Shit Shot interjú

2021. júl. 1. | Interjúk

Shit Shot

Shit Shot egy érdekes színfoltja a hazai graffitis életnek. Mókás karaktere újra és újra izgalmas kalandokba keveredik, amit a művész különböző érdekes helyeken örökít meg. Az élet minden egyes területe inspiráló hatással van rá.

Mióta festesz?

Nos hadd kezdjem kicsit más irányból! Te, ki most olvasni fogod soraim, kívánom, hogy múlasd jól eme pár percet, s ha lehet nevess hát! ..de ha tejfeles a szád, nyomj egy ikszet, s tűzz ki a napra! A jelenlegi nevem 2009-ben fújtam ki először. A korábbi időszakok nem említésre méltóak, bár még kb. (számomra) 4 évig ezen név alatt sem voltak azok. Hát bele kell rázódni, na!:D

Honnan jött a művésznév?

Haha, kb. a Duna hozta. Sétáltam át egyik cimbivel az akkor még Lágymányosi hídon és emlékszem oda mentünk az aluljáróba festeni, szóval hirtelen kellett egy név a régi fullgagyi volt. A híd közepéig elérve megszületett. A másik a Shit-Shot! pedig amolyan szójáték. Tulajdonképp soha nincs tökéletes állapot szerintem, és semmi sem állandó a világban. Ez egy flow, ami beválni látszik. Egy szeszélyes egyszemélyes mozgalom.

Hogyan alakult ki ez a stílus és hogyan neveznéd?

Haha, néha kicsit túlvilág, néha kicsit naprendszeren túli vagy adott esetben éppen egy képeskönyv lapjai közül ugranak ki a Manócskáim. Mindig újat és minél elemibbet, saját ösztönből. 85%-ban improvizálva, a falhoz vezető út érzéscsokrait feldolgozva vagy éppen azokat amik munkálnak bennem a rajzot megelőző napon vagy aznap.. Semmiképp nem tömegcikket és kicsit mindig elpusztítva az addigi cuccaim, azaz megújulva… bár amennyire izgalmas az impro, annyira is köti meg a kezet.

Sokszor előfordul, hogy elkészítem a cuccom a kontúrig azután pedig fogom és újrahúzom az egészet, hogy egy számomra sokkal-sokkal jólesősebb és lazább cumót készítsek el. A többiek ilyenkor vagy nevetnek, vagy elfordítják orcájuk mert szerintük jó volt.. :DD ez ilyen. Egyébként kb. idén érzem azt először, hogy azt teszem ki a falra amit valóban ott látni szeretnék. 12 év gyakszi, yee! :DD

Shit Shot
Shit Shot
Shit Shot

Kik vagy mik inspirálnak leginkább az alkotásra?

Húha. Szerintem nem mindig én irányítom az ötleteim. Hiszem, hogy létezik valami magasabb rendű láthatatlan Isteni Power ami néha valagbarúg ha jól tudsz tőle kérni és “bevillantja” az ötleteket. Hadd meséljek egy ilyen kulisszatitkot: A görkoris cumót megelőző éjjelen a körúton versenyeztem egy leányzóval (le sem tojt engem, de nekem jól esett gyorsulni). Ő oldschool négysoros görkorival volt, én pedig bicóval és csak néztem, hogy milyen szépen, s milyen légiesen siklik a betonon. Aztán hazaértem Kiscsaládhoz, lefekvés. Ötlet nélkül ébredtem fel. Reggeli zuhany alatti dúdolászás, és egyszer csak (nem tudom honnan) a Nyomás utána! című film zenéjét kezdtem el dúdolgatni. Ugye annak az elején Terence Hill-t majdnem elsodorja a kamionos Bud Spencer.. és kurvalaza az egész pali. Utána a srácokhoz menet állt össze a kép és a héven meg is vázoltam a szettet.

Szóval nem tudatosan én irányítom (valsz sokszor a tudatalatti dobálja fel), hanem nyitott vagyok és úgymond beengedem az alkotás lovait a váramba, hogy megszelidítsem azokat-haha. Türelem stuffot teremt. Materiálabb síkon ha nézzük akkor egy utazás, szabad levegő, egy jó baráti beszélgetés vagy például (újabban) antik vagy letűnt korokból képek és azok hangulata ami esetenként meg tudja hozni. De akár egy balfasz UFO-s könyv 500-ért a Kálvinról is.

Van olyan graffitis csoport aminek a tagja vagy?

Vaan! DGK Crew az alapkő! Innen is óriási pacsi Trucknak!:)) Jelenleg a RoughColorinG pörög jobban. Ő egy olaszos temperamentumú családi telivér a ménesben!.. illetve újabb szellő a Chrome Space – mozgalom. Ez pedig egy ezüstburkolatú űrcirkáló. Jelenleg még a troposzférában halad az univerzum végtelenje felé!

