AAFK interjú

2024. febr. 1. | Interjúk

Anny és Felipe egy művész páros, akik erős háttérrel rendelkeznek grafika és illusztráció terén. Amikor eldöntötték, hogy beveszik az utcákat és elkezdenek festeni, akkor egy csodálatos közösséget találtak és ezáltal egy új utat a művészet, illetve kultúra megéléséhez távol az irodai léttől és a számítógépektől. 

Tudnátok adni egy rövid bemutatkozást magatokról?

Anny és Felipe vagyunk, egy művész páros Macauból és Costa Ricáról. Mindketten erős háttérrel rendelkezünk grafika és illusztráció terén főképp hirdetésekkel kapcsolatban, illetve a gyermekjáték iparban. De mindezek mellett mindketten teljesen más, majdhogynem ellentétes stílust képviselünk a művészet terén. Ezekkel együtt úgy gondoljuk, hogy a munkánk jól szemlélteti, hogy különböző háttérrel rendelkező emberek hogyan tudnak közös nevezőt találni és közös célokat elérni. 

Honnan ered az AAFK név?

Őszintén szólva, nem volt annyira egyszerű a névválasztás, de végső soron úgy éreztük – bár kicsit vicces módon -, hogy az AAFK név tökéletesen illik ahhoz a törekvésünkhöz, amely kapcsán pont abban az időben döntést hoztunk. Mindketten rettenetesen sok időt töltöttünk hosszú éveken keresztül az irodai munkánkkal, így amikor eldöntöttük, hogy bevesszük az utcákat és elkezdünk festeni, akkor maga az életstílus vezetett el minket az „Away From the Keybord”, vagyis a „távol a billentyűzettől” elnevezéshez. Egy csodálatos közösséget találtunk és ezáltal egy új utat a művészet, illetve kultúra megéléséhez távol az irodai léttől és a számítógépektől és mindezidáig nem is tudtunk betelni vele.

AAFK
AAFK
AAFK

Tudnátok mesélni egy kicsit a saját stílusotokról?

A célunk mindig is az volt, hogy keressük az ellentétes dolgokat és energiát és flow-t teremtsünk. Hideg-meleg színekkel játszunk, átmeneteket képezzünk, erőteljes és lágy textúrákat, mozgást, erőt használunk és minden mást, ami segít a dinamikus kölcsönhatást találni az egymásnak ellentmondó elemek között. Kifejezetten szeretjük az éles és monoton színeket kombinálni, hogy ezzel kifejezzük az érzéseket, hangulatot és ezáltal látható történeteket kreáljunk. 

AAFK

Honnan szereztek leginkább inspirációt?

Az egyik oldalról megközelítve a legfőbb inspirációt az állatokból, vadvilágból és annak teremtményeiből szerezzük. A legőszintébben akkor látjuk magunkat, amikor a legegyszerűbb állatok érzéseivel tudunk kapcsolatba kerülni. Hiszünk abban, hogyha elismerjük, hogy mennyire össze is vagyunk kapcsolódva, akár fajok között is, akkor megtalálhatjuk a módját, hogy empatikusak legyünk egymással és harmóniát találjunk a mindennapok valóságában.

Másik oldalról tekintve, lévén, hogy tervezők vagyunk, szeretünk érdekes és gyönyörű kompozíciókat alkotni, amelyek a színek és mozgások és energia által érzéseket váltanak ki az emberekből és ahogy fentebb is említettük, élvezzük a látványos történetek megalkotását.

AAFK

Mi a kedvenc témátok?

Legtöbbször általában macskákat és kutyákat festünk, ami egy újabb példa arra, hogyan dolgozunk az ellentétekkel. A macskákat azért szeretjük, mert olyan misztikusak, kiszámíthatatlanok és vadak tudnak lenni, de a kutyákat is azért szeretjük, mert az érzelmeik olyan közel tudnak állni a mi emberi érzelmeinkhez.

Miben látjátok a különbséget annak tekintetében, amikor egy street art művet hoztok létre, illetve amikor egy galériában állítotok ki?

