Live Street Art Érd – A téma újra az utcán hever!

Urban Művészet | 2021.09.18. | 2 perc olvasási idő

Idén 4. alkalommal került megrendezésre a Live Street Art Érd fesztivál, ahol koncertekkel, különféle workshopokkal, extrémsport bemutatókkal és élőfestéssel szórakoztatták a nagyközönséget.

2017-ben gyakorlatilag kísérleti jelleggel került megrendezésre az első Live Street Art (LSA), ahol párszáz fős közönséggel zárták az eseményt. 2019-re pedig több mint 4000 fős látogatottságú városi nagyrendezvénnyé nőtte ki magát. Az Érdiek minden várakozást felülmúlóan nyitottan és lelkesen fogadták a graffiti műfaját a városban. A rendezvénynek köszönhető több aluljáró szépíthettek meg a writer-ek, és a Rough Coloring Crew csapata.

Szerettünk volna a városban valami szokatlan új eseményt létrehozni. Az egyik kolléganőnk javasolta, hogy legyen valamilyen kortárs képzőművészettel kapcsolatos. Gaben3000, művésznevén Peru a kezdetek óta oszlopos tagja a szervező csapatnak, a rendezvény mellett több városi gyalogos aluljáró dekorációs festését is menedzselte, idén pedig a rendezvényhez kapcsolódóan sikerült egy egyéni kiállítást is összehoznia Érden a művelődési központban, és az intézménnyel közös pályázat keretében egy mini alkotótábort Százhalombattán. Régóta kereste a várossal való együttműködés lehetőségét graffiti-street art vonalon.
Adta magát a megoldás, szóval amolyan sorsszerű, klasszikus kereslet-kínálat találkozása volt ez. Illetve akkoriban egy kultúrantropológiával foglalkozó barátnőm a mester diplomáját írta, amiben a szubkultúrák és a többségi társadalom közötti interakciókból fakadó közösségfejlesztési lehetőségeket vizsgálta, amiben interjúalanyként szerepeltem (ugyan egy egészen más szubkultúra okán). Érdekes volt az elmélet, amit erre a konkrét esetre is lehetett adoptálni, így szakmai kísérletnek is tekinthető az első rendezvény

– meséli Wolf Katalin a rendezvény főszervezője.

A rendezvény legfontosabb célja, hogy közelebb hozza a mindennapi embert a graffitihez, nem csak magukhoz az alkotásokhoz, hanem a közösséghez-szubkultúrához, hogy lássák benne ez mára már egy kortárs művészeti ág, nem feltétlenül egy kriminalizálandó vandál cselekmény. Egyfajta kanonizálási folyamatként is tekinthetünk a rendezvényre.

Live Street Art Érd

Az esemény gerincét egy alkotói pályázat adja, ahol a döntőbe jutott alkotók élőben készíthetik el pályaműveiket a rendezvény keretén belül Érd főterén, amit kiegészítenek egyéb, interaktív programokkal (sportok, közösségi alkotás stb.) és természetesen élőzenei koncertekkel, hogy minél szélesebb réteget érjen el a rendezvény, többen látogassanak ki.

Live Street Art Érd
Live Street Art Érd
Live Street Art Érd

Az idei esemény gyakorlatilag a 2020-ban a pandémia miatt elmaradt esemény pótlása volt.

Az élőfestéshez az alkotóknak egy 3×2 méteres épített OSB fal, valamint a munkájuk bemutatására az ALL CAPS üzlet által forgalmazott Loop Colors festékszóró spray állt a rendelkezésükre.

A Live Street Art Érd 2021 alkotói pályázat témája:

IZOLÁCIÓ vs. KÖZÖSSÉG

Az ember társas lény. A közösségi lét, civilizációnk alapja. Túlélésünk és felemelkedésünk kulcsa a csoportban való gondolkodás és a hatékony együttműködés képessége. 2020-as világjárvány kirobbanását követő lezárások miatt, emberek százmilliói kényszerültek távol maradni szeretteiktől, társaiktól, barátaiktól. A megszokott közösségi terek bezárta, a legtöbb helyen kijárási korlátozásokat vezettek be. Ez az élethelyzet legtöbbünk számára ismeretlen volt eddig. Újra meg kellett ismerkednünk a magánnyal, bezártsággal és egyedülléttel. 2020 a szorongás éve lett. Te, hogy élted meg – vagy inkább, hogy élted túl ezt az elszigeteltséget?
Mutasd meg egy képben, Te mit gondolsz erről a globális krízisről!

1. helyezett: Varga László – Open to nature
2. helyezett: Mr. Zero – Together Alone
3. helyezett: Kovács Lilla Emese – A félelemnél fontosabb
4. Sallós Anna Júlia – Kötelék
5. Ogre – COVIDMAJRÉ
6. Rawman – Kapcsolódás téli hold alatt 
7. Győri Soma – Meddig tart?
8. Szűcs Vivien és csapata – Keretek 
9. Time – Útvesztő
Live Street Art Érd
10. Poket – 2020-as év
Live Street Art Érd
Az alkotói pályázat nyertesei

A rendezvényekre vonatkozó korlátozások az idei látogatottságon sajnos meglátszottak. Nagyjából 2000 fő vett részt a rendezvény teljes időtartamában, ami a fele látogatottság a 2019-es évhez képest.

Live Street Art Érd
Fotók: Tóth Erzsébet

A fesztivált szeretnék jövőre is megrendezni, amihez természetesen Érd város támogatása is szükséges nem csak anyagi tekintetben, hanem, hogy továbbra is otthont biztosítson ennek a rendezvénynek.

Live Street Art Érd

Érdekesnek találtad?

Következő

Budapest Street Archæology kiállítás a Deák17 Galériában

Előző

Interjú Bronk graffiti művésszel