Színes Város – Így készült a kovász

2020. okt. 19. | Közösség

Színes Város kovász

Idén július óta újabb óriási festmény díszíti a Károly körúton található Tűzoltóság homlokzatát, ami a Színes Város Csoport kezdeményezésére és a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) jóvoltából készült. A festménnyel szerettek volna reagálni a maguk módján az egész világot meghatározó Covid 19 járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokra, annak globális mértékére, az egész szürreális élethelyzetre, de azt is szerették volna, ha ennek az egésznek a pozitív részeire fókuszál az alkotás.

Több látványterv készült több alkotótól, végül Hitka Viktória képzőművész rajzát választották ki. Ahhoz, hogy a festmény elkészülhessen, a Színes Város Csoport kereste meg a potenciális támogatókat, majd a BVA volt az, aki boldogan és örömmel társult melléjük és finanszírozta a projektet. Kiemelt partnerük ismét a PPG, Trilak pedig most is kedvezményes festék árakkal járult hozzá a festési munkálatokhoz.

Színes Város
Színes Város

A közel 420 m2-es falfelületet 3 ember festette meg alpin technikával, mivel másképp nem volt megközelíthető a felület. A teljes alkotás kb. két hét alatt készült el, ami idő alatt 180 liter festék fogyott el.

Az alkotás elkészülte után nagyon sokan írtak a Színes Város Csoportnak, hogy mennyire szeretik, számos médium hírt adott róla, és különösen ezekben a válságos időkben vidám színeivel, pozitív üzenetével jókedvre és mosolyra fakasztja az arra sétálókat.

Az alkotás célja leginkább az volt, hogy megmutassa Budapest egységét és erős közösségét.

Muralinas: A szél istenének az epizódja

Muralinas: A szél istenének az epizódja

A Muralinas nevű alkotócsoportot 2022-ben hozta létre Koleszár Stella, vizuális művész, üvegművész és Komesz Borbála képzőművész. Azon munkálkodnak, hogy minél több színes falfelület legyen ne csak Budapesten, hanem több kisvárosban is.

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet végtelen szépsége és gazdagsága mindenki számára ismerős, mégis gyakran megfeledkezünk arról, hogy ez a kincs nem végtelen. Az emberi tevékenységek következményei, mint az iparosodás, a mezőgazdasági intenzifikáció és az urbanizáció, súlyos károkat okoznak a környezetben. Most van itt az ideje, hogy komolyan vegyük a felelősségünket és cselekedjünk a természet megóvása érdekében.