Mastodon: a decentralizált közösségi hálózat

2024. márc. 25. | Web3

A Mastodon az egyik legjobb decentralizált közösségi médiaplatform, amely alternatívát kínál a felhasználóknak a mainstream centralizált platformokkal szemben. Több mint 10 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik. Összevont modellen működik, ahol több független szerver, úgynevezett “példány” alkot egy hálózatot.

A Mastodon decentralizált közösségi hálózat nagyobb irányítást tesz lehetővé a felhasználók számára. A központosított közösségimédia-platformokkal ellentétben az egyesített hálózatok központi hatóság nélkül támogatják a függetlenséget. Az előnyök közé tartozik a cenzúra ellenállása, a személyes adatok feletti tulajdonjog és a felhasználók által generált tartalmak feletti jobb ellenőrzés.

Más szóval, a felhasználók nem fogadják el a cenzúrát, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a tartalmukkal kapcsolatban kimondják a végső szót.

Ez azt jelenti, hogy senki más, akár vállalat, akár webhely-adminisztrátor, nem módosíthatja a felhasználók által létrehozott tartalmat. Senki sem távolíthatja el a felhasználók által létrehozott tartalmat.

A Mastodon egy decentralizált közösségi hálózat, ellentétben a központosított közösségi platformokkal szemben mint a Facebook, Twitter és Instagram ezért nem birtokolja és irányítja egyetlen entitás az egész hálózatot.

A Mastodon ingyenes és nyílt forráskódú szoftverként készült az egyesített mikroblogok számára, amelyhez bárki kódot adhat hozzá, és amelyet bárki futtathat saját szerver infrastruktúráján, ha akarja, vagy csatlakozhat a többi ember által üzemeltetett szerverekhez a fediverzum hálózatán belül.

A Mastodon fő előnyei a következők:

  • Decentralizált – Egyetlen vállalat sem ellenőrzi az adatokat.
  • Nyílt forráskód – A kód bárki számára ingyenesen megtekinthető, használható és módosítható.
  • Hirdetésmentes – Nincsenek az Ön adatai alapján célzott hirdetések.
  • Időrendi bejegyzések – A bejegyzések a közzétételük sorrendjében jelennek meg, nem pedig algoritmikusan átrendezve.
  • Irányítsd adataidat — Bármikor könnyedén exportálhatod teljes fiókadatodat.

Regisztráció és a Mastodon használata

A Mastodon használatának megkezdéséhez csatlakoznod kell egy szerverhez (úgynevezett példányhoz), ahol regisztrálnia kell egy fiókot. A legnagyobb példány a mastodon.social.

Mastodon példányok és a Fediverzum

Mastodon

A Mastodon-példányok önállóan működtetett közösségek, mindegyiknek megvan a maga szabálya és moderálási szabályzata. A fediverzum a Mastodon példányok és más kompatibilis közösségi hálózatok összekapcsolt hálózata. A fediverzumon keresztül követheti a felhasználókat és interakcióba léphet velük a különböző példányokon.

Minden Mastodon-példány független közösségi webhelynek minősül.

Néhány népszerű Mastodon-példány:

  • mastodon.social — A Mastodon gGmbH, a Mastodon projekt mögött álló nonprofit szervezet által üzemeltetett zászlóshajó példány. Nagyon nagy közösség.
  • mastodon.art — A művészet és a design iránt érdeklődőknek.
  • mastodon.technology — A technológia és a szoftverfejlesztés iránt érdeklődőknek.
  • mastodon.at — Ausztriában tartózkodóknak vagy érdeklődőknek.
Mastodon

A Fediverzum a Mastodon úgynevezett összevont hálózata, ami több ezer közösségi hálózatot jelent világszerte.

Bár a Mastodon nem rendelkezik saját kriptográfiai vagy beépített felhasználói jutalmazási rendszerrel, egyes esetekben előfordulhat, hogy külső eszközöket integrálnak a felhasználói jutalmakhoz vagy a borravalókhoz. A Mastodon azonban elsősorban a decentralizált közösségi médiára helyezi a hangsúlyt, nem pedig a blokklánc elveinek beépítésére.

A Mastodon alkalmazás elérhető IOS és Android platformokon.

Mastodon
Mastodon

Következtetés

A Mastodon nyílt forráskódú és decentralizált szoftverekkel újradefiniálja a közösségi hálózatokat. A magánélet védelmére, az átláthatóságra és a közösségi kormányzásra összpontosítva etikus alternatívát kínál az emberek összekapcsolására és az ötletek megosztására.

Ahhoz, hogy teljes mértékben megtapasztalhassa a fediverzum szabadságát, arra biztatlak, hogy regisztráljon a helyi Mastodon-példányon. Ismerkedj meg új emberekkel, erősítsd meg az érdeklődésüket, posztolj érdeklődési köreidről, vagy kapcsolódj be fejlesztőként. Ebben a nyílt hálózatban hatalmasak a lehetőségek. Bár még mindig növekszik, a Mastodon ígéretes jövőképet kínál a közösségi hálózatok működésére.

Meghívó

Az alábbi linken megtalálsz minket a mastodon.social példányon és követhetsz minket.

Gondolj a Mastodonra, mint egy érdekes új felfedezésre

Bitcoin az egészséges pénz

Bitcoin az egészséges pénz

A Bitcoin MINDENKINEK azonos tulajdonjogot és szabadságot biztosít. A fiat valutarendszert úgy tervezték, hogy a munkásosztály örökké működjön. A gazdagok egyre gazdagabbak, míg a szegények egyre szegényebbek lesznek. A bitcoin kiegyenlíti a játékteret.

Bitcoin és a pénz kapcsolata

Bitcoin és a pénz kapcsolata

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha nem értjük a pénz működését. Minél fiatalabbak vagyunk, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy gazdagok legyünk, ha megértjük, hogyan működik a pénz.