Ökotudatos fecske murál a környezetvédelem jegyében

2020. jún. 5. | Közösség

Sajnos a magyarországi fecskeállomány évről-évre csökken, aminek a legfőbb oka az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység. A kettő ugyanaz, és csak a probléma felismerése és az arra tett segítő szándék fogja ezt megoldani.

Ennek tudatában járt el a Szegeden megalakuló Mondolo Egyesület, akiknek céljuk, hogy megismertessék az emberekkel a fenntartható és környezettudatos életmód előnyeit és felhívják a figyelmet a társadalmi szerepvállalásra a bolygónk jövője érdekében. Ennek példájaként legutóbbi kezdeményezésükkel, ami a ”Festékkel a fecskékért! – Mondolo környezetvédelmi street art projekt”címet kapta, átalakították Szeged egyik városrészének környezetszennyező óriását egy madárbarát, webes oktatási felülettel bíró művészeti alkotássá.

muralpaint fecske mural

Ennek kivitelezésére a Muralpaint faldekoratőr csapatát kérték fel. A fal alapjait szegedi utcaművészek és képzőművészek festették, a végső dekorációt, a fecskéket pedig Marton Ákos és Vinkó Leó (muralpaint) készítette el. A több mint 1000 nm nagyságú fal festése bő 3 hétig tartott az azt megelőző 1 éves előkészülettel. A művészek a festési folyamathoz nagyjából 50 db festékszóró sprayt (kanna) és 200 liter színező és kültéri festéket használtak fel. A durva és tömegi részét erős homlokzatfestékkel vitték fel, mivel üvegre festettek. A kezdeti nagy hengereket egyre kisebb ecsetekre váltották fel. A végső finomabb árnyalatokat festékszóróval fújták fel.

muralpaint fecske mural
muralpaint fecske mural

A figyelemfelhívás és a lakókörnyezet átalakítása mellett, főbb céljuk a projekttel, a városba érkező fecskék életterének és költési eredményességének a javítása. Ezt egy 20 méter hosszú mesterséges fecske telephely kihelyezésével érték el amit a fűtőmű oldalára helyeztek ki. A 20 db műfészken kívül amit a Magyar Madártani Egyesület ajánlott fel, további fészkeket raktak ki amit a Mondolo Egyesület és a Bordányi Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde munkatársai és gyerkőcei által készítettek és helyeztek ki.

muralpaint fecske mural

A muralpaint kommunikációs menedzsere szerint az eddigi visszajelzések pozitívak, de úgy gondolják, hogy egy olyan problémára világít rá, amiről szinte mindenki tud és egy olyan formai megjelenéssel sikerült megvalósítaniuk, ami könnyen érthető és művészetileg sem rugaszkodik el az absztrakció világába, így elég befogadható lett ami nagyban befolyásolja a kritikát.

Fork x Skanska – „A víz útja”

Fork x Skanska – „A víz útja”

Egyedülálló együttműködésbe vágott bele a Skanska Magyarország a graffiti művész Fork Imrével aki eredeti és inspiráló alkotást álmodott meg a H2Offices első épületének kertjében.

A Szegedi szecesszió múzsája

A Szegedi szecesszió múzsája

A Színes Város Csoport és az RTL együttműködésében három látványos tűzfal készült idén: Budapest és Pécs után Szegeden készült el a legfrissebb alkotás az RTL jóvoltából. A tűzfalfestésre több látványterv is készült, amelyek közül a szegedi lakosok közönségszavazás útján egy szecessziós stílusú festményt, Váczy Enikő tervét választották.

Share This