Városmetamorfózis street art program 2.

2020. dec. 1. | Közösség

A Városmetamorfózis street art program második állomása a „Szetáv TV”, amely egyrészt a Külvárosi Mozi Piknik vetítéssorozatnak adott helyet, másrészt az illegális hulladéklerakás problémakörére hívja fel a figyelmet. 

A retró TV beüzemelésének célja volt, hogy a pandémia közepén némi szórakozási lehetőséget nyújtson a szegediek számára. A „teltházas” előadások, ami átlagosan 4-500 embert jelent, jelzik a mozi sikerét, csak néhány környéken lakó nem szívlelte az ötletet. A használatot követően a TV „kidobásra” került, ez az alkalom köré egy közösségi szemétszedést is szerveztek, majd a Városmetamorfózis eszméjéhez hűen létrehoztak egy újabb oktatási felületet, aminek az illegális hulladék a témája. 

városmetamorfózis 2.

A Mondolo Egyesület és a SZETÁV Kft. Városmetamorfózis című közös köryezetvédelmi steet art programjának céljáról, ahol újra értelmezik a városi lakókörnyezet fogalmát és az első állomásáról a „Fecskefészek fűtőműről” korábbi cikkünkben olvashattok. 

A mostani városképet romboló ipari épület átalakítása művészi alkotássá ismét a Muralpaint.hu faldekoratőr csapatához köthető. Az urbánus környezet megszépítéséért dolgozó csapat a 250 nm nagyságú felületre nagyjából 100 liter kültéri festéket és színezőt, valamint 50 db festékszóró sprayt (kanna) használt fel. Az alkotás a kültéri homlokzatfestés és akrilfesték spray kombinációjával készült. A Tv „képernyőjéhez” annak érdekében, hogy a projektor fénye látszódjon, zománcfestéket alkalmaztak. A Fűtőmű utcai street art alkotáson a csapat első alkalommal két hétig dolgozott, majd a nyár végén újabb tartalom, növény és állatminta került, a környezetvédelem jegyében, a funkcióját vesztett óriás televízióra.

városmetamorfózis

A muralpaint.hu csapata a kivitelezésre pozitív visszajelzéseket kapott, a művészi alkotással egyrészt sikerült a városi tér hangulatát javítani, másrészt az alkotóknak lehetősége nyílt olyan tartalom közvetítésére, amellyel gondolkodásra késztetik a szemlélőt a felfestett problémáról.

Fork x Skanska – „A víz útja”

Fork x Skanska – „A víz útja”

Egyedülálló együttműködésbe vágott bele a Skanska Magyarország a graffiti művész Fork Imrével aki eredeti és inspiráló alkotást álmodott meg a H2Offices első épületének kertjében.

A Szegedi szecesszió múzsája

A Szegedi szecesszió múzsája

A Színes Város Csoport és az RTL együttműködésében három látványos tűzfal készült idén: Budapest és Pécs után Szegeden készült el a legfrissebb alkotás az RTL jóvoltából. A tűzfalfestésre több látványterv is készült, amelyek közül a szegedi lakosok közönségszavazás útján egy szecessziós stílusú festményt, Váczy Enikő tervét választották.

Share This