Illegál vagy legális festés?

Haa-haa.

Az évek alatt volt-e bármiféle konfrontációd a hatóságokkal?

Hú, olyan 16 évesen agyaltam, hogy jelentkezem a kötelékbe. Nyomozó vagy bűnügyi helyszínelő lett volna a cél. ..na az sztem akármennyire vadromantik, konfrontáció lett volna belőle. 

Mi adott ihletet régen és mi az, ami még most is motivál?

A kezdethez az előttem már jó pár kört megjáró generáció adott. A régi barossi falra nézett a konyhaablakunk. Gyermeként végignéztem ahogy beáll egy kis furgonszerű autócska, és Base délelőttől napestig nyomja a jamet a haverjaival a vasútoldalban, de néztem távcsővel a cuccokat az erkélyről, és jártunk is ki szipusokat dobálni meg capet és kannát gyűjteni. Sosem basztuk össze a cumókat, volt egy kis graff előörs instruktor cimbi, aki belső körökből ismerte az etikettet.

Aztán (és itt majd a láthatatlan kezeket újra felhoznám) általános harmadik osztályos korban az egyik akkori barát (korábban említett kiskadét) szobájába belépve tárult elém a látvány és kapott el az a bizonyos hangulat amiért szerintem ma is csinálom. A bátyja lakrészén mindenhová fényképek voltak kitűzve vonatokról, falakról, és kannák sorakoztak a TV tetején. LBC – Asta. ..és azok a bizonyos kezek mára úgy szőtték, hogy az RCG ménesében együtt hajtjuk a lovainkat! – vicces. Ami még most is izzítja a vasat az a fejlődés tüze. Mindig kicsit “elpusztítva a korábbi énem.” Kíváncsian várom a jövőt..

Hobbiként vagy megélhetésként tekintesz a graffitire?

Hoobiii. Ha befut egy-egy megrendelés persze szívesen állok elébe, volt már rá jó pár példa. Az elemi ösztöngraff (betűk) viszont csakis hobbi. Az illusztrációkkal és grafikákkal már más a téma. Van kilátásban például egy egyedi tervezésű pólókollekcióm, csakis a grafflow iránti szívdobogós arcoknak. Faji, szexuális és vallási hovatartozástól függetlenül.

Elég drága anyagi költségei vannak egy-egy rajz elkészítésének. Te ezeket miből tudod finanszírozni?

Rocksztár vagyok!

Shit Shot

Volt olyan része az életednek ami miatt úgy érezted, hogy leteszed a kannát?

Egy-egy nap, mikor úgy éreztem bedől a világ. Érzelmes writerként időnként nehéz boldogulni! :DD

Mi a véleményed a graffitiről?

Hát izé. Kelet Európa graffitisei egyesüljetek! Ki a homokozóból, le a körteformákkal, trashvonik miatti hisztikkel..:D Most Idar-t idézem, s azt amit egyszer kérdezett tőlem: “Besütött már a fény a segged lyukán? ..” ..iránymutató volt az a kérdés akkor, köszi Faterz! (:

Hogyan látod a szubkultúra jelenlegi helyzetét itt Magyarországon?

Hajtunk-hajtunk! Össze kéne fogni a ménest mert kicsit szétszaladtak a lovak basszus. Magazint, könyvet, igényes filmeket! Alkossatok! ..na meg a “graffkódexet” letenni. Sajna vagy nem sajna azt a könyvet már becsukták. Ködös fogalmazás level 100 😀 Beszélgettünk egyszer a szcéna első úttörőivel egy borgőzös karácsonyi bulin egy közös munka után. Csak csóválták a fejüket, hogy hová fajult – manapság a legtöbb writer peaces inkább, nincsenek háborúk, mint régen. Is-is szerintem.

Legemlékezetesebb fújás?

Hú, sátraztunk az állóval szemben és fújás után estünk ki csatakrészegen hangosan nevetve a zágrábi depóból, álltak sorfalat nekünk a romák Belgrádban a trashek mentén, majd velük együtt mozogva (mert Ők a szekkereket kerülgetve lopták szét a vonatokat) jutottunk el a fújásig. Tiszta NatGeo. ..de volt olyan is, hogy Franciában egy nagyvárosban egyedül egy félig föld alatti depóban egy patkánnyal fej-fej mellett haladva mentünk a vonatok közt. Ő a támfal vastag, végtelenül hullámzó kábelkötegein szaladt, én pedig szatyorral a kezemben sétáltam fújni. Persze siker. Valahol mind felejthetetlen, de a vasak az igaziak és a solo partyk. Vagy a kettő egyszerre. Van egy utazós akció-vígjáték filmem is, 3 év anyaga, az összes eddigi külföldi (7 ország) vasazását megörökítve. Még az is lehet, hogy egyszer kiadom.

