Fork x Skanska – „A víz útja”

2023. szept. 8. | Közösség

Egyedülálló együttműködésbe vágott bele a Skanska Magyarország a graffiti művész Fork Imrével aki eredeti és inspiráló alkotást álmodott meg a H2Offices első épületének kertjében. 

A projekt, mely „A víz útja” nevet kapta, az irodaház lokációjából és örökségéből merít inspirációt, hangsúlyozva a víz fontosságát és a fenntartható megújuló energiaforrások használatát. A kerítés 150 m hosszú, és a víz útján túl látványos fotókon keresztül elmeséli a H2Offices projekt fejlesztési szakaszait, ezzel is tisztelegve a Fővárosi Vízművek öröksége előtt.

Imre a projekt megbízást tavaly a Bistro reklámügynökség felkérésének eleget téve kapta meg, azzal a kéréssel, hogy a Skanska Magyarország új öko irodaháza melleti sétálóutcát dekorálja ki egy ízléses grafikai anyaggal a 150 x 3m-es kerítésen. Az irodaház a volt Vízművek központi irodájának helyére épült a Váci út Dózsa György út sarkára, így adott volt a víz mint téma.

Több koncepció és vázlat után a Skanska kiválasztotta „A víz útja” névre keresztelt ötletét Imrének, ahol megmutathatta a víz energiahordozó képességét a 4 évszakon keresztül. Ez jelenik meg a fal első szakaszán 90 x 3m-en a COLORFOOLS csapat kivitelezésében, akik már jó pár ezer négyzetmétert tudhatnak a hátuk mögött. 

A víz útja
A víz útja

Magyarországon egyedülálló projekt több szempontból is, mivel reklám és alkalmazott művészeti alkotás is egyszerre, ami megmutatja a graffitit mint eszközt lehet jóra is használni közterületen – tette hozzá Fork Imre

A fal második szegmense az építkezés folyamatát mutatja meg 10 fotón, ami digitális tervezést és nyomdai kivitelezést igényelt a pontos megjelenés miatt. Imre az első blokkra készült illusztrációt hónapokig finomította és dolgozta át több körben, ami végül idén nyáron nyerte el végleges formáját a festéssel, kiállítás felragasztásával és a kert beépítésével.

A víz útja

A festmény előre alapozott műanyag flakonból darált törmelékből préselt falra készült, ami időtállóbb mint az átlagos OSB lapok. A festmény grafikai része csak festékszóróval lett felfestve amit a Loop Colors Hungary biztosított a kivitelezéshez. Ezzel is igyekezett az irodaházhoz hasonlóan minél kevesebb szemetet generálni és szebbé tenni az eddig elhagyott ipari környezetet.

A víz útja
A víz útja

A festés és építés 2 hetet vett igénybe, a kiállítás felragasztása 1 hét volt egy dekoros csapatnak. Összességében az előkészítés, elfogadás, gyártás kb fél éven át zajlott heti egyeztetéssel, mivel az épület is párhuzamosan épült a dekorációs projekt is folyamatos egyeztetést igényelt a szigorú munkavédelmi előírások miatt.

Az alkotásról készült összefoglaló videó.

A Skanska Magyarországi vállalatánál hisznek abban, hogy a művészet és a design integrálása projektjeikbe jó hangulatot teremt mind az épületeikben dolgozó emberek, mind a helyi közösség számára.

Muralinas: A szél istenének az epizódja

Muralinas: A szél istenének az epizódja

A Muralinas nevű alkotócsoportot 2022-ben hozta létre Koleszár Stella, vizuális művész, üvegművész és Komesz Borbála képzőművész. Azon munkálkodnak, hogy minél több színes falfelület legyen ne csak Budapesten, hanem több kisvárosban is.

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet végtelen szépsége és gazdagsága mindenki számára ismerős, mégis gyakran megfeledkezünk arról, hogy ez a kincs nem végtelen. Az emberi tevékenységek következményei, mint az iparosodás, a mezőgazdasági intenzifikáció és az urbanizáció, súlyos károkat okoznak a környezetben. Most van itt az ideje, hogy komolyan vegyük a felelősségünket és cselekedjünk a természet megóvása érdekében.