ALL CAPS Kollektíva

2020. okt. 5. | Interjúk

Árvay Marci nem csak a hazai graffitis élet kiemelkedő alakja, hanem sikeres üzletember is. Ezt mi sem bizonyíthatja jobban, mint az, hogy 2 éve nyitotta meg kapuit az All Caps üzlet, ami idő alatt igen felkapott hely lett a graffitis élet résztvevői számára. Eszközökkel, kiegészítőkkel segítik a hazai writereket, és fontosnak tartják a személyes kontakt megtartását is. Hogyan kezdődött, hol tart most az üzlet? Többek között ezekről is mesélt nekünk Marci.

Kérlek mesélj egy kicsit az üzlet megalakulásáról, annak előzményeiről. Mikor nyitottatok, honnan jött a név?

Vicces, mert napra pontosan tudom, hogy 2018. június 2-án nyílt meg az üzlet. Kicsit kényszerhelyzetből, későbbre terveztük, de a helyzet úgy hozta, hogy végül előrébb kellett hozni. Magát a nevet Fat Heat találta ki, ő tervezte a logót is. Igazából azonnal megtetszett és lecsaptunk rá, így lett All Caps a bolt neve. Volt több ötlet is, de végül ez egyöntetűen elnyerte mindenki tetszését. Előzmények…hmm, maga a társaság, akik mindig kollektívaként álltak össze a dolgok mellett 2016-ban formálódott meg. Csak akkor még nem volt meg hozzá a név és az, hogy hogyan is akarunk megmutatkozni a nagyközönségnek. Ekkor még abszolút nem is volt szó bolt nyitásról. Ebben az évben a Meeting Of Styles szervezése közben állt össze az a társaság, akik a mai napig tesznek azért, hogy ez a bolt működni tudjon.

ALL CAPS

Mivel foglalkoztok? Mi a fő profilotok?

Maga a bolt klasszikus értelemben vett graff shop, amellett, hogy nem feltétlen csak festékszórókat árusítunk. A fő profilunk mellett próbálunk különböző Pop-up kiállításokat, graffitis, vagy azzal kapcsolatos rendezvényeket csinálni. Nyitni szeretnék egy kicsit és printeket, festményeket is szeretnénk értékesíteni, de itthon ez még annyira nem felkapott dolog. Keressük azokat az arcokat, akiknek a munkájukat szívesen mutatnánk be. Valamint most ismerték meg magát a márkát is úgy, hogy számunkra teljesen ismeretlen emberek keresnek fel minket, hogy graffiti irányultságú workshopot szeretnének, vagy éppen a ruházatunk nyerte el a tetszésüket. Idénre is vannak tervben kiállítások, rendezvények; a közeljövőben Lachner Ádám analóg fotógyűjteményét mutatjuk be. Szóval folyamatosan gondolkodunk, pörgünk és tervezzük a jövőt.

ALL CAPS
ALL CAPS

Milyen termékeket értékesítetek?

Hosszú évek alatt egy személyes barátság alakult ki a LOOP COLORS céggel, többször hangoztatták, hogy szívesen vennék, ha mi képviselnénk a márkájukat Magyarországon, melyre örömmel igent mondtunk. Szóval festékszórók, markerek tekintetében ezt a márkát találjátok meg az üzletben. Valamint az ON THE RUN kimondottan utcára kifejlesztett filceit áruljuk, valamint a Stealth Ink márka termékeit. Mindig fontos volt számomra, hogy lehetőleg olyan márkákkal foglalkozzunk, amelyek ezt a szubkultúrát képviselik, valamint hogy legyen köztünk a kapcsolat személyes, ne csak üzleti.

Ruházat szempontjából több brand-et vonultatunk fel. Az IRIEDAILY Berlin-t; ezt tervezzük kicsit frissíteni. Fontosnak tartjuk, hogy ha már tartunk egy márkát annak a legújabb cuccai legyenek a boltban. Ez nyilván nem egyszerű feladat, de lépésről-lépésre… 🙂  Ott van még a THE SEVENTH LETTER, ami egy Kalifornia graffiti kapcsolatú autentikus street wear márka, mely sok szálon kötődik Magyarországhoz. Velük is folyamatos kontaktban vagyunk, hogy idővel minél több termékünket tudjuk behozni. Valamint, ami nagy büszkeségünk most, hogy elindítottuk a saját street wear márkánkat is. Viszonylag limitált kis példányszámban, nagyon jól fogadták az emberek, jó visszajelzéseket kaptunk.

