Rubik/AWS film interjú

2020. okt. 24. | Interjúk

Rubik/AWS

Rubik 20 éve erősíti a hazai writerek táborát, ezen idő alatt elég nagy hírnévre tett szert. Legál és illegál fronton is aktív résztvevője a magyar graffitis életnek. De nem csak a falak és vonatok színesítésében tehetséges, az idei évben megcsillogtatta tudását a filmkészítésben is. Az AWS film nagy sikert aratott a nagyközönség előtt. 

Mikor kezdted a graffitit?

2000-ben kezdődött minden, suli után irány a háztartási bolt, 3 neoluxal indult útjára az egész. Előtte csak papíron bohóckodtam, abban az időben nem is nagyon tudtuk hogy mi ez, vagy hogyan csinálják.

Honnan jött a művésznév?

Tudatosan nem kerestem soha, nálam mindig csak úgy bevillantak a nevek, leírtam, próbálgattam, és megtetszett. Szeretem, hogy van magyar vonatkozása is.

Rubik

Hogyan alakult ki ez a stílus és hogyan neveznéd?

Hosszú évek munkáját látom benne, de mindig alakul szerintem, ahogy az emberek is. Szeretem csűrni-csavarni a betűket, kísérletezgetni. Talán az egyszerű és a wild style között mozog, pont azért hogy gyorsan ki is tudjam tenni a cuccot.

Rubik

Kik vagy mik inspiráltak leginkább az alkotásra?

Ez elég széles skálán mozog nálam, lehet az egy film, zene vagy bármi, lényeg hogy inspiráljon. Na meg persze az, hogy látok friss cuccokat elsuhanni vonaton vagy egy jó line, utca cuccot.

Van olyan graffitis csoport aminek a tagja vagy?

A Wack System.

Rubik/AWS

Illegál vagy legális festés?

Inkább az illegál. Annak van meg az a varázsa, amiről szólnia kéne az egész mozgalomnak szerintem, meg persze az ad egy olyan érzést, amiért annak idején elkezdtem csinálni. A legál nem hoz lázba, de olykor jó elmenni a spanokkal egy nyugis line-ra vagy valami abandoned spotra.

Rubik

Az évek alatt volt-e bármiféle konfrontációd a hatóságokkal?

Akadt, de semmi komoly.

Mi adott ihletet régen és mi az ami még most is motivál?

Régen minden más volt. Se internet, se graffshop, főleg vidéken. Szinte mindenre magunknak kellett rájönni, hacsak nem árultak el valamit az öregek. Imádtam azt a korszakot, akkor még működött erősen a tisztelet, és a helyekért rendesen meg kellett küzdeni. Abban az időszakban mindenki fújt, de szó szerint. Persze engem is az ihletett, hogy fejlődjek folyamatosan, és hogy ismert legyen a nevem. Mostanság minden más, de nem feltétlenül baj ez. Hardcore lett a vonat fújás itthon, ez nem vitás, és max respa azoknak, akik a mai napig kimennek és pengetik a vas oldalát.

Hobbiként vagy megélhetésként tekintesz a graffitire?

Mindenképp hobbinak, és egy elég erős hobbinak mondanám. Ha belekóstolsz úgy igazából és tolod, ahogy a csövön kifér, egyhamar nem szabadulsz tőle az biztos.

Elég drága anyagi költségei vannak egy-egy rajz elkészítésének. Te ezeket miből tudod finanszírozni?

Természetesen saját jövedelemből, meg persze ott vannak a megrendelések, most már onnan jön a kannáim 80%-a.

Volt olyan része a karrierednek ami miatt úgy érezted, hogy végleg leteszed a kannát?

Volt persze, többször is, de ezek csak pár hétig tartottak. A legnagyobb szünetem 3 hónap volt 20 év alatt.

Mi lett volna ha annak idején nem ragadsz kannát? Mivel foglalkoznál?

Erre én is kíváncsi lennék, de mindenképp valami kreatív melót tolnék.

Mi a véleményed a graffitiről?

Szerintem egy kurva jó kreatív dolog, ha szívből csinálod. Nincs határ, azt fújsz, amit akarsz és ahová csak akarod.

Hogyan látod a szubkultúra jelenlegi helyzetét itt Magyarországon?

