Interjú Zeus graffiti művésszel

2020. nov. 7. | Interjúk

zeus

Zeus 14 éve aktív résztvevője a hazai graffitis szférának. Elmondása szerint ez egy elhagyhatatlan életérzés, ami végig kíséri az egész életét. Folyamatos fejlődés és alázatosság jellemzi ezt a srácot. 2 éve az RCG crew oszlopos tagja, ezen idő alatt sok klassz szettel színesítette a hazai legálfalakat. 

Mióta festesz?

6-7 éves lehettem mikor előszőr láttam valakit egy kevésbé forgalmas híd alatt illegált fújni ott ahol laktam. Emlékszem gyertyával világította a cuccot, amit festett. Majd a suli udvaron is felfigyeltem a festett falakra, és valahogy onnan indult el a sztori. A zsírkrétával szétbarmolt suli wc-től a pad karcolásig és az ilyen balhékból adódó iskolaváltásig. Ekkor ismertem meg azokat a barátaimat, akikkel igazán elkezdtük ezt az egészet és tettük fel kis városunkat a térképre. Az első rajzomat 2004-ben csináltam egy eldugott zajvédő falra.

Mi volt az, ami elindított ezen a pályán? Voltak példaképeid?

Mindig szerettem rajzolni, valamint szeretem a betűket és valahogy meg talált magának a vele járó kultúra. A graffiti aktívan jelen volt a környezetemben onnantól, hogy felfigyeltem rá. Sokan pörgették körülöttem. Mint kiderült kis szarosként Prak/Bone/Smak/Krik/Pes cuccokat moziztam, ami már abban az időben is brutál durva volt! Majd a Sick bussines tette fel az i-re a pontot. 

Mi volt az első rajzod?

Egy nagyon rossz Bart Simson karakter, tök nem olyan színekből, mint amiből kellett volna, meg egy még rosszabb pank felirat.

Honnan jött a művésznév?

Bebaszva egy durva estén hülyültünk ki milyen isten lenne, ha az lenne én meg rávágtam a becenevemből összekombózva, hogy én GabZeus lennék. Majd csaptam is egy Zeus rajzot még aznap éjjel..

Egyedül vagy inkább csapatban fújsz szívesebben?

Szeretek egyedül fújni. Talán az az, ami igazán kikapcsol és magam lehetek. De a crew az crew! Mindig jó buli sokan vagy többen festeni szóval ezt helyezem előnyben.

Hogyan alakult ki ez a stílus és hogyan neveznéd?

Folyamatosan változik még mindig. Hosszú folyamat volt idáig jutni. Szeretném wild stylenak nevezni, de van még munka vele bőven mind forma világban mind pontosságban.  

Zeus
Zeus

Kik vagy mik inspiráltak leginkább az alkotásra?

Ami inspirál az az old school rap és maga az életérzés, és a kultúrával járó lazaság! Akik pedig inspirálnak az a crew. Jó dolog tudni, hogy olyan arcokkal vagyok körbe véve, akik húznak magukkal és amikor csak tudunk megyünk és tesszük amit szeretünk, minél több falra felrakva a nevünket az országban és Európában. 

Van olyan graffitis csoport, aminek a tagja vagy?
Mesélj egy kicsit a csapatról, tagok, hogyan és mikor alakultatok meg?

A RoughColorinG csapattal nyomulok. Kilencen vagyunk és lassan 2 éve festünk együtt és próbálunk minél inkább arra fókuszálni, hogy kollektív koncepciót alkossunk minden közös festésnél. BigUp srácok!!

Illegál vagy legális festés?

Legál főként. De minden szabad, ami nem tilos!

Az évek alatt volt-e bármiféle konfrontációd a hatóságokkal?

Futni szeretek. De semmi komoly, max más miatt jártam rosszul.
De az a villamos már elment és ma már csak nevetünk rajta.

Mi adott ihletet régen és mi az ami még most is motivál?

Fiatalabb koromban a szabadság és az, hogy enyém a  világ és azt tehetek amit csak akarok. Emellett, aki mindig támogatott már az elejétől, tanított, tanácsokkal látott el, és sokat köszönhetek neki az TEYL fater volt. Mikor még nagyon az elején voltam sokszor kaptam a seggberúgást tőle, hogy ’’jól van-e ez így ,, előbb tanulj meg pontosan blokk betűket festeni, aztán jöhetnek a formák. Mellette most akik nagyon jó powert adnak és remélem a végletekig kitart a dolog az a crew, amit már kifejtettem az előbbiekben.

Hogyan néz ki nálad egy alkotói folyamat? Hogyan választod ki a témát, színeket?
Melyik a kedvenc részed egy rajz elkészítése során?

Általában összedobok egy grafit skiccet, majd illustratorban digitalizálom, kiszínezem, megveszem a kannákat és kifestem. Legjobban a kontúrral szeretek foglalkozni. A cél, hogy minél pontosabb legyen és élesebb.

Hobbiként vagy megélhetésként tekintesz a graffitire?

Abszolút hobbiként.

Elég drága anyagi költségei vannak egy rajz elkészítésének. Te ezeket miből tudod finanszírozni?

A földönkívüliek minden hónap elején utalnak pénzt kannára. 😀

Volt olyan része a karrierednek ami miatt úgy érezted, hogy végleg leteszed a kannát?