Számodra mit adott ez a szubkultúra az évek alatt?

Eső, szél, napfény, – de a taft még mindig tart – számtalan telihold, csillagos ég, ugató kutya, anyázó bizti, sörök, barátok, kilométerek, futások, jó fotók, hideg-meleg.. Azt hiszem hálás lehetek. Épp ezért szeretném is szépen(!) tovább mívelni eme elbaszott tudományt!

Mit üzennél azoknak, akik még csak most ismerkednek a műfajjal?

Szard le a “kódexet” és koncentrálj magadra. Ismerd meg valódi lényed, s hozd ki a velős valós verítékes valód! Ha nem vagy szerelmes, hagyd el.

Kinek/Kiknek mondanál köszönetet?

Elsősorban Anyunak és Apunak a tinikorban átvirrasztott éjszakáikért. Pacsi ennek a már oly sokszor emlegetett kéznek, s Neked is, ki ezen soraim olvasod épp!:)) ..a többiek pedig tudják, hogy only megy a mosoly!.. Most megyek fújok egy lovat. Meghozta az interjú.. 😀

Shit Shot ikonikus karaktere sokaknak mosolyt csal az arcára mikor meglátják. Olyan, mint egy rajfilm sorozat főhőse, mindig valami új kalandba keveredik. Mindig más témába építed be. Hol szörnyek ellen harcoló hős lovag, hol éppen egy laza görkoris életét maxon élvező srác. 😀

Hogyan jött az ötlete? 

Kb. 39 fokos lázzal nyögtem otthon az ágyban, nyakig takaróban és azon agyaltam, hogy kéne egy saját karakter. Amolyan illene, hát nem igaz! ..és bumm. felültem, lerajzoltam. Két napra rá (elég rozoga állapotban még) ki is mentem elkészíteni az elsőt. Mindez 2017-ben történt. Hiszem, hogy a lázálmos-izzadós fetrengés megnyitott valami kaput, ahol a kishaver megérkezett! – haha.

Hogyan választasz helyszínt a rajzaidhoz? 

Az utóbbi időben elkezdtem úgy komponálni, hogy a fotóval egyetemben készüljön el a stuff és öltse a végleges formáját, illetve az adott hely atmoszféráját is visszasugározza a nézőre. Pár éve észrevettem egy amolyan “hibát” a rendszerben. Többen kint legáloztunk egy elhagyott üzemben, mikor is a cuccom befotózását követően észrevettem, hogy ugyan olyan kis leszabott lemezdarabkák hevernek szerteszét a földön, mint amik a hátterem elemeit alkotják. 

Amint ez tudatosult villant be egy, a cucc készülte közbeni emlékkép, hogy én rápillantottam azokra a kis lemezkékre, de nem tulajdonítottam nekik különösebb jelentőséget, folytattam a festést… és itt húzódott mosolyra a szám, hogy baszkii! – működik a tudatalatti flow, azaz észrevétlenül is a “hellyé válsz” és le tudod fordítani a saját graffnyelvezetedre azt. Persze mindezt nyugisabb körülmények közt. ..egyébként pedig mindenképp extravagáns legyen!

Shit Shot

Van kedvenc részed a rajzok elkészítése közben? 

A transz állapot amit a fókuszálás idéz elő! Totál magasabb rezgésszint. Az a kedvenc részem, haha!

Egyedül vagy inkább csapatban szeretsz fújni?

Nagyon szeretek a barátaimmal közösen alkotni, de egyedül is legalább annyira. A legspontánabb szerencsés helyzetek vagy a nagy felfedezések ilyenkor érnek..mármint egyedül. Persze van az a cimbim akivel tudom úgy érezni magam, mint ha egyedül volnék. Az is egy nagyon szerencsés állapot.

HELLO
my name is

Shit-Shot

AAFK interjú

AAFK interjú

Anny és Felipe egy művész páros, akik erős háttérrel rendelkeznek grafika és illusztráció terén. Amikor eldöntötték, hogy beveszik az utcákat és elkezdenek festeni, akkor egy csodálatos közösséget találtak és ezáltal egy új utat a művészet, illetve kultúra megéléséhez távol az irodai léttől és a számítógépektől.

Rawman interjú

Rawman interjú

Bízok abban, hogy az alkotást tekintve, benne tudok lenni egy olyan folyamatban, ami idővel változni és fejlődni fog. Az pedig átható és inspiráló amikor egy stílus mögött ott van egy ember személyisége, energiája és üzenete.

Cüvé interjú

Cüvé interjú

Cüvé élvezi a festést mint graffiti művész, ezzel is erősítve a női részvételt a szubkultúrában.