigyelhető. Ugyanakkor itt számos kihívás elé néz, az egyik legjelentősebb, hogy nincs elegendő búvó- és telelőhely a számára.

Ezt a problémát a Mondolo Egyesület és a SZETÁV Kft. különböző formákban közelítette meg. Egyrészt a projekt során, a szélesebb közönség elérése érdekében Szegeden, az Odessza városrészen található II. fűtőmű, Herke utcai homlokzata került átalakításra, másrészt a Tisza-parti Általános Iskola tanulóival együttműködve szabványos sünodúkat, ún. süngarázsokat készítettek, amelyeket az iskola udvarán helyeztek el.

A városképet romboló ipari épület átalakítása környezeti nevelésre alkalmas alkotássá a Muralpaint.hu faldekoratőr csapatának köszönhető. Az elkészült alkotáshoz körülbelül 120 liter homlokzatfestéket és 25 darab festékszóró sprayt (kanna) használtak fel. Az eredetileg téglafal átalakítási folyamatába, a falfestő csapat a vakolás után kapcsolódott be, ahol először a felület mélyalapozásával foglalkoztak, majd ezt követően a szokásos, kültéri homlokzatfestés és akrilfesték spray kombinációjával készítették el a festményt. A munkával egy hét alatt készültek el, a november végén zajló festést lassította az időjárás viszontagságai, valamint a korai sötétedés. 

városmetamorfózis
városmetamorfózis

A 220 négyzetméteres felületen elkészült murál festmény mellett, egy QR kódos ismeretterjesztő tábla jelenik meg, amely beolvasásával nem csak érdekes információkat tudhatunk meg a sünökről, hanem azt is, hogy mikor, hogyan segíthetünk nekik és mivel etethetjük őket. 

A beavatkozásokkal nem csak az emberekhez közelebb álló, minőségi városi környezetet hoztak létre, hanem a minket körülvevő állatvilág számára is kedvezőbb feltételeket biztosítottak.

A Városmetamorfózis street art program 2. állomásáról korábbi cikkünkben olvashattok.

Fork x Skanska – „A víz útja”

Fork x Skanska – „A víz útja”

Egyedülálló együttműködésbe vágott bele a Skanska Magyarország a graffiti művész Fork Imrével aki eredeti és inspiráló alkotást álmodott meg a H2Offices első épületének kertjében.

A Szegedi szecesszió múzsája

A Szegedi szecesszió múzsája

A Színes Város Csoport és az RTL együttműködésében három látványos tűzfal készült idén: Budapest és Pécs után Szegeden készült el a legfrissebb alkotás az RTL jóvoltából. A tűzfalfestésre több látványterv is készült, amelyek közül a szegedi lakosok közönségszavazás útján egy szecessziós stílusú festményt, Váczy Enikő tervét választották.

Share This