16 évesen volt egy elég necces balhénk. Utána gondoltam nem ér ennyit a dolog. Bocsánatot kértem a szüleimtől és megígértem, hogy abba hagyom és többet nem fordul elő. Majd apukám közölte, hogy ezek után jól seggbe is rúg ha abba merem hagyni… Szóval innentől nem volt több kérdésem. Úgy voltam vele, hogy hadd szóljon! 

Mi lett volna ha annak idején nem ragadsz kannát? Mivel foglalkoznál?

Krumplit szednék Brooklynban. Nem tudom mi lett volna, de sanszosan nem ez. 😀 A graffitiből kiindulva lettem grafikus, előtte nem nagyon érdekelt semmi úgy igazán, elektrotechnikusnak tanultam. Szeretem a szakmám és a hobbim is egyben. Kiegészítik egymást.

Mi a véleményed a graffitiről?

A világ falainak szerves része. Mindig is volt és mindig is lesz. Szerencsére egyre nagyobb teret nyerve a szürke hétköznapokban.

Zeus
Zeus

Hogyan látod a szubkultúra jelenlegi helyzetét itt Magyarországon?

Rengeteg tehetséges arc van itthon, akik értéket képviselnek világszinten is. Mellé szerintem egy jó közösséget is alkotunk országos szinten, amiből nagyon jó és színvonalas dolgokat lehetne kihozni. Színesebbé és értékesebbé téve a környezetünket, szürke falainkat durvábbnál durvább látványt alkotva. Amit az átlag emberek szívesen fogadnának szerintem. De sajnos a rendszerünk nem tudja vagy nem is akarja befogadni ezt a fajta művészeti irányzatot. Vaskalapos módon ragaszkodva ahhoz, hogy ez egy környezet csúfító, falat rongáló tevékenység. Amíg ez nem változik, nagyon távol maradunk a nyugati szinthez képest. És nem kell messze menni, elég csak megnézni Bécsben milyen szinten virágzik a kultúra és az ahhoz való viszonyulás. 

Legemlékezetesebb fújás?

Kuala Lumpurban fújtam egyedül legált, azon a helyszínen, ahol a malaysiai meeting of stylest szokták rendezni. A helyi graffshopban szóltak a srácok, hogy sötétedés után ne legyek már a szpoton, mert a csatornából érdekes arcok élnek. Természetesen rám sötétedet és igazuk volt. Eléggé adrenalin pumpa lett a sztori vége, hogy vajon megesznek, vagy az utolsó ruhámat is leszedik rólam a napi betevőért. De nem lett semmi tré szerencsére.

Számodra mit adott ez a szubkultúra az évek alatt?

Rengeteg ismerőst, és egy elhagyhatatlan élet érzést, ami valószínűleg nagypapa éveimben is része lesz az életemnek.

Mit üzennél azoknak akik még csak most ismerkednek a műfajjal?

Hogy mindig diszpozzák le rendesen az alattuk lévő rajzot legálon! Meg szépen rongáljanak, ha már azt teszik.

Legérdekesebb hely, ország, ahol fújtál? Esetleg álom hely ahová szívesen elmennél? 

Legérdekesebb KL volt talán. Legnagyobb külföldi élmény Münchenben volt, ami egy kész ámokfutás volt. Álom hely vagy terv egy ideje Barcelonában 3-4 nap, ami csak a fújásról és a graffről szól. 

Negatív vagy pozitív tapasztalatok barátok, párkapcsolat terén? Hogyan viszonyul a környezeted, hogy ezt a hobbit műveled?

Akinek tudnia kell, azok tudják és velem vannak ebben a környezetben és élet stílusban.

Tervek a jövőre nézve?

Szeretném tartani azt a fogadalmam, hogy legalább 30 szettet rakok minden évben, hogy azt mondhassam, hogy 1 hónapot napokban a hobbimnak szenteltem.

Kinek/Kiknek mondanál köszönetet?

A pz arcoknak, akik nélkül nem lenne az ami van.
A RCG crewnak. Ogrénak aki állítása szerint szép, jó a hangja és még főzni is tud, és kedvence a disco tánc. 😀
Plusz mindazoknak, akikkel eddig festettem és akikkel még festeni fogok.
Így talán nem hagytam ki senkit!
RAP!

HELLO
my name is

Zeus

Interjú Polgár Andival

Interjú Polgár Andival

Polgár Andi élettel teli illusztrációi felráznak a napi történésekből. Munkáin elismert emberek és művészek is szívesen elidőznek.

AAFK interjú

AAFK interjú

Anny és Felipe egy művész páros, akik erős háttérrel rendelkeznek grafika és illusztráció terén. Amikor eldöntötték, hogy beveszik az utcákat és elkezdenek festeni, akkor egy csodálatos közösséget találtak és ezáltal egy új utat a művészet, illetve kultúra megéléséhez távol az irodai léttől és a számítógépektől.

Rawman interjú

Rawman interjú

Bízok abban, hogy az alkotást tekintve, benne tudok lenni egy olyan folyamatban, ami idővel változni és fejlődni fog. Az pedig átható és inspiráló amikor egy stílus mögött ott van egy ember személyisége, energiája és üzenete.