Interjú Batman graffiti művésszel

2021. febr. 27. | Interjúk

Batman Szegeden is megmutatta magát, noha nem a mindenki által ismert ikonikus szuperhős személyében, hanem graffiti művészként aki az igazságosztó állnevén járja az éjszakákat és hagyja ott névjegyét a falakon. Várost graffiti vagy street art nélkül nem is tudna elképzelni, mint mondja: „az maga lenne az unalom.”

Mióta festesz?

Már általános iskolás koromban elkezdtem firkálni a tankönyveimet, tagelgetni. Akkor még nem gondoltam, hogy egyszer a várost is célba veszem és ennyire megszeretem majd a graffitit. Két éve körülbelül, hogy festékszórót ragadtam. Bár igazán aktívnak az elmúlt egy év mondható. 

Honnan jött a művésznév?

Makkosházi kölyök voltam, ott az egyik helyi crew adta a nevet. Mindenki így hívott a környéken “kisbatman”. Ők voltak mondhatni a példaképeim. A crew festményeit láttam kisgyerekként mindenhol a betondzsungelben, előtte sosem láttam graffitit vagy taget. Tízen évek teltek el majd úgy hozta az élet, hogy 2019-ben újra találkoztam az egyik még ma is aktív taggal. Nekem pont akkoriban jött az ötlet, hogy fújni akarok. Gondolkodtunk mi legyen a név mire Ő rávágta ..” hát egyértelmű ! Batman!”

Ez a név a legelső emlékem ami valamilyen formában a graffitihez köthető. Megismerkedtem a szubkultúrával és felfigyeltem az első crew-ra a környéken, abban az időben kezdtem tagelgetni figyelgetni a falat, hogy kell… és egy példaképemtől kaptam a nevem. Kell ennél jobb?! Emellett még van 1-2 dolog ami miatt ezt a nevet választottam de az nem fontos.

Hogyan alakult ki ez a stílus és hogyan neveznéd?

Igazából még nincs kiforrva. Szeretem változtatgatni, keresgélem önmagam. Mikor mi jön. Még nem hoztam semmi újszerűt, hogy ennek nevet adjak. Kicsit kakukktojás vagyok a graffitisek között de semmi több, csak csinálom ami jön és ahogy jön. Hagyom magam sodródni aztán majd kiköt valahol a dolog. 

batman
batman

Kik vagy mik inspirálnak leginkább az alkotásra?

Hazai és külföldi is van bőven, de akik így kapásból eszembe jutnak és nagy kedvencek Ceser, Vile, Odeith. Itthon pedig Mone, Oryon, Boros és a TMK crew is nagyon inspiráló, és persze még sok graffitist fel lehetne sorolni. Valamint 0036 Mark, Márton Ákos Barnabás, Optik, EMFCKNR, 9219 2112 gzigziiz.

Van olyan graffitis csoport aminek a tagja vagy?

Nincs, egyedül festek. Ha csapattag nem is, de azért jó lenne valakivel/valakikkel festeni néha, nem csak egyedül. Persze ha úgy hozná az élet, hogy legyen egy crew szerintem benne lennék.

Illegál vagy legális festés?

Egyenlőre jobban mozgat az illegál, de leginkább az elhagyatott helyeket szeretem. Sajnos még nem sokat fújtam ilyen placcon. 

batman
batman

Volt-e bármiféle konfrontációd a rendőrökkel? 

Volt, még nagyon az elején. Rosszkor voltam rossz helyen, de nem akció közben kaptak el. Fotózni mentem. Kipakoltatás lett a vége és sajnos a táska tele volt matricákkal, rajzokkal. De nem bánom mert ez hozta a névváltoztatást is részben.

Mi az ami motivál téged az alkotásra?

A hangok a fejemben haha.:D Az hogy akarom és szeretem csinálni. Nekem ez egyfajta menekülés a saját problémáim és a folyamatosan kattogó agyam elől. Kiakarok szakadni ebből a beteg világból a mókuskerékből és ez sikerül addig ameddig festek. És nem utolsó sorban, hogy jobb legyek.

Hobbiként vagy megélhetésként tekintesz a graffitire?

Hobbi. Nem vagyok azon a szinten és amúgy is utálom ha meg van szabva mit fessek. Ha egyszer eljutnék arra a szintre, hogy pénzt is keressek ezzel,  akkor lehet nem fogok elhatárolódni a dologtól, de akkor sem megélhetésként festenék mert nincs ilyen vágyam. A művészet mindenkié és én jobb szeretek adni.

Ha valakinek festhetek és az én munkám kell én annak örülök, és szívesen csinálnám ingyen vagy csak a festék árát kérném. Van bennem egy olyan érzés is, hogy ha ez lenne a munkám akkor elmúlna a varázs. Azt pedig nem szeretném. Tudod .. a mókuskerék… fel kell kelni, meg kell csinálni, ráadásul valami olyat festeni amit nem szeretnék annyira vagy nem az én világom…. megint a munka….  Jobb ez így, magamnak csinálom, amikor kedvem van és amihez kedvem van. Egyenlőre hobbi és gyógyír számomra. Szeretném ha ez így is maradna még nagyon sokáig.

Elég drága anyagi költségei vannak egy-egy rajz elkészítésének. Te ezeket miből tudod finanszírozni?

Dolgozom. Sokszor lemondok dolgokról és a festéket választom, de sosem bántam még meg.

Volt olyan része az életednek ami miatt úgy érezted, hogy végleg leteszed a kannát?

