Az ország legnagyobb absztrakt stílusú falfestménye

2022. jan. 27. | Közösség

Elkészült az ország, egyben Közép-Európa legnagyobb falfestménye, amit Coke graffiti művész és dizájner tervezett. Maga a festmény nem ábrázol kimondottan semmit, de a szimbolikája maga a változás. 

A 4880 négyzetméteren elterülő alkotás Biatorbágyon található, amely a CTP Management Hungary Kft. biatorbágyi logisztikai központjának homlokzatát díszíti. A nemzetközi pályázatra öt országból 199 terv érkezett. A nyertes alkotásnak a magyarországi Dobos Viktor (Coke) grafikáját választotta a szakmai zsűri.

A CTP ,,Art Wall elnevezésű kezdeményezését 2017-ben indította útjára Csehországban, aminek a célja CTP-ingatlan falfelületek díszítése volt.

Magyarországon a pályázat lebonyolításában az ARC segítette a CTP-t, a kivitelezésben pedig a CTP ART CREW volt a partnere.

“A tervem a Metamorfózis címet kapta. Nem ábrázol kimondottan semmit, de a szimbolikája maga a változás. Öt egységből áll, amik külön világot képviselnek és külön-külön is értelmezhetőek, de együtt is egészet alkotnak a stílusukból adódóan. Azért szeretem az absztrakt irányokat, mert meghagyja a szabad asszociációt. Itt is ez van, hogy nekem mutat és mond valamit, de egy másik emberből meg lehet, hogy teljesen más gondolatokat és érzéseket hoz ki; ez is az egyik célom volt vele. De azt is elmondom mindig, hogy nem kötelező látni semmit, nem kell érezni semmit, mert elsődleges célja tulajdonképpen csak egy vizuális élmény átadása és az akkor is tud jó lenni, ha nem üzen semmit, nincs mély mögöttes gondolat és semmi hozzáfogalmazott bullshit. A pályáztató célja is valójában az volt, hogy a környezetet kicsit színesebbé tenni, kicsit a szürkeségből elvenni a térségben. A stílust illetően vektorgrafikus irányból közelítettem meg a tervezést. Mindig is érdekelt ez az irány és már készítettem is több illusztrációt hasonló stílusban, de falra ritkán festek ilyen jellegű képeket„

– meséli Viktor

 

A fal kivitelezésére 2021 őszén került sor. A fal biatorbágy határában található. Kb. 2 hónapon keresztül 10-12 ember dolgozott a projekten heti 5 napon át. A festés egyébként hengerrel és ecsettel történt; két komponensű festékekkel, ami ellenáll UV-nak, víznek, fagynak, ezáltal hosszútávon tartós. Ebből a projekt végére több, mint 700 liter fogyott el.

az ország legnagyobb falfestménye

Milyen visszajelzéseket kaptál eddig a festmény után?

A visszajelzések nagy többsége pozitív, de nyilván nem létezik olyan alkotás semmilyen műfajban, ami mindenkinek tetszene, így természetesen itt is voltak, akiknek nem jött be, de ez így van rendjén. Furcsább lenne számomra az, ha mindenkinek tetszene kivétel nélkül. Kifejezetten kedveltem azokat, akik valamiféle összeesküvést is társítottak a projekthez, akár politikai vagy más ideológiai megközelítésból. Azok jól szórakoztattak 🙂

Milyen érzéssel tölt el, hogy Magyarország eddigi legnagyobb falfestménye a te egyedi művészi stílusodat tükrözi?

Nyilván örülök neki, mert ebben a stílusban amúgyis kevesebbet láthatnak alkotni, ez pedig egy jó lenyomata lett ennek és nekem is jó volt nem betűkkel dolgozni. De maga a kezdeményezés az, amit jónak tartok függetlenül attól, hogy most az én tervem kerül fel vagy nem. Több ilyen projekt kellene még az országban.

az ország legnagyobb falfestménye
az ország legnagyobb falfestménye

Egyéb említésre méltó sztori, ami a projekt alatt történt veled?

Az egész egy jó élmény marad elejétől a végéig. Örülök, hogy az eredményen túl megismerhettem a projekt kapcsán kedves, jófej embereket, akikkel közösen dolgoztunk a falon úgy, hogy nem mindenkivel ismertük egymást korábban, de mindenki odatette magát és lelkesen dolgozott. A társaság nagyon jó volt.

Konkrét esetet nem emelnék ki, jó volt együtt megélni a nehézségeket is a projekt közben, együtt szenvedni mikor hideg volt, fújt a szél vagy esett az eső, de nyilván a legtöbb nevetésből meg jó hangulatból jutott 🙂 Köszi mégegyszer mindenkinek, aki részt vett a kivitelezésben!

Muralinas: A szél istenének az epizódja

Muralinas: A szél istenének az epizódja

A Muralinas nevű alkotócsoportot 2022-ben hozta létre Koleszár Stella, vizuális művész, üvegművész és Komesz Borbála képzőművész. Azon munkálkodnak, hogy minél több színes falfelület legyen ne csak Budapesten, hanem több kisvárosban is.

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet végtelen szépsége és gazdagsága mindenki számára ismerős, mégis gyakran megfeledkezünk arról, hogy ez a kincs nem végtelen. Az emberi tevékenységek következményei, mint az iparosodás, a mezőgazdasági intenzifikáció és az urbanizáció, súlyos károkat okoznak a környezetben. Most van itt az ideje, hogy komolyan vegyük a felelősségünket és cselekedjünk a természet megóvása érdekében.