Szeged első tűzfalfestménye

2021. júl. 8. | Közösség

Szeged első tűzfalfestménye Róth Manó üvegfestőnek és egyben a szegedi zsinagóga üvegablakainak alkotójának állít emléket a Hajnóczy utcában egy európai uniós projekt részeként. A hatalmas murált a már ismert két szegedi festőművész, Marton Ákos és Vinkó Leó a Muralpaint.hu falfestői valósították meg.

Amikor a hírnév utolér

A művészek pont a Szegedi Bábszínházat festették, mikor megkeresték őket a Hajnóczy utcai tűzfalas projekttel. A Tourinform már korábban is figyelte a munkáikat és szerették volna a Rediscover nevű projektjüket kibővíteni egy street art-os szállal, amivel őket bízták meg. Szerencsére pont született jó pár hasonló kaliberű referenciamunkájuk az elmúlt pár évben, ezért gyorsan eljutottak hozzájuk.

A kezdeményezés nagyon tetszett nekik, hiszen ekkora méretű murál, tűzfalon, nincs még a belvárosban és vártak már rég egy ilyen jellegű felkérést. Bíztak abban, hogy ez elindíthat egy olyan hullámot, mint a Színes Város projekt Budapesten, de ehhez el kell nyerni a város és az emberek bizalmát Szegeden is, hogy lássák, a street art és a graffiti, nem egyenlő a rongálással.

Már a megkereséskor fix támpontokat kaptak, mely a Rediscover projekten belül, az Új Zsinagógához kapcsolódó volt. Szerencsére egy elég kiemelkedően díszes és látványos épület, sok képzőművészeti elemmel, így könnyű volt szemezgetni. A Róth Manó munkásságát általánosságban kevés ember ismeri, pedig szorosan kötődik a szegedi Új Zsinagógához, ezért esett rá a választás. A Tourinform irodájában mítingeltek párszor Ács Szilvivel és Korponai Évával, így született a döntés, az összeollózott rózsaablak kompozíció mellett.

Alkotási folyamat

Nagyjából 150-200nm falfelületre festettük fel a falfestményt. Pontosan nem volt meg sem a konkrét fal, sem az, hogy lesz e egyáltalán olyan társasház, aki beleegyezik egy ilyen méretű festésbe. Ezen nagyon sok múlt, de szerencsére nagyon rugalmas és pozitív volt a hozzáállás a tulajdonosok részéről.

Először ki kellett javítanunk a falat, hiszen elég rossz állapotban volt. Egy erős tapadóhíd réteget kapott, ami egy nagyon erős alapot ad a további festésnek. A háttértől és a zsinagógát ábrázoló rózsaablaktól féltünk a legjobban, hiszen sem vetíteni, se távolról megnézni sem tudtuk, a közeli szomszédépület miatt. Szerkesztenünk, mérnünk, vízszinteznünk, matekoznunk kellett végig és nagyon sok stencilt készíteni, hogy biztosan ugyanolyan legyen minden motívum. A zsinagóga épülete, a háttér és a virágminták is stencilekkel, fújósfestékkel lettek felfestve. Lentről nem érezhető, de volt hogy 3m magas stencileket kellett vágnunk, hogy ekkora méretnél kiküszöböljük az aszimmetriát.

Nagyon pontosan látni kell az egész folyamatot fejben, hogy mi, miután kell hogy következzen. Darukat kellett néznünk, ami alkalmas egy ilyen speciális helyen történő festésre, hiszen bent az udvaron féltetők vannak a falak alatt, szűk az udvar, sok az parkoló autó. Pár évvel ezelőtt lehet, hogy nem vállaltunk volna el egy ilyen jellegű munkát, mivel elég nagy a felelősség, nem lehet gondolni, tudni kell.

Róth Manó
Róth Manó

“Elég sok mindentől tartottunk, de végül minden nagyon gördülékenyen ment. Egy elég kellemetlen tényező, ha ilyen magasban festünk, a hengerek és a fújósfestékek miatt sok festék kerül a levegőbe és porszem nagyságban szétszóródik elég nagy területen, ami a környező parkoló autók miatt elég megoldhatatlan problémának látszott, de szerencsére nem történt ilyen. És persze a havaseső sem hiányzott volna, ha otthon marad„

– meséli Ákos

 

A hatalmas tűzfal nagyjából 3 hét alatt készült el, ami idő alatt 30-40db kannát és 50-80L kültéri festéket, színezőt használtak fel.

Róth Manó

A visszajelzések nagyon pozitívak voltak, de ez talán Róth Manó munkáját dicsérik elsősorban. A művészek úgy látják, hogy nagyon nyitottak kezdenek lenni az emberek a tűzfalfestésekkel kapcsolatban. Ekkora méretben ritkán találkozhatunk az ország ezen részén falfestményekkel.