MetaMask tárca útmutató

2023. okt. 11. | Web3

A MetaMask a fejlesztők és tervezők globális közössége, amelynek célja, hogy a blokklánc-technológiával jobb helyet teremtsen a világon. Küldetésük az, hogy demokratizálják a decentralizált internethez való hozzáférést, és ezen a küldetésen keresztül átalakítsák az internetet és a világgazdaságot olyanná, amely felhatalmazza az egyéneket a beleegyezésen, a magánéleten és a szabad társuláson alapuló interakciók révén.

Kezdőknek szóló útmutatónkkal megtudhatod, hogyan regisztrálhatsz és használhatod a MetaMask-ot, a népszerű kriptovaluta tárcát. Ez az útmutató segít a képekkel, lépésről lépésre megtanulni a kriptotárca telepítését és beállítását, valamint a legfontosabb funkciók használatát.

Mi az a MetaMask tárca és miért érdemes használni?

A MetaMask tárca a legnépszerűbb kriptotárcák közé tartozik, amelyet biztonságosan és könnyen használhatsz Androidon, iOS-en és asztali számítógépeken egyaránt. Egy nyílt forráskódú kriptovaluta-pénztárca és böngészőkiegészítő, amely lehetővé teszi a felhasználóknak a kriptovaluták kezelését és a decentralizált alkalmazások (DApps) használatát.

Segítségével könnyedén létrehozhatunk és kezelhetünk különböző kripto tárcákat, tárolhatjuk és küldhetjük a kriptovalutákat és közvetlenül kommunikálhatunk okosszerződésekkel. A MetaMask fő különlegesség, hogy közvetlenül képes kapcsolódni a weboldalakhoz, így ez a Web3 egyik fő alapja.

MetaMask

Emellett a MetaMask tárca egy „self-custody wallet”, ami extra biztonságot és anonimitást kínál a privát kulcsok tárolására és a tranzakciók végrehajtására, mivel azok a felhasználó eszközein vannak titkosítva, és nem kerülnek feltöltésre az internetre. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó saját maga felel a privát kulcsainak tárolásáért és biztonságáért.

Milyen kriptovaluták tárolására alkalmas a MetaMask tárca?

A MetaMask alapvetően Ethereum alapú ERC20 tokenek használatára lett kifejlesztve, de ma már szerencsére a legtöbb kriptovalutát támogatja. A Bitcoin sajnos nem, de a legtöbb okosszerződés platform hálózatai könnyen hozzáadhatóak a Metamaskhoz.

MetaMask

Lépésről lépésre: Hogyan telepítsük és állítsuk be a MetaMask-ot?

A telepítéshez először is szükségünk lesz egy böngészőre, amik a következők lehetnek: Google Chrome, Firefox, Brave, Microsoft Edge vagy Opera. Akár böngészőnként külön tárcákat is létrehozhatsz, amivel elszeparálhatsz bizonyos portfóliókat egymástól. A következőkben mi a Firefox böngészővel fogjuk nektek bemutatni a lépéseket:

Metamask tárca letöltése és telepítése

MetaMask
 • A letöltés és telepítés során feljöhetnek ablakok, ahol engedélyt kell adnunk ahhoz, hogy az alkalmazás telepítve legyen.

