Állatokért harcoló szuperhős és láthatatlanná váló lány elevenedik meg a Szerémi úti murálokon

2022. okt. 29. | Közösség

,,Hétköznapi Istennők – nők, lányok a mindennapokban” címmel májusban hirdetett közös művészeti pályázatot a Színes Város Csoport és a Budapest Brand Nonprofit Zrt. A rajzpályázat keretében lehetőségük nyílt a gyerekeknek arra, hogy megmutassák milyen női szerepeket látnak a mindennapokban, és ha tehetnék, milyen szupererővel ruháznák fel azt a női személyt, aki fontos szerepet játszik az életükben. A pályaművekből inspirálódott Bakos Zsuzsi és Váczy Enikő magyar képzőművészek, ennek eredményeként született meg a XI. kerületi, Szerémi út 1-2. alatti legál murális alkotás, amely felület a MÁV tulajdona. Állatokért harcoló szuperhős és láthatatlanná váló lány elevenedik meg az október 13-án átadott falakon, így színesítve tovább a Színes Város Csoport missziójaként a budapesti városképet.

A Színes Város Csoport és a Budapest Brand 2022 májusában hirdetett közös művészeti pályázatot ,,Hétköznapi Istennők – nők, lányok a mindennapokban” címmel, két korcsoportban; alsó (6-10 éves korcsoport) és felső (11-14 éves korcsoport) tagozatos általános iskolások részére. A gyerekeknek a rajzpályázat keretében lehetőségük nyílt arra, hogy megmutassák, mit látnak a mindennapokban, és ha tehetnék, milyen szupererővel ruháznák fel valamelyik általuk kedvelt női személyt, aki fontos szerepet játszik az életükben.

,,Talán már hallottál az ókori görög vagy római istenekről- és istennőkről, de szuperhősökről már biztosan. Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy köztünk élnek és igazából nap, mint nap találkozol velük. Ha anyukád, lánytestvéred, nagymamád, nagynénéd, legjobb barátnőd, óvónénid, tanárnénid szuperhős lehetne, milyen szuperereje lenne? Rajzold le nekünk, és mi megvalósítjuk egy tűzfalon!” – a pályázati kiírás egyben egy játékra való hívás is volt, melyet Nádudvari Noémi, a projekt művészeti vezetője határozott meg.

A nyár folyamán közel 60 pályamű érkezett a felhívásra, a rajzokon sok esetben megjelent a repülés képessége, a különböző idő- és gondolati síkokon való utazás, a lézerszemű csodanők, vagy a tűzzel könnyedén bánó lányok, külön érdekesség, hogy a legtöbb gyerek az édesanyját ruházta fel valamilyen szupererővel. Számos pályázat visszatérő elemei a szuperképességek voltak, emellett az ábrázolásokon sokszor megjelentek az állatok, a természet, valamint a Föld bolygó védelme és megmentése. 

Hétköznapi Istennők

A nyertes pályaművekből inspirálódott Bakos Zsuzsi, Budapesten élő és alkotó grafikus, street art művész, ennek eredményeként született meg a XI. kerületi, Szerémi út 2. szám alatti legál murális alkotás. A művészeti falfestést kapott fal két központi szereplője az állatokért harcoló szuperhős és a láthatatlanná válás erejével felruházott lány – mindkét alakot egy-egy konkrét gyerekrajz inspirálta. Bakos Zsuzsi karaktereire jellemző módon, ennél a grafikai tervnél is a kedves, játékos figurák könnyen magukra vonják a tekintetet, melyek leginkább rajzfilm vagy képregényhősökre emlékeztetnek.

Hétköznapi Istennők
Hétköznapi Istennők
Hétköznapi Istennők
Hétköznapi Istennők

A Szerémi út 2. alatti falfestmény Bakos Zsuzsi vezetésével 5 nap alatt készült el, a munkához 70 liter festéket használtak fel a kivitelezés során. A híd szemközti, Szerémi út 1. szám alatti másik pillérjének megfestése Váczy Enikő, Budapesten élő vizuális alkotó nevéhez fűződik. Munkásságára általában a természetközeli témák és a szimbólumok tudatos használata jellemző.

Hétköznapi Istennők
Hétköznapi Istennők
Hétköznapi Istennők
Hétköznapi Istennők
Hétköznapi Istennők

A művész megfogalmazásában a terv fő üzenete, központi szervezőelve figyelemfelhívás a nőkben lévő szupererőre, amely teremtő, a mindenséget fák gyökereként átszövő vagy éppen folyóként életet adó képességük. A hétköznapi istennők a természettel, azon belül is a vizekkel való különleges kapcsolata több gyermekrajzon is megjelent, ez adta a fő inspirációt. A kivitelezés – melynek során 67 liter festéket használtak fel – 8 napon keresztül zajlott.