Fat Heat – Gratitude of Solitude kiállításmegnyitó / Unmute Gallery

2021. jún. 19. | Események

Fat Heat

A 2020-as év mindenki számára különleges volt. Fat Heat számára azért, mert az elmaradt utazások miatt lehetősége nyílt arra, hogy műtermi körülmények között hozzon létre képeket. Ez a fajta metodika teljesen más kihívásokkal állította szembe, mint a tűzfalfestős utak. Lehetőséget adott neki a szabadulásra és terápiaként szolgált a monotonitásban. A festményei egy része a nagyvárosokban megélt pandémia-magány és a social media virtuális tömegére reagál. Ezekben a munkákban elmosódik a határ a valóság, a digitális tér és a fantázia szabad asszociációi között. Az egyik kisebb sorozat képzeletbeli háziállatok megelevenítésével tette elviselhetőbbé a lezárásokat, míg a másik absztrakt módon mutatja meg a múlt évben átélt mentális hullámvasút kimerevedett pillanatait.

Fat Heat több mint 20 éve kezdett el graffitivel folgalkozni. Korai klasszikus betűit hamar felváltották a 3 dimenziós betűi, majd ez után keltette fel érdeklődését a figurális ábrázolás. Ma már inkább muralistaként tevékenykedik, az utcai falak és vonatokat lecserélte a több száz négyzetméteres tűzfalakra. Munkái fellelhetők Los Angelestől, Miami-n át egészen a kínai Ningbo városáig. A mostani kiállítása (Gratitude of Solitode) a lezárások alatt készült, mely lehetőséget adott Heat számára, hogy utazások és nagy falak festése helyett, visszahúzódva a műterem magányába temesse magát. 

Fat Heat
Fat Heat
Fat Heat

A kiállításnak az Unmute Gallery adott otthont mely 2021. május 28-án nyitotta meg kapuit, Árvay Márton vezetésével. A galéria kizárólag olyan művészekkel foglalkozik, akik pályájukat az utcán, közterületeken kezdték az éj leple alatt, de mára műtermi munkáik is fontossá váltak. A galériában magyar és külföldi művészek is egyaránt teret kapnak. Minden kiállítás tematikusan a galériába tervezve készül, így a művészeik teljes mértékben ki tudják használni a tér adottságait.

Fat Heat
Fat Heat

Árvay Márton szerint, idáig nem volt olyan galéria Magyarországon, amely kizárólag a graffitire és street art-ra összpontosított volna. Ezt a hiányt szeretnék betölteni és magyar művészeket elérhetővé tenni magyar és külföldi gyűjtők számára. Korábban is szerveztek kiállításokat az általa üzemeltettett Allcaps shop-ban, de mára olyan művészekkel dolgoznak együtt, akiknek a bemutatására a pop-up jellegű Allcaps-ben már nem tudták méltó módon reprezentálni. 

Miss KK – MODERN RENAISSANCE

Miss KK – MODERN RENAISSANCE

Miss KK kedvenc reneszánsz festményeit dolgozta fel és párosította a gyerekkorában szereplő karakterekkel. A kiállítás témája „Boticelli – Vénusz születése” című festménye köré épült. Ez volt az első festmény, amin a meztelenség nem bűnként szerepel.

Fork Imre – NEO_GEN3.SYS

Fork Imre – NEO_GEN3.SYS

Az ország legnagyobb vetített graffitijét láthatták Pécs belvárosában a 8. Zsolnay Fényfesztivál idei témájaként. Fork ötletével egy modern teremtés történet megalkotása volt a célja, ahol van egy központi alak akit egyszerre tekinthetünk valós vagy megálmodott személynek is.

UTCÁRA FEL! – urban art fesztivál Pécsen

UTCÁRA FEL! – urban art fesztivál Pécsen

Urban art fesztivál várja a városi művészet kedvelőit Pécsett május 24-től szeptember 22-ig. Neves hazai és külföldi street art művészek mutatkoznak be a Street Up nemzetközi kiállításon a Zsolnay Kulturális Negyedben. Art of skate címmel gördeszka kiállítás látható a belvárosi Pécsi Galériában, emellett hip-hop és gördeszkás bemutatók, szakmai workshopok, előadások, tárlatvezetések színesítik a fesztivál szeptemberig tartó programját.