Új MetaMask kriptotárca létrehozása

 • Ha megvagyunk a telepítéssel, utána jön a saját tárcánk beállítása. Nyomjuk be a pipát és kattintsunk a „Create new wallet” gombra az új tárca létrehozásához. Amúgy ha meglévő tárcánkat szeretnénk csatlakoztatni akkor az import résznél tudjuk azt hozzácsatolni.
 • Ha szeretnénk adataink használatával hozzájárulhatunk a MetaMask fejlesztéséhez, de a maximális biztonság érdekében inkább passzoljuk ezt és kattintsunk a „No thanks” gombra a felugró ablakban.
 • Adjunk meg egy biztonságos jelszót, ami lehetőleg tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat és egyéb írásjeleket.
 • Ezután kattintsunk a „Secure my wallet” gombra, hogy saját kezünkbe vegyük a tárcánk privát kulcsát. Itt fontos megjegyezni, hogy innentől csak is saját magunk leszünk felelősek ezért a kripto tárcáért. Ha elveszik vagy kitudódik a tárca privát kulcsa, akkor az összes rajta tárolt kriptovalutát elveszítjük! Nincs jelszó emlékeztető stb, ezért mindig gondosan tároljuk a self-custody walletek privát kulcsait!
 • Olvassuk el a privát kulccsal kapcsolatos tanácsokat és kattintsunk a „Reveal Secret Recovery Phrase” gombra.
MetaMask
 • Majd írjuk fel több példányban és gondosan tároljuk a generált Metamask privát kulcsunkat. (Fontos a sorrend is)
  Nem ajánlott a kód lefényképezése, biztonságosabb ha azt nem tároljuk sehol digitális formában.
 • Ezután adjuk meg a hiányzó elemeket az ellenőrzés során
 • Olvassuk el a Metamask tárca használatával kapcsolatos okosságokat és kattintsunk a „Got it” gombra.

Ha ezzel megvagy akkor gratulálunk, sikeresen elkészítetted a Metamask tárcádat!

A MetaMask használata: Kriptovaluta kezelése és tranzakciók végrehajtása

A tárcánkat a böngészőnk jobb felső sarkában tudjuk elérni. Amúgy ugyanez a tárca a Metamask mobil applikációban szintén elérhető. Annyi, hogy ott majd az import wallet funkciót kell az elején használni.

 • Kattintsunk a böngészőben az applikáció ikonjára, majd ha szükséges írjuk be a kitalált jelszavunkat. Ezután a megjelenik a Metamask számlánk, alapvetően az Ethereum hálózatot kiválasztva.
 • Új kriptovaluta tokeneket a fő oldalon legörgetve az „Import tokens” funkcióval tudunk hozzáadni.
 • NFT-ket pedig a fő oldalon lévő NFTs tabbal tudunk megjeleníteni

Kriptovaluták fogadása a Metamask tárcánkra

Ha szeretnénk Ethereum alapú ERC20 coinokat küldeni erre a tárcára, akkor kattintsunk a fent a fent kék téglalapban látható címre. Ez a mi Metamaskunk ERC20 alapú címe. Jelen esetben 0x…….89. Ekkor kimásolásra került az adott címünk, amire például Binance vagy más tőzsdéről tudunk utalni. Segítség: Kriptovaluta tranzakció: Útmutató kezdőknek lépésről lépésre

Kriptovaluták küldése a Metamask tárcánkból

 • Ha a már meglévő tárcánkból szeretnénk máshova utalni, akkor a fő lapon kattintsunk a „Send/Küldés” gombra.
 • Ezután adjuk meg annak a tárcának a címét, ahova szeretnénk utalni. Bizonyosodjunk meg arról, hogy jó hálózatról utalunk és ahhoz passzoló címet adunk meg. (Metamask Ethereum tárcából pl. Binance Ethereum tárcába)
 • Majd válasszuk ki milyen kriptovalutát szeretnénk utalni
 • Adjuk meg az utalandó mennyiséget. (A tranzakciós díjakat általában nem célszerű babrálni)

Okoshálózatok hozzáadása

 • Ha szeretnénk más hálózatot is használni, akkor kattintsunk a fenti Ethereum ikonnál lévő legördülő listára, majd az „Add network/Hálózat hozzáadása” gombra. 

Ezután az adott hálózat mellett lévő „Add” gombbal tudunk például BinanceSmartChain-t és BEP20-as hálózatot hozzáadni.

MetaMask

Egyéb Metamask funkciók

Ha telepítettük és feltöltöttük a Metamask tárcánkat, utána van lehetőségünk azzal csatlakozni különböző decentralizált applikációkhoz, például decentralizált váltókhoz, mint a Uniswap vagy a Pancakeswap. Ezek az applikációk használata során okosszerződésekkel kommunikál a tárcánk, ahol az adott műveletek engedélyezése esetén a szerződések az előre megírt módon futnak le. Kimondottan fontos, hogy csak megbízható oldalakhoz társítsuk a tárcánkat! Különben akár lenyúlhatják a kriptovalutáinkat!