Még mindig erős! Rengeteg stílus pörög. Kevesebb de annál elszántabb emberek maradtak a játékban, így mindenképp jó irányba haladunk szerintem.

Legemlékezetesebb fújás?

Rengeteg van, így nehéz kiemelni egyet. Volt hogy 20 km-t kellett gyalogolnunk, vagy térdig érő hóban menekülnünk, vonatban, állomásokon aludtunk, vagy épp stoppoltunk a következő yard-ig. Ma már ez nincs így, de boldogan gondolok vissza ezekre az időkre.

Rubik

Mesélj egy kicsit a csapatról, honnan jött a név? Mikor alakult, kik a tagok?

A Wack System/Society és még rengeteg rövidítése van. Igazi család feeling, mindenkit imádok a csoportból, úgy gondolom, hogy a mai napig megvan az összetartás ez nagyon fontos. Most bővültünk egy olasz sráccal is, a jelenlegi felállás: Kripton R.I.P, Pikes, Doter, Cwesk, Buls, Shel, Cero (erdély), Sone, Maps, Rest, Rewo, Qbik, Cuse és jómagam.

Hova fújtok szívesebben személy vagy tehervonat, hangfogó, esetleg épületek?

Ez mindenkinél változó és épp ezért szeretem a csoportom, mert van aki a tehereket durrantja, míg más a vonatokra és utcákra esküszik. Van aki a legált csapja, és készülnek azért elég komoly muralok is.

Rubik/AWS
Rubik/AWS

Hogyan szokott kinézni nálatok egy “esti séta”?

Sok sörrel. 😀

Hogyan jött az ötlet, hogy 5 év anyagát ilyen formában mutassátok meg a nagyközönségnek? 

Régóta tervben van a film, sok anyagunk volt és vettünk fel folyamatosan. Rengeteget szívtam emiatt vele, mert 28 fajta eszközzel lettek felvéve, de megérte. És persze szerettük volna megmutatni a csapatot nagyobb közönség számára is.

Eastern Pleasure – Full movie

Mi szerint válogattad össze a videóban szereplő jeleneteket?

Blokkokra szedtem őket line, utca, vonat, teher stb. Az volt a cél, hogy minden kategóriában mutassunk valamit. 

Volt segítséged az alkotói munka alatt, vagy egyedül raktad össze az egészet?

Szerencsére volt, viszont a videót 80%-ban egyedül raktam össze.

Volt olyan graff video, ami ihletet adott az AWS kisfilm elkészítése során?

Persze, folyamatosan jönnek ki videók ezek is inspiráltak, hogy milyen irányba kéne mennie az egésznek.

Hogy jött az ötlet, hogy az All Caps üzletben mutassátok be?

Angel egy buliban említette, hogy az All caps-ben biztosan menne a dolog, így felvettem velük a kapcsolatot és mindenkinek tetszett az ötlet. 

Milyen volt a fogadtatás? Meglepődtél, hogy ennyi ember volt kíváncsi az elkészült műre?

Meg természetesen, eléggé pozitívak voltak a visszajelzések, aminek nagyon örültünk. Sok külföldi graffes blog is kitette, ami külön megtiszteltetés.

Tervek a jövőre nézve? Várható újabb filmes projekt?

Rengeteg tervünk van, de most pihennek kicsit a vírusos helyzet miatt. De ami késik nem múlik! Tervben van a folytatás, 2 éven belül ha minden jól megy.

HELLO
my name is

Rubik

AAFK interjú

AAFK interjú

Anny és Felipe egy művész páros, akik erős háttérrel rendelkeznek grafika és illusztráció terén. Amikor eldöntötték, hogy beveszik az utcákat és elkezdenek festeni, akkor egy csodálatos közösséget találtak és ezáltal egy új utat a művészet, illetve kultúra megéléséhez távol az irodai léttől és a számítógépektől.

Rawman interjú

Rawman interjú

Bízok abban, hogy az alkotást tekintve, benne tudok lenni egy olyan folyamatban, ami idővel változni és fejlődni fog. Az pedig átható és inspiráló amikor egy stílus mögött ott van egy ember személyisége, energiája és üzenete.

Cüvé interjú

Cüvé interjú

Cüvé élvezi a festést mint graffiti művész, ezzel is erősítve a női részvételt a szubkultúrában.