Fat Heat – Gratitude of Solitude kiállításmegnyitó / Unmute Gallery

2021. jún. 19. | Események

Fat Heat

A 2020-as év mindenki számára különleges volt. Fat Heat számára azért, mert az elmaradt utazások miatt lehetősége nyílt arra, hogy műtermi körülmények között hozzon létre képeket. Ez a fajta metodika teljesen más kihívásokkal állította szembe, mint a tűzfalfestős utak. Lehetőséget adott neki a szabadulásra és terápiaként szolgált a monotonitásban. A festményei egy része a nagyvárosokban megélt pandémia-magány és a social media virtuális tömegére reagál. Ezekben a munkákban elmosódik a határ a valóság, a digitális tér és a fantázia szabad asszociációi között. Az egyik kisebb sorozat képzeletbeli háziállatok megelevenítésével tette elviselhetőbbé a lezárásokat, míg a másik absztrakt módon mutatja meg a múlt évben átélt mentális hullámvasút kimerevedett pillanatait.

Fat Heat több mint 20 éve kezdett el graffitivel folgalkozni. Korai klasszikus betűit hamar felváltották a 3 dimenziós betűi, majd ez után keltette fel érdeklődését a figurális ábrázolás. Ma már inkább muralistaként tevékenykedik, az utcai falak és vonatokat lecserélte a több száz négyzetméteres tűzfalakra. Munkái fellelhetők Los Angelestől, Miami-n át egészen a kínai Ningbo városáig. A mostani kiállítása (Gratitude of Solitode) a lezárások alatt készült, mely lehetőséget adott Heat számára, hogy utazások és nagy falak festése helyett, visszahúzódva a műterem magányába temesse magát. 

Fat Heat
Fat Heat
Fat Heat

A kiállításnak az Unmute Gallery adott otthont mely 2021. május 28-án nyitotta meg kapuit, Árvay Márton vezetésével. A galéria kizárólag olyan művészekkel foglalkozik, akik pályájukat az utcán, közterületeken kezdték az éj leple alatt, de mára műtermi munkáik is fontossá váltak. A galériában magyar és külföldi művészek is egyaránt teret kapnak. Minden kiállítás tematikusan a galériába tervezve készül, így a művészeik teljes mértékben ki tudják használni a tér adottságait.

Fat Heat
Fat Heat

Árvay Márton szerint, idáig nem volt olyan galéria Magyarországon, amely kizárólag a graffitire és street art-ra összpontosított volna. Ezt a hiányt szeretnék betölteni és magyar művészeket elérhetővé tenni magyar és külföldi gyűjtők számára. Korábban is szerveztek kiállításokat az általa üzemeltettett Allcaps shop-ban, de mára olyan művészekkel dolgoznak együtt, akiknek a bemutatására a pop-up jellegű Allcaps-ben már nem tudták méltó módon reprezentálni. 

0036 Mark – Időutazás az önfeledt gyermeki énünkhöz

0036 Mark – Időutazás az önfeledt gyermeki énünkhöz

0036 Marknak nem csak a képessége van meg, hogy időgépet kreáljon, hanem hogy azzal valóban vissza is repítsen minket a gyermekkorunkba, vagy kinek-kinek tetszése szerint valamely életszakaszába. Munkáit aprólékos részletekkel, titkos utalásokkal tölti meg, így folyamatosan miénk a keresgélés, ráeszmélés és felfedezés öröme.

Molotow Combat

Molotow Combat

Igazán ütősre sikeredett a Budapesti Molotow Shop 4 éves évfordulójának az alkalmából megrendezett graffiti jam, amin szerettek volna kedveskedni az embereknek és összehozni a graffitis világot.

BORN IN SZFVÁR – Nagy Bogi

BORN IN SZFVÁR – Nagy Bogi

Nagy Bogi kiállítása a “BORN IN SZFVÁR” a hovatartozás érzelmességére épít, és a művészi alkotás ösztönösségére hívja fel a figyelmünket egyfajta sajátos kortárs módon, melyben többek között Bory Jenő kultuszára támaszkodva a Bory-várat is ideologizálja.