Sulina Regina
SzerzőSulina Regina

Rubik 20 éve erősíti a hazai writerek táborát, ezen idő alatt elég nagy hírnévre tett szert. Legál és illegál fronton is aktív résztvevője a magyar graffitis életnek. De nem csak a falak és vonatok színesítésében tehetséges, az idei évben megcsillogtatta tudását a filmkészítésben is. Az AWS film nagy sikert aratott a nagyközönség előtt. 

Mikor kezdted a graffitit?

2000-ben kezdődött minden, suli után irány a háztartási bolt, 3 neoluxal indult útjára az egész. Előtte csak papíron bohóckodtam, abban az időben nem is nagyon tudtuk hogy mi ez, vagy hogyan csinálják.

Mióta festesz?

2000.

Honnan jött a művésznév?

Tudatosan nem kerestem soha, nálam mindig csak úgy bevillantak a nevek, leírtam, próbálgattam, és megtetszett. Szeretem, hogy van magyar vonatkozása is.

Hogyan alakult ki ez a stílus és hogyan neveznéd?

Hosszú évek munkáját látom benne, de mindig alakul szerintem, ahogy az emberek is. Szeretem csűrni-csavarni a betűket, kísérletezgetni. Talán az egyszerű és a wild style között mozog, pont azért hogy gyorsan ki is tudjam tenni a cuccot.

Kik vagy mik inspirálnak leginkább az alkotásra?

Ez elég széles skálán mozog nálam, lehet az egy film, zene vagy bármi, lényeg hogy inspiráljon. Na meg persze az, hogy látok friss cuccokat elsuhanni vonaton vagy egy jó line, utca cuccot.

Van olyan graffitis csoport aminek a tagja vagy-e?

A Wack System.

Rubik/AWS

Illegál vagy legális festés?

Inkább az illegál. Annak van meg az a varázsa, amiről szólnia kéne az egész mozgalomnak szerintem, meg persze az ad egy olyan érzést, amiért annak idején elkezdtem csinálni. A legál nem hoz lázba, de olykor jó elmenni a spanokkal egy nyugis line-ra vagy valami abandoned spotra.

Rubik

Az évek alatt volt-e bármiféle konfrontációd a hatóságokkal?

Akadt, de semmi komoly.

Mi adott ihletet régen, és mi az ami még most is motivál?

Régen minden más volt. Se internet, se graffshop, főleg vidéken. Szinte mindenre magunknak kellett rájönni, hacsak nem árultak el valamit az öregek. Imádtam azt a korszakot, akkor még működött erősen a tisztelet, és a helyekért rendesen meg kellett küzdeni. Abban az időszakban mindenki fújt, de szó szerint. Persze engem is az ihletett, hogy fejlődjek folyamatosan, és hogy ismert legyen a nevem. Mostanság minden más, de nem feltétlenül baj ez. Hardcore lett a vonat fújás itthon, ez nem vitás, és max respa azoknak, akik a mai napig kimennek és pengetik a vas oldalát.

Hobbiként vagy megélhetésként tekintesz a graffitire?

Mindenképp hobbinak, és egy elég erős hobbinak mondanám. Ha belekóstolsz úgy igazából és tolod, ahogy a csövön kifér, egyhamar nem szabadulsz tőle az biztos.

Elég drága anyagi költségei vannak egy-egy rajz elkészítésének. Te ezeket miből tudod finanszírozni?

Természetesen saját jövedelemből, meg persze ott vannak a megrendelések, most már onnan jön a kannáim 80%-a.

Volt-e olyan része a karrierednek, ami miatt úgy érezted, hogy végleg leteszed a kannát?

Volt persze, többször is, de ezek csak pár hétig tartottak. A legnagyobb szünetem 3 hónap volt 20 év alatt.

Mi lett volna ha annak idején nem ragadsz kannát? Mivel foglalkoznál?

Erre én is kíváncsi lennék, de mindenképp valami kreatív melót tolnék.

Mi a véleményed a graffitiről?

Szerintem egy kurva jó kreatív dolog, ha szívből csinálod. Nincs határ, azt fújsz, amit akarsz és ahová csak akarod.

Hogyan látod a szubkultúra jelenlegi helyzetét itt Magyarországon?

Még mindig erős! Rengeteg stílus pörög. Kevesebb de annál elszántabb emberek maradtak a játékban, így mindenképp jó irányba haladunk szerintem.

Legemlékezetesebb fújás?

Rengeteg van, így nehéz kiemelni egyet. Volt hogy 20 km-t kellett gyalogolnunk, vagy térdig érő hóban menekülnünk, vonatban, állomásokon aludtunk, vagy épp stoppoltunk a következő yard-ig. Ma már ez nincs így, de boldogan gondolok vissza ezekre az időkre.

Mesélj egy kicsit a csapatról, honnan jött a név? Mikor alakult, kik a tagok?

A Wack System/Society és még rengeteg rövidítése van. Igazi család feeling, mindenkit imádok a csoportból, úgy gondolom, hogy a mai napig megvan az összetartás ez nagyon fontos. Most bővültünk egy olasz sráccal is, a jelenlegi felállás: Kripton R.I.P, Pikes, Doter, Cwesk, Buls, Shel, Cero (erdély), Sone, Maps, Rest, Rewo, Qbik, Cuse és jómagam.

