Budapest Street Archæology kiállítás a Deák17 Galériában

2021. szept. 23. | Események

Budapest Street Archæology kiállítás

Budapest Street Archæology kiállítás a nemzetközi Street art mozgalom honi vonatkozásait sorakoztatja fel az elmúlt 20 évből. Bemutatja meghatározó magyar alkotóit, projektjeit, tárgyi emlékeit és dokumentumait. A kiállítás célja az, hogy a gyerekek megismerjék a jelentős művészeti vonulatok közül a legfiatalabbat, remélve, hogy ennek hatására tudatosan fogják szemlélni lakókörnyezetüket és óvják annak vizuális értékeit.

A Galéria bemutatása

A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria Budapest szívében, a Deák Ferenc tértől 5 perc sétára, a Fashion Streeten, a Deák Ferenc utca 17. szám alatti épületben található. Az itt található hatemeletes lakó- és irodaépületet Révész Sámuel és Kollár József építészek tervezték. A létesítményen eredetileg a német Jugendstil-architektúra stílusjegyei mutatkoztak meg, de a homlokzatot a múltban többször is átalakították, így napjainkban egy letisztult, modernebb külső jellemzi. Az intézmény a műemléki védettség alatt álló épület első emeletén működik, ahol 537 négyzetméter alapterületen kiállító-, foglalkoztató- és irodaterek kerültek korszerű kialakításra. 

Budapest Street Archæology kiállítás
A Deák17 Galéria épülete (Fotó: Beszédes Noémi)

A Fővárosi Önkormányzat fenntartásával működő Deák17 Galéria 2015 óta működik. A galéria egyszerre kiállító- és közösségi tér, valamint művészetpedagógiai centrum. Célja képző- és iparművészeti időszaki kiállítások rendezése, különböző alkotóműhelyek és szervezetek közötti szakmai párbeszéd lehetőségének megteremtése, művészetpedagógiai tevékenységek biztosítása és szervezése, bekapcsolva a pedagógusokat, szülőket, gyerekeket és fiatalokat. A galéria különféle kulturális programoknak, családi matinéknak, nyári táboroknak ad otthont. Hiánypótló, művészeti nevelést támogató feladatot lát el.

A galériában végzett színvonalas tevékenység számos elismerésben részesült az elmúlt években. 2020-ban elnyerte a Családbarát Múzeum díjat, illetve megszerezte a Közösségi Múzeum elismerést is. 2021-ben pedig felkerült az Edison100 listára, amely olyan hazai, innovatív és jövőbarát kezdeményezéseket fog össze, amelyek az óvodás és iskolás gyermekek kritikus tudását és kompetenciáit fejlesztik az iskolai kereteken túl.

Az intézmény az egyik legautentikusabb módszert választotta a kortárs közönség nevelésére: gyerekek és fiatalok, illetve kortárs képzőművészek hasonló témában, rokon szellemiséggel készült alkotásait állítja egymás mellé, így kiállításai több generációhoz szólnak. A galéria tevékenysége teljes mértékben non-profit jellegű, kiállításai és programjai ingyenesek.

A galéria egyedülálló abban, hogy a kortárs művészetet elsősorban a fiatalok számára közvetíti. Fogékonyságukra és nyitottságukra építve hozzájárul egy fenntartható, elfogadó világ és társadalom kialakulásához.

Budapest Street Archæology

Budapest Street Archæology kiállítás
Budapest Street Archæology kiállítás a Deák17 Galériában (Fotó: Kuttner Ádám)

2021. szeptember 8-án Szabó Simon színész, rendező nyitotta meg a Budapest Street Archæology kiállítást, amely elsőként tesz kísérletet arra, hogy a magyar (elsősorban fővárosi) Street art elmúlt húsz évét történetileg feldolgozza és bemutassa. A megnyitó személye azért is hiteles, hiszen bár sokan nem tudják, de Szabó Simon a múltban maga is aktív ismerője, alkotója volt a graffiti világának. A Deák17 Galéria összefoglaló tárlatán bemutatásra kerülnek archív dokumentumok: fotók, kiadványok, újságok, relikviák és egyedülálló módon kiállításra kerültek az alkotók között kézről kézre járó blackbookok is. Az időszaki kiállítás 2021. szeptember 9-től egészen december 17-ig megtekinthető.

