Interjú Váczy Enikővel

2022. nov. 10. | Interjúk

Világutazó művészként Enikő portálokat nyit más valóságokba, spirituális és szimbolikusan kódolt üzenetekkel.

Mi vezetett ahhoz, hogy művész legyél?

Álmok, színek, tudatállapotok, élet.

Mikor kezdtél el festeni?

Gyerekként vált az életem részévé. Mindig is körülvett az alkotás atmoszférája és az eszközök hiszen szüleim is művészek.

Úgy alakult, hogy 2016-ban útnak indultam és Európa szerte kezdtem el festeni falfestményeket egy barátokból álló csapattal. Folyton úton voltunk és közben festettünk, napi tíz órákat, heti hat napon át, így aztán könnyen belejön az ember. Addig csak vászonra festettem de ekkortájt készültek első falfestményeim Svédországban, Hollandiában, Franciaországban, Angliában…stb.  

Milyen technikával és eszközökkel készíted el a festményeidet? 

Ecsettel és hengerrel dolgozom legszívesebben, tetszik a fizikai kontaktus a fallal és a keletkező textúrák. De sokat festettem már airbrush technikával is, ami teljesen más világ. Nem lett a kedvencem, de szerettem benne, hogy hiperszürreál képeket is lehet vele alkotni. 

váczy enikő

Mi inspirál téged az alkotásra?

Az új lehetőségek és a folyamatos változás, ami flowba hoz. De tulajdonképpen minden megihlet, ami furcsa, például a neuroanatómia, a biolumineszcens élővilág a tenger mélyén és a földöntúli dolgok. Művészként portálokat nyithatunk meg más valóságokba.

Próbálok abból élni, ami a szenvedélyem (tudom…ez kockázatos), így sok az alkalmazott melóm, amikben akkor bontakozhatok ki, ha szabad kezet kapok. Mindenkinek hála, akivel valaha együtt festhettem, tanulhattam tőle és arra motivált, hogy szabad(úszó) művész legyek. Köszi Tripó, Zsili, Void, Patrik, Joci, Erik és BéZsé! 

váczy enikő
váczy enikő

Milyen üzeneteket közvetítesz a munkáiddal?

Elég beteg világban élünk a természettől és önmagunk belső központjától eltávolodva. Valahogy ezt szeretném ellensúlyozni spirituális és szimbolikusan kódolt üzenetekkel. 

váczy enikő
váczy enikő

Bemutatnád kicsit részletesebben az egyik hozzád legközelebb álló festményedet?

A Gellért-hegyen található a Mészöly lépcső, ahová 2021ben az Eleven Tavaszra készült el a Szotyi meditáció-lépcsőfestmény. Ez egy egynézőpontos alkotás a zen-filozófia, a tavasz, a ‘’kiszabadulás’’ és a transzformáció jegyében. Egy meditáló karaktert ábrázol.

váczy enikő

Mag: Kinyílás, újjászületés, élet. 

A legegyszerűbb dolgokban, ezúttal a szotyiban lakozó teljességet jelenti. Miért is ne elmélkedhetnénk ezen a Mészöly lépcső előtt állva?

váczy enikő

Mit gondolsz, az emberek hogyan viszonyulnak a festményeidhez?

Ezen nem szoktam gondolkodni, de ha már megállnak és elgondolkodnak, akkor hála az égnek!

Min dolgozol jelenleg, és mik a jövőbeli terveid?

Szeretnék sokat fejlődni, több időt szánni vásznakra is, meg hát a lényeg: a teljesen szabad alkotásra, amit most kicsit kiszorítottak a megrendelések.

Hamarosan hivatalosan is művészetterapeuta leszek, éppen írom a szakdolgozatom és készülök a záróvizsgára mert érdekel a murál festés és a gyógyítás fúziója is. Mivel jön a hideg időszak az évben, beltéren fogok alkotni leginkább, például tervezek épp egy pszichedelikus falfestményt egy mászóterembe.

Művészként mit üzennél az embereknek?

Nyissátok ki a harmadik szemeteket, köszi!

váczy enikő
AAFK interjú

AAFK interjú

Anny és Felipe egy művész páros, akik erős háttérrel rendelkeznek grafika és illusztráció terén. Amikor eldöntötték, hogy beveszik az utcákat és elkezdenek festeni, akkor egy csodálatos közösséget találtak és ezáltal egy új utat a művészet, illetve kultúra megéléséhez távol az irodai léttől és a számítógépektől.

Rawman interjú

Rawman interjú

Bízok abban, hogy az alkotást tekintve, benne tudok lenni egy olyan folyamatban, ami idővel változni és fejlődni fog. Az pedig átható és inspiráló amikor egy stílus mögött ott van egy ember személyisége, energiája és üzenete.

Cüvé interjú

Cüvé interjú

Cüvé élvezi a festést mint graffiti művész, ezzel is erősítve a női részvételt a szubkultúrában.