Hova fújtok szívesebben személy vagy tehervonat, hangfogó, esetleg épületek? 

Ez mindenkinél változó és épp ezért szeretem a csoportom, mert van aki a tehereket durrantja, míg más a vonatokra és utcákra esküszik. Van aki a legált csapja, és készülnek azért elég komoly muralok is.

Rubik/AWS

Hogyan szokott kinézni nálatok egy “esti séta”?

Sok sörrel. 😀 

Hogyan jött az ötlet, hogy 5 év anyagát ilyen formában mutassátok meg a nagyközönségnek? 

Régóta tervben van a film, sok anyagunk volt és vettünk fel folyamatosan. Rengeteget szívtam emiatt vele, mert 28 fajta eszközzel lettek felvéve, de megérte. És persze szerettük volna megmutatni a csapatot nagyobb közönség számára is.

Mi szerint válogattad össze a videóban szereplő jeleneteket?

Blokkokra szedtem őket line, utca, vonat, teher stb. Az volt a cél, hogy minden kategóriában mutassunk valamit. 

Volt segítséged az alkotói munka alatt, vagy egyedül raktad össze az egészet?

Szerencsére volt, viszont a videót 80%-ban egyedül raktam össze.

Volt olyan graff video, ami ihletet adott az AWS kisfilm elkészítése során?

Persze, folyamatosan jönnek ki videók ezek is inspiráltak, hogy milyen irányba kéne mennie az egésznek.

Hogy jött az ötlet, hogy az All Caps üzletben mutassátok be?

Angel egy buliban említette, hogy az All caps-ben biztosan menne a dolog, így felvettem velük a kapcsolatot és mindenkinek tetszett az ötlet. 

Milyen volt a fogadtatás? Meglepődtél, hogy ennyi ember volt kíváncsi az elkészült műre?

Meg természetesen, eléggé pozitívak voltak a visszajelzések, aminek nagyon örültünk. Sok külföldi graffes blog is kitette, ami külön megtiszteltetés.

Tervek a jövőre nézve? Várható újabb filmes projekt?

Rengeteg tervünk van, de most pihennek kicsit a vírusos helyzet miatt. De ami késik nem múlik! Tervben van a folytatás, 2 éven belül ha minden jól megy.

Ha szeretnéd megnézni az AWS Crew kisfilmjét, akkor az alábbi linken megteheted. Jó szórakozást! 🙂


Tetszik?

Oszd meg másokkal is!

Kövess minket

Támogasd a munkánkat!

Ha téged is érdekel a hazai kulturális élet eme kis szeglete és értékesnek, valamint hasznosnak találod azt amit csinálunk, akkor támogass minket.

Mr. Brum

Ecohunt X Fork kollaboráció

Fork Imre budapesti graffiti művész és az Ecohunt közös együttműködésének keretein belül született meg Mr. Brum a színes polygon medve. Megkérdeztük a művészt, hogyan is készült az alkotás. Hogyan kerültél […]

Mona Lisa

Hatalmas Mona Lisa figyel a régi kenyérgyár silóin

Újabb remekművel gazdagodott Szeged városképe, ezúttal a világhírű reneszánsz festő Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festménye kelt életre a Muralpaint.hu jóvoltából. A dekoratőr csapatot a Dunakor üzletház kereste meg azzal, […]

co2

CO2 crew interjú

Aki jártas a graffiti világában, azoknak a CO2 nem csak a kémia óráról lehet ismerős. A legegyszerűbb vonalaktól kezdve a legpontosabb geometriai formákig, ezek a srácok mindent bemutatnak a falakon. […]

csiky utcaművész

Túl kell lépnünk az egónkon – Csiky interjú projekt

Elgondolkodtál azon, hogy egyesek miért vállalják a kockázatot csak azért, hogy elmondják a véleményüket, ami látszólag ellentmond mindannak ami a fősodrású médiában hallható? Most megtudhatod, hogy mi áll az anonim […]

Suzie

Interjú Suzie graffiti művésszel

A Budapesten élő Suzie a főiskolán szerzett tervezőgrafikai tudását ötvözte a graffiti művészettel. Karaktereit egyéni stílusban festi fel a falakra, amik előtt még a rendőrök is boldogan pózolnak. Mióta festesz? […]

zeus

Interjú Zeus graffiti művésszel

Zeus 14 éve aktív résztvevője a hazai graffitis szférának. Elmondása szerint ez egy elhagyhatatlan életérzés, ami végig kíséri az egész életét. Folyamatos fejlődés és alázatosság jellemzi ezt a srácot. 2 […]

9219 2112

Interjú 9219 2112 utcaművésszel

Aki Szegeden nyitott szemmel jár az biztosan belefutott már 9219 2112 utcaművész munkáiba. Saját készítésű matricái és plakátjai sok helyen fellelhetőek a városban és ha nem az utcán tevékenykedik éppen, […]

Óriás mókus graffiti

Óriás mókus graffiti a természetvédelem jegyében

A fotorealisztikus graffiti specialistájaként ismert Taker alkotásai a világ számos pontján és itthon is megtalálhatóak. Nem is lehet mellettük észrevétlenül elmenni, hiszen méreteiben és kidolgozásában igencsak figyelemre méltóak a művész […]

Ne maradj le legfrissebb híreinkről. Iratkozz fel hírlevelünkre!