Ahogy az életem minden területén úgy itt is vannak hullámvölgyek. Volt olyan sajnos, hogy úgy éreztem abbahagyom. Magamnak köszönhetően is de volt, hogy külső hatás miatt. Ha a művészetet választod mindig lesznek akiknek tetszik  amit csinálsz és akiknek nem. Ellenséget épp olyan könnyű találni mint támogató embereket, sőt… Amikor sok falba ütközik az ember és érik negatív hatások két dolog történhet. Építően hat és annál jobban, elszántabban csinálja vagy épp rombolóan hat és eltántorodik. Én sajnos hajlamos vagyok az utóbbi lenni.

Mi a véleményed a graffitiről?

Minden negatív velejárójával is az egyik legjobb dolog ami velem történt.  Nem is tudnék várost graffiti és street art nélkül elképzelni. Az maga lenne az unalom. Persze vannak épületek, terek, helyek ahova szerintem sem való, azokat pedig tisztelni kell. 

Hogyan látod a szubkultúra jelenlegi helyzetét itt Magyarországon?

Régebben sokkal komolyabb underground élet volt Szegeden. Nem csak a graffitit illetően. Az extreme sportok, break mind mind kezd eltűnni és már csak az öregek nyomják. Emlékszem még, amikor régen nem volt olyan este, hogy az Árvízi emlékmű vagy a Nagy Á ne lett volna tele breakes, graffes, deszkás stb fiatalokkal. Hiányoznak azok az idők. De szerencsére vannak nagyon tehetséges fiatal graffitisek most is. Talán inkább azt látom, hogy a legális festés fele megy a dolog és kevesebb az illegál. Ez jó vagy rossz?! Döntse el mindenki maga. 

Legemlékezetesebb fújás?

Mindegyik emlékezetes a maga módján. Volt egy felüljárós fújás ott majdnem elkapott a zsaruság. Háromszor hagytam el a telefonom azon az estén bújás közben, de szerencsére mindig meglett. Csalánba fetrengtem miközben lapultam, az arcomat szétmarta haha… Akkor nem élveztem annyira alig vártam, hogy vége legyen és mehessek haza, de másnap már jót nevettem az egészen. Volt egy vonatos akció ott nem egyedül voltam. Hallottunk valamit szóval bebújtunk a vonat alá én meg bevágtam a fejemet valami vas elembe a vonat alján. Kongott akkorát… nem tudtam sírjak vagy nevessek, de tudtam egyiket se kéne. Persze a haversrácnak is nehéz volt visszatartani a hangos nevetést haha.:D Azon az estén még sok emlékezetes dolog történt, dejó is volt! 

Tavaly halloween-i fújás… ott szaladnom kellett. Borzasztó egy este volt, de idővel ez az emlék is megszépült és ma már jókat nevetek rajta.

Számodra mit ad ez a szubkultúra?

Felejthetetlen élményeket, emlékeket, adrenalint, szabadságot, erőt a mindennapokhoz, jót-rosszat, boldogságot néha szomorúságot, összehoz jó emberekkel. Az egyik legszínesebb dolog a világon! Szeretem.

Mit üzennél azoknak akik még csak most ismerkednek a műfajjal?

Keressenek egy jó okot vagy célt, hogy miért szeretnék csinálni. Aztán csinálják szívvel-lélekkel. Nem utolsó sorban pedig kortól, nemtől, stílustól függetlenül tiszteljük egymást és a többi művészt. Összetartás-támogatás én ebben hiszek nem a széthúzásban.

Kinek mondanál köszönetet azért, amiért sikerült kitartanod a művészeted mellett?

Neveket nem sorolok mert véletlen kihagynék valakit, az meg elég kellemetlen lenne. De szerintem tudja mindenki aki valaha támogatott építő kritikával, pár jó szóval vagy bármi módon is. A közeli barátok és az a pár jó ember akikkel az elmúlt egy évben összehozott a graffiti! Köszönöm!  Köszönet azoknak is akikkel személyesen még nem volt alkalmam találkozni vagy csak pár alkalommal, de üzenet formájában támogatott amikor úgy volt abbahagyom! Köszönöm azoknak is akikkel még nem volt kontakt de szeretik a rajzaimat. És nem utolsó sorban köszönöm az Urban Művészetnek a kérdéseket és az önzetlen munkájukat amit tesznek a művészetért és a művészekért! Sok sikert és kitartást a további munkáitokhoz! Remélem általatok több ember szereti meg az utcai művészetet és egyre több tehetséges fiatal kap inspirációt, hogy rálépjen erre a kalandos és színes útra! ❤️:D

HELLO
my name is

Batman

Interjú Polgár Andival

Interjú Polgár Andival

Polgár Andi élettel teli illusztrációi felráznak a napi történésekből. Munkáin elismert emberek és művészek is szívesen elidőznek.

AAFK interjú

AAFK interjú

Anny és Felipe egy művész páros, akik erős háttérrel rendelkeznek grafika és illusztráció terén. Amikor eldöntötték, hogy beveszik az utcákat és elkezdenek festeni, akkor egy csodálatos közösséget találtak és ezáltal egy új utat a művészet, illetve kultúra megéléséhez távol az irodai léttől és a számítógépektől.

Rawman interjú

Rawman interjú

Bízok abban, hogy az alkotást tekintve, benne tudok lenni egy olyan folyamatban, ami idővel változni és fejlődni fog. Az pedig átható és inspiráló amikor egy stílus mögött ott van egy ember személyisége, energiája és üzenete.