Új legális falfelület Szegeden!

2020. dec. 19. | Közösség

legálfal szeged

Szeged egy újabb legálisan festhető falfelülettel bővült, ahol a graffiti művészek kötöttségek nélkül alkothatnak. Ha Te is alkotni szeretnél, vagy csak érdekelnek az eddig elkészült igényes munkák, akkor érdemes elsétálnod a Rókusi városrészen található, Csáky József utcai garázssorhoz.

A most látható alkotások előtt, a magántulajdonban lévő garázsok falait oda nem illő falfirkák csúfították. A tulajdonosok szerettek volna megválni a falakon megjelenő trágár megnyilvánulásoktól, így amikor helyi művészek felkeresték a közös képviselőt, hogy ők szívesen lefestenék, illetve kidekorálnák a falakat, akkor sikeres megállapodás született. A kezdeményezés közös megbeszélésre épült, a művészek szabad kezet kaptak az alkotáshoz, egyedül annyit kértek a tulajdonosok, hogy oda nem illő témájú (például politikai) graffiti ne készüljön. 

legális fal szegeden
legálfal szeged
legálfal szeged

A kezdeményezés kapcsán elsőként az érintett közös képviselővel vettük fel a kapcsolatot, aki a beszélgetés során elárulta, hogy ő nagyon elégedett a mostani alkotásokkal, és több ilyen igényes munkát kellene készíteni festékszóróval, nem csak firkálni. A „másik oldalról” való megközelítés érdekében, pedig Mone graffiti művészt kérdeztük, aki aktívan részt vett abban, hogy ez a megállapodás létrejöjjön. A művész elmondta nekünk, hogy az egész kezdeményezés nem jöhetett volna létre egy szintén helyi graffiti művész Pif nélkül, akinek köszönhetik, hogy újabb legál fallal gazdagodott Szeged. Azóta több graffiti alkotása is készült itt, véleménye szerint ez a falfelület minden graffitis álma, minden tekintetben megfelel egy jó festésnek, sima felületű és nem túl magas.

legálfal szeged
legálfal szeged

Az ilyen típusú kezdeményezések egyrész fejlődési lehetőséget nyújthatnak a művészek számára, másrészt ösztönzően hathatnak, hogy kevesebb alkotás készüljön illegálisan, mindemellett hozzájárulhatnak egy élhető, vonzó környezet kialakításához. Ugyanakkor Szegeden viszonylag még kevés legális fal található. Mone, mint aktív graffiti festője a városnak szintén hiányolja ezeket a szabad felületeket, hiszen látja mennyire nyitottak az emberek erre, meglátása szerint, érdemes volna kihasználni ezt az érdeklődést, újabb legális falakra graffiti kiállításokat tervezni. Ez nem csak az alkotók számára nyújtana kikapcsolódást, hanem bárki megcsodálhatná a műveket és „valakiben beindulhat a művészi vonal is.”

Muralinas: A szél istenének az epizódja

Muralinas: A szél istenének az epizódja

A Muralinas nevű alkotócsoportot 2022-ben hozta létre Koleszár Stella, vizuális művész, üvegművész és Komesz Borbála képzőművész. Azon munkálkodnak, hogy minél több színes falfelület legyen ne csak Budapesten, hanem több kisvárosban is.

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet végtelen szépsége és gazdagsága mindenki számára ismerős, mégis gyakran megfeledkezünk arról, hogy ez a kincs nem végtelen. Az emberi tevékenységek következményei, mint az iparosodás, a mezőgazdasági intenzifikáció és az urbanizáció, súlyos károkat okoznak a környezetben. Most van itt az ideje, hogy komolyan vegyük a felelősségünket és cselekedjünk a természet megóvása érdekében.