A vadkacsák vándorlása Mone graffiti művész (tollából), kannájából

2021. nov. 5. | Közösség

A vadkacsák vándorlását mutatja be Mone graffiti művész legújabb munkája egy panelház falán Szeged Makkosházán. A ház alja csúnyán össze volt firkálva a dekoráció előtt, így adta magát a dolog, hogy valami szép kerüljön fel rá.

A hajnali és esti órákban több ezer kacsa lármájától hangos az ég, amely évszázadok óta jelzi az ősz beköszöntét, a tél közeledtét. Na de azért nem mindegyik repül el melegebb éghajlatra… Az állomány egy része áttelel, másik része elvonul. A vadkacsa vagy másnéven tőkés réce állományok vándorlása rendkívül összetett – jóval bonyolultabb, ha tetszik átláthatatlanabb, mint mondjuk a gólyáké vagy fecskéké. Vannak állandó populációi, vannak kimondottan vonulók, és szép számmal akadnak olyan kóborlók is, akik szinte kiszámíthatatlan mozgást végeznek a kontinensen. A vándormadaraknak ez a szokása az evolúciós folyamat során alakult ki. Az ezt bemutató alkotást Mone teljesen önszorgalomból készítette, hogy egy kicsit feldobja a környék látképét.

“Felvettem a kapcsolatot a ház közös képviselőjével, és ő gondolkozás nélkül igent mondott. A tervezés teljesen rám lett bízva, én találtam ki a madaras kompozíciót. Ugyanezen a helyen készülni fog még a közeljövőben egy újabb alkotás, de ennek a tervezése még folyamatban van„

– meséli a művész.

 

A Gát utcában található ház alja csúnyán össze volt firkálva a dekoráció előtt, így adta magát a dolog, hogy valami szép kerüljön fel rá. A dekorációt egy alapozás előzte meg, majd az elkészítése nem tartott tovább 8-9 óránál.

Visszatekintve a panelházas festések története egy kutyával kezdődött: barátja kedves társának állított emléket annak a háznak a falára, ahol élt. Azóta már több megkeresés is érkezett lakóközösségektől és a helyi áramszolgáltató betonépületére is kerültek madaras képek.

A fenti példa is egyszerűen szemlélteti az igényes művészi munkák iránti igényt. Mone több munkája is fellelhető Szegeden és környékén, különböző intézmények, vendéglátó helyek és magánházak falain, amiket a Szegedi graffiti dekor festés Facebook oldalán is megnézhetsz.

Persze ahhoz, hogy igényes művészi munkák születhessenek a graffiti művészek részéről, annak vannak nélkülözhetetlen feltételei: Gyakorlás és több minőségi legális falfelület a városban, ahol a művészek nyugodt körülmények között tudják kibontakoztatni a kreativitásukat. Számos pozitív előnye mellett újabb “rejtett” tehetségek próbálhatnák ki a festékszóróval való festést, amit később kamatoztathatnának, ahogyan azt teszi Mone is.

HOEK mexikói stílusú éttermi dekorációja

HOEK mexikói stílusú éttermi dekorációja

Amit jelen pillanatban láthattok tőle, az egy mexikói étterem dekorációs festése, aminek neve Sombreros Taqueria. Megbízói az ételeiken felül szerették volna megidézni ennek a gazdag kultúrának a vizuális részét is.

Share This