Fontos volt számunkra, hogy a legkisebb részletek is szépen legyenek kidolgozva, valamint az anyag kiválasztásánál is figyeltünk, hogy olyan alapanyagokat használjunk, melyek etikusak és lehetőleg lokálisan vannak legyártva. Áruljuk még különböző graffiti és Urban art kapcsolatú kiadók könyveit, magazinjait ilyen például a THE GRIFTERS, TOP SAFE. Fontos, hogy ezek is folyamatosan csorogjanak be az üzletbe és képben legyünk a legújabb kiadványok terén.

Mi a célotok az üzlet megalakulásával?

Talán az, hogy egy kicsit rendet rakni a fejekben fogalmi kérdésekkel kapcsolatban. Mi is valójában a graffiti, mi nem számít annak, miért van az, hogy tetszik valakinek egy szép rajz, de utálja a tageket…szóval ezek egy kicsit összekötni, hogy itt minden összefügg mindennel. Nem hiszem azt, hogy mi vagyunk a legnagyobb bölcsei ennek a dolognak, vannak nálunk sokkal okosabb művészettörténészek; és ez alatt inkább olyanokat értek, akik ezen titulus szintjén értenek ehhez a szubkultúrához/műfajhoz. De mi ugye benne élünk ebben a világban, nagyobb rálátásunk van a dolgokra. Meg általában az van, hogy ez a szubkultúra létezik, vannak igényei. Jó lenne, ha több legálfal lenne, több rendezvény, ez már nagyon sok ember szájából elhangzott. Viszont ehhez el kell indulni, felkutatni ezeket a helyeket, hát mi ezt vettük a nyakunkba és próbáljuk bővíteni az itthoni legál helyek számát, rendezvényeket csinálni. Elég széles spektrumon léteznek a writerek; ki itt-ki ott igyekszik hozzátenni a dolgokhoz. Én ezekben a feladatokban látom azt, hogy a legtöbbet tudom kihozni.

Kik alkotják a jelenlegi csapatot?

Most a csapatban csak és kizárólag magyarok vannak, ez valószínűleg változni  fog a  jövőben. A jelenlegi felállásunk nevek szerint a következők: ANGEL, FORK, FAT HEAT, MR. ZERO, TASK, CASK, UPIK, LEHEL, SIFTY, CYBER, BÖKI, TRANS. Nagyjából az alap formáció 3 ember kivételével (Lehel, Task, Upik) félig meddig ez volt, a plusz embereket mi kerestük meg, felajánlottuk nekik, hogy mi lenne, ha csatlakoznának hozzánk. Szívesen fogadták és azóta ezek az emberek erősítik a teamet. Az új emberek bevételénél természetesen megkérdezek minden elérhető tagot és ha ők is rámondják az áment, akkor mehet a dolog. Az alap team, ahogy már említettem a 2016-os MOS szervezése alatt formálódott meg, ami ilyen graffitis csoportot nézve 3-4 különböző crew tagjaiból ugrott össze és alkot azóta is egy kollektívát. Ami azt jelenti, hogy egy bizonyos értékrend mentén gondolkodunk együtt, természetesen mindenkinek megvan a saját véleménye nagyon jókat szoktunk vitatkozni és nem egyetérteni, de hova is haladnánk, ha folyton egyetértenénk. 🙂

All Caps
HELLO
my name is

ALL CAPS

AAFK interjú

AAFK interjú

Anny és Felipe egy művész páros, akik erős háttérrel rendelkeznek grafika és illusztráció terén. Amikor eldöntötték, hogy beveszik az utcákat és elkezdenek festeni, akkor egy csodálatos közösséget találtak és ezáltal egy új utat a művészet, illetve kultúra megéléséhez távol az irodai léttől és a számítógépektől.

Rawman interjú

Rawman interjú

Bízok abban, hogy az alkotást tekintve, benne tudok lenni egy olyan folyamatban, ami idővel változni és fejlődni fog. Az pedig átható és inspiráló amikor egy stílus mögött ott van egy ember személyisége, energiája és üzenete.

Cüvé interjú

Cüvé interjú

Cüvé élvezi a festést mint graffiti művész, ezzel is erősítve a női részvételt a szubkultúrában.