Szabó Simon megnyitja a Budapest Street Archæology kiállítást (Fotó: Kuttner Ádám)

Az utcaművészet történetét olyan 11 meghatározó művész és/vagy művészcsoport alkotásain és tárgyi emlékein keresztül fedi fel a tárlat, akiknek munkássága lefedi időben az elmúlt húsz évet – és akik a mai napig jelentős hatással bírnak a további Street artosokra. A galériában megtekinthető alkotásokon megmutatkozik a szcéna műfaji sokszínűsége. A falfestés, festékszórózás (Nikon One, Iamsuzie) mellett láthatunk itt stencil (Void), matrica (Szárnyas Doboz), paste-up (0036Mark, Miss KK, 1000%, DTM) alkotásokat, AR-technikával animált festményeket (Fat Heat-től), de kisplasztikai alkotásokat is – bronzból (Kolodko Mihály miniszobrait) és kerámiából (Rapa73 betűkompozícióit).

Fontosnak tartja a Deák17 Galéria hangsúlyozni, hogy elhatárolódik attól, hogy bárkit illegális cselekedetre buzdítson, hiszen 2010 óta életben van egy olyan törvény is, ami a „falfirkák” elhelyezését egyértelműen rongálásnak minősíti – és mint ilyet, az „elkövetőjét” szabadságvesztéssel sújthatja. Ráadásul a törvény a falfirkák körébe sorol szinte minden engedély nélküli köztéri festést: legyen az grafikus vagy szöveges – és legyen festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozva. A kiállítás célja az, hogy a gyerekek megismerjék a jelentős művészeti vonulatok közül a legfiatalabbat, remélve, hogy ennek hatására tudatosan fogják szemlélni lakókörnyezetüket és óvják annak vizuális értékeit. Cél az is, hogy a tárlat a Street artot mint kortárs vizuális művészeti jelenséget kutassa és felfedje annak titkait, jelentős vonulatait mind a felnőtt, mind a fiatal közönség számára. 

A 11 reprezentatív alkotó vagy csoport tudatosan került kiválasztásra a kiállítás kurátora, Zsigó Bianka művészettörténész által, hiszen olyan művészek alkotásait tekinthetik meg a galériában a látogatók, akik hatással voltak és vannak ma is a Street artosokra.

A budapesti Street art szcéna első főszereplője az 1000% csoport volt, amely lassan 20 éves fennállását ünnepelheti, így nem maradhatott ki a kiállításból. Utcai dekorküldetésük 2002-ben kezdődött, egykori MOME-s diákokként.

A kiállító művészek közt szerepel 0036Mark is, aki bár annak tűnhet, mégsem újonc a 2018 óta aktív falragaszművész. Munkáihoz a popkultúrából válogat, leggyakrabban közkedvelt rajzfilmek hőseit hozza el a főváros utcáira és illeszti őket a környezetükre reflektálva vicces kontextusba.

A DTM – azaz Dekor Team, vagy másképpen a Durva Trabantos Matrica néven ismertté vált csapat – tagjai mind a Damjanich utcai Dekoriskola egykori tanoncai, akiknek munkája szintén megtalálható a tárlaton.

20 éve fest Fat Heat, aki hamar a legál graffitizésben rejlő lehetőségekre koncentrált. A biomechanikus betűk után organikus figurális kompozíciókat alkot, most már vászonra is. Itthon elsők között kezdte alkalmazni alkotásain az AR technológiát (augmented reality, vagyis kiterjesztett valóság). A galériába 2 ilyen munkáját is megtekinthetik az érdeklődők.

Budapest Street Archæology kiállítás
Fat Heat alkotása a Budapest Street Archæology kiállításon (Fotó: Kuttner Ádám)

A grafikus Iamsuzie 2015 óta fest elsősorban legálfalakon, a betűk helyett inkább érzelmes, kifejező figuráira összpontosít. Barátságos karakterei a régi rajzfilmeket és képregényeket idézik, honi és külföldi Urban art fesztiválok gyakran felkért művésze.

Kolodko Mihály a Street art mentalitásával helyezi ki apró bronz alkotásait a köztereken – ám munkái azonnal illeszkednek környezetükbe és (a gerilla akción túlmutatva) válnak a város részévé mint teljesértékű képzőművészeti alkotások. A tárlaton – többek között –egy köztérre még nem kihelyezett szobrot tekinthetnek meg a látogatók a kiállításon.

Kolodko Mihály alkotása a Budapest Street Archæology kiállításon (Fotó: Kuttner Ádám)

Miss KK közel életnagyságú falragaszait a divatvilág csillogása ihleti. De a fotómontázs babákon olvasható csattanós feliratok ébresztőt fújnak a túlzásba vitt külsőségek ellen és a külcsín-belbecs fontos egyensúlyára hívják fel a figyelmet.