Szerintünk az utcai falfestmények kifejezik egy művész reflexióját egy bizonyos pillanatra. Maga az utca kifejezetten különleges hely arra, hogy alkossunk, mivel maga a fal egy pillanat ábrázolásává válik, amely magában foglalja az egymásra hatást, a környezet, az emberek és minden egyéb között, ami az alkotás folyamata közben történik. Ezen kiszámítható és kiszámíthatatlan események teszik a falfestést performansszá és ugyanakkor műalkotássá is. 

A galériában a vásznak és egyebek segítségével lehetőségünk van történeteket elmesélni egy légüres téren keresztül. Amikor galériában dolgozunk, akkor lehetőség nyílik arra, hogy beemeljünk elemeket a külvilágból és ezáltal lehetőségünk van az ötleteket, azok esszenciáit azok legtisztább formájában látni egy olyan helyen, ahol igazán elmerülhetünk önmagunkban.

AAFK
AAFK
AAFK

Van olyan művész, akit a kedvenceteknek tartotok?

Rengeteg! Nem egy általunk imádott művész van az egész világon, mivel nagyon szeretünk új stílusokat felfedezni és inspirálódni bármilyen forrásból. Akiket kifejezetten szeretünk, azok a következők: James Jean, Issac Mahow, Arsek & Erase, Lauren YS, Storm HA, Nilone, Sebas Velasco, Telmo Miel és még sokan mások. Azt kell, hogy mondjuk, hogy kifejezetten áldottnak érezzük magunkat, hogy néhány művészt, akit tisztelünk és elismerünk, a barátunknak is mondhatunk.

Merre van a fő bázisotok?

A székhelyünk Macau és Hong Kong, de a szívünk bázisa Costa Rica.

Mit jelent számotokra a street art, illetve hobbiként, vagy megélhetési forrásként tekintetek rá?

Mindent is egyszerre. Azért csináljuk, mert ezáltal lehetőségünk van utazni, megismerni más kultúrákat, barátokkal lógni, felfedezni a művészetet és alkotni, illetve azáltal, hogy megosztjuk a történeteinket és a szenvedélyünket adott márkákkal, akik össze szeretnék kapcsolni a közönségüket az általunk végzett munkával, így egyben megélhetést is nyújt számunkra. Mindig örömmel osztjuk meg azt, amit szeretünk abban, amit csinálunk. 

AAFK
AAFK

Ha nem művészettel foglalkoznátok, milyen hivatást választanátok?

Ha nem művészek lennénk, valószínűleg olyan területen vennénk részt, amelyek segítenek teret adni, fejleszteni és megismertetni a művészetet, amelyet valamilyen szinten mi is űzünk a munkáink által a másik oldalon. Ha nem ez, akkor valószínűleg egy tésztázót nyitnánk, mert imádjuk az ételeket!

Mit gondoltok, mit tud nyújtani a street art a világnak és az embereknek?

A művészetet gyakran nem tekintjük alapvető szükségletnek, pedig a művészet pontosan az, ami emberré tesz minket, emlékeztet minket a természetünkre, az érzéseinkre, illetve fenntart és elmesél emberi történeteket. Segít az embereknek megismerni saját magukat és másokat a megfigyelésen és a felfedezésen keresztül, illetve ezzel egyidejűleg megtanít minket arra, hogy hogyan hozzuk létre és javítsuk úgy a dolgokon, hogy szépséget és szenvedélyt hozzon az életünkbe. A művészet mindig is kulcs lesz a saját emberi természetünk, identitásunk megtalálásához.

AAFK

Igazán öröm volt megismerni Annyt és Felipét, akik az AAFK csapat két tagja.

HELLO
my name is

AAFK

Rawman interjú

Rawman interjú

Bízok abban, hogy az alkotást tekintve, benne tudok lenni egy olyan folyamatban, ami idővel változni és fejlődni fog. Az pedig átható és inspiráló amikor egy stílus mögött ott van egy ember személyisége, energiája és üzenete.

Cüvé interjú

Cüvé interjú

Cüvé élvezi a festést mint graffiti művész, ezzel is erősítve a női részvételt a szubkultúrában.