A „Buy” funkciója segítségével képes már kriptovaluta bankkártyás vásárlásra is, amivel akár 5-10 perc alatt tudunk kriptovalutát vásárolni közvetlenül a Metamask tárcánkba.

A „Swap” funkció segítségével decentralizáltan tudunk kriptovalutákat váltani. Például Ethereumot dollárhoz kötött stabilcoinra USDT-re cserélni.

A Metamask „Bridge” funkciója segítségével pedig különböző blokklánc hálózatok között mozgathatunk coinokat. Például „átbridgelhetünk” USDT-t a BinanceSmartChain hálózatról mondjuk Ethereumra.

Ledger összekapcsolása Metamask fiókkal

A maximális biztonság érdekében képesek vagyunk összekötni a Metamask tárcánkat egy hardware wallettal, például egy Ledger tárcával. Ez azért ad extra védelmet, mert ez esetben minden egyes művelethez szükség van a Ledger fizikai gombjainak a lenyomására. Viszont így képesek vagyunk a Ledgerünket összekapcsolni bizonyos decentralizált applikációkkal és pl stakelni kedvenc kriptovalutáinkat.

 • Az összekapcsoláshoz kattintsunk a fő oldalon a fenti színes kör ikon legördülő menüponjtára. Majd válasszuk a „hardware wallet” funkciót
MetaMask

Ezután válasszuk ki a tárcát, amit csatlakoztatni szeretnénk.

Tippek és biztonsági ajánlások a MetaMask tárca használatához

Amikor használjuk a MetaMaskot, fontos betartani néhány biztonsági ajánlást, hogy megóvjuk kriptovalutáinkat és privát adatainkat. Elsősorban fontos, hogy ne csatlakoztassuk össze véletlenszerűen más alkalmazásokkal vagy webhelyekkel, mivel ez lehetővé teheti a kártékony szereplők számára, hogy hozzáférjenek tárcánkhoz és ellopják kriptovalutáinkat. Mindig ellenőrizzük, hogy az alkalmazás vagy webhely megbízható és hiteles-e, mielőtt hozzáférést engedünk számára a MetaMaskunkhoz.

Emellett rendkívül fontos, hogy soha ne adjuk meg a privát kulcsunkat senkinek. Ez a kulcs és jelszó elengedhetetlen ahhoz, hogy hozzáférjünk a tárcánkhoz és kezeljük kriptovalutáinkat. Ha valaki megszerzi ezeket az információkat, akkor könnyen hozzáférhet a tárcánkhoz és ellopja a kriptovalutáinkat. Tartsuk ezeket az információkat biztonságos helyen és ne osszuk meg másokkal.

Köszönjük a közreműködést! 🙌

Bitcoin az egészséges pénz

Bitcoin az egészséges pénz

A Bitcoin MINDENKINEK azonos tulajdonjogot és szabadságot biztosít. A fiat valutarendszert úgy tervezték, hogy a munkásosztály örökké működjön. A gazdagok egyre gazdagabbak, míg a szegények egyre szegényebbek lesznek. A bitcoin kiegyenlíti a játékteret.

Mastodon: a decentralizált közösségi hálózat

Mastodon: a decentralizált közösségi hálózat

A Mastodon az egyik legjobb decentralizált közösségi médiaplatform, amely alternatívát kínál a felhasználóknak a mainstream centralizált platformokkal szemben. Több mint 10 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik. Összevont modellen működik, ahol több független szerver, úgynevezett “példány” alkot egy hálózatot.

Bitcoin és a pénz kapcsolata

Bitcoin és a pénz kapcsolata

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha nem értjük a pénz működését. Minél fiatalabbak vagyunk, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy gazdagok legyünk, ha megértjük, hogyan működik a pénz.