Budapest Street Archæology kiállítás
Miss KK alkotása a Budapest Street Archæology kiállításon (Fotó: Kuttner Ádám)

Nikon One oldschool firkász, elsők között került galériás közegbe, régóta a filmipartól kap megbízásokat. 

Rapa 73 munkái is megtalálhatók a tárlaton. A művész az egyik legelső magyar graffitis csapat, a PNC (Pride not Crime) és a meghatározó Kriminal Beats zenei kollektíva alapítótagja, valamint a Színes Város csoport első művészeti vezetője volt. Ma már saját stúdióját vezeti, ahonnan a belváros falaira eddig ritkán látott kerámiabetűk és csempekompozíciók kerülnek ki.

A képzőművész Szárnyas Doboz az egyik legrégebbi aktív matricás Budapesten. Az ezredforduló óta ontja magából kézzel rajzolt doboz-verzióit, amelyek mindig felismerhetőek magvas megjegyzéseiről és elgondolkodtató kérdéseiről. A látogatók az ő munkáit is láthatják galériás környezetben.

Void végzett képzőművész, a graffitis kezdetek óta (közel két évtizede) folyamatosan megújul a repertoárja. Érzelmes, karikaturisztikus vagy konkrét személyeket idéző portréit gyakran látjuk viszont matricákon és stencileken. Köztéri munkáin, illetve a Budapest Street Archæology kiállításon is fellelhető a Pareidolia jelenség, amelynek lényege, hogy a művész az élettelen dolgokban is emberi arcot fedez fel.

Void alkotása a Budapest Street Archæology kiállításon (Fotó: Kuttner Ádám)

A kiállításmegnyitón az elektronikus zenei aláfestést Veres Attila aka Audiolife szolgáltatta. Emellett alkoholmentes üdítőt és pogácsát is biztosított a Deák17 Galéria a látogatók számára, a hangulat fokozásaképp. A megnyitó a galéria történetében minden eddiginél nagyobb sikert ért el. Az esemény két kapunyitással folyt le a hatalmas érdeklődésre való tekintettel, a megnyitó napján ugyanis hozzávetőleg 250 ember fordult meg a Deák17 Galériában. „A Facebook-oldalunkon még ennél is magasabb elérést értünk el, a kiállításhoz létrehozott esemény 40.223 felhasználóhoz jutott el, melyből 1.435-en jelezték, hogy ellátogatnak a tárlatra. A következő hónapokban az elmúlt hetekhez hasonló nagy forgalomra számítunk az intézményben.” – számolt be nekünk a pontos adatokról a galéria kommunikációs munkatársa.

Budapest Street Archæology kiállításmegnyitó (Fotó: Kuttner Ádám)

Nagyon izgi. Még sok ilyet!

– egy látogató.

Budapest Street Archæology kiállítás

A sajtóanyag szövege Zsigó Bianka művészettörténész írása és kutatása alapján készült, amely eredeti formájában 2021. decemberében egy önálló, a kiállítást feldolgozó katalógus formájában is megjelenik a Deák17 Galéria gondozásában.

0036 Mark – Időutazás az önfeledt gyermeki énünkhöz

0036 Mark – Időutazás az önfeledt gyermeki énünkhöz

0036 Marknak nem csak a képessége van meg, hogy időgépet kreáljon, hanem hogy azzal valóban vissza is repítsen minket a gyermekkorunkba, vagy kinek-kinek tetszése szerint valamely életszakaszába. Munkáit aprólékos részletekkel, titkos utalásokkal tölti meg, így folyamatosan miénk a keresgélés, ráeszmélés és felfedezés öröme.

Molotow Combat

Molotow Combat

Igazán ütősre sikeredett a Budapesti Molotow Shop 4 éves évfordulójának az alkalmából megrendezett graffiti jam, amin szerettek volna kedveskedni az embereknek és összehozni a graffitis világot.

BORN IN SZFVÁR – Nagy Bogi

BORN IN SZFVÁR – Nagy Bogi

Nagy Bogi kiállítása a “BORN IN SZFVÁR” a hovatartozás érzelmességére épít, és a művészi alkotás ösztönösségére hívja fel a figyelmünket egyfajta sajátos kortárs módon, melyben többek között Bory Jenő kultuszára támaszkodva a Bory-várat is ideologizálja.