Rubik-kockát ábrázoló falfestmény készült Szöul központjában


2023. okt. 5. | Közösség

A koreai metropoliszban alkottak a Neopaint Works festőművészei.

Dél-Korea fővárosában, Szöulba kapott meghívást a Magyar Kulturális Központtól valamint a Kofice-tól a Neopaint Works csapata abból a célból, hogy készítsenek egy Rubik-kockát népszerűsítő falfestményt a város kereskedelmi városrészébe, a Gang Nam negyedbe. A 80 méter hosszú és 10 méter magas fém felületen a kocka és annak elnevezése mellett megjelenítették Rubik Ernőt is, ahogy találmányát a kezében tartja.

A grafikai tervet a budapesti festőcsapat készítette az előzetesen leegyeztetett elképzelések és igények alapján. A teljes kivitelezés 6 napot vett igénybe, amiben 3 koreai festő is segítségükre volt a magyar művészeknek. A monumentális utcai festmény a jövőre esedékes Rubik jubileumi évre készült, amikor is Rubik Ernő 80, a kocka pedig 50 évesek lesznek.

Rubik-kocka
Rubik-kocka
Rubik-kocka
Rubik-kocka

Az évforduló mellett fontos apropója még a festmény megszületésnek, hogy idén Szöulban rendezték a Rubik-kocka kirakás világbajnokságát, ahol a győztes 5.31 másodperc alatt teljesítette a feladatot.

Rubik-kocka

A Neopaint Works nem első alkalommal festett Rubik-kockát: közel tíz éve, az akkori jubileumra készült tűzfalfestmény Budapest belvárosában, a VII. kerületi Rumbach Sebestyén utcában. A csoport közel 20 éves fennállása óta több száz kisebb-nagyobb felkérést teljesített, azonban fő tevékenysége a köztéri tűzfalak, városi felületek dekorálása. Budapest mellett más városokban is, mintegy 70 nagyméretű festményüket lehet látni, melyek különböző témakörökben és stílusokban születtek.

Fork x Skanska – „A víz útja”

Fork x Skanska – „A víz útja”

Egyedülálló együttműködésbe vágott bele a Skanska Magyarország a graffiti művész Fork Imrével aki eredeti és inspiráló alkotást álmodott meg a H2Offices első épületének kertjében.