A vadkacsák vándorlása Mone graffiti művész tollából, kannájából

Urban Művészet | 2021.11.05. | 1 perc olvasási idő

A vadkacsák vándorlását mutatja be Mone graffiti művész legújabb munkája egy panelház falán Szeged Makkosházán. A ház alja csúnyán össze volt firkálva a dekoráció előtt, így adta magát a dolog, hogy valami szép kerüljön fel rá.

A hajnali és esti órákban több ezer kacsa lármájától hangos az ég, amely évszázadok óta jelzi az ősz beköszöntét, a tél közeledtét. Na de azért nem mindegyik repül el melegebb éghajlatra… Az állomány egy része áttelel, másik része elvonul. A vadkacsa vagy másnéven tőkés réce állományok vándorlása rendkívül összetett – jóval bonyolultabb, ha tetszik átláthatatlanabb, mint mondjuk a gólyáké vagy fecskéké. Vannak állandó populációi, vannak kimondottan vonulók, és szép számmal akadnak olyan kóborlók is, akik szinte kiszámíthatatlan mozgást végeznek a kontinensen. A vándormadaraknak ez a szokása az evolúciós folyamat során alakult ki. Az ezt bemutató alkotást Mone teljesen önszorgalomból készítette, hogy egy kicsit feldobja a környék látképét.

Felvettem a kapcsolatot a ház közös képviselőjével, és ő gondolkozás nélkül igent mondott. A tervezés teljesen rám lett bízva, én találtam ki a madaras kompozíciót. Ugyanezen a helyen készülni fog még a közeljövőben egy újabb alkotás, de ennek a tervezése még folyamatban van

– meséli a művész.

A Gát utcában található ház alja csúnyán össze volt firkálva a dekoráció előtt, így adta magát a dolog, hogy valami szép kerüljön fel rá. A dekorációt egy alapozás előzte meg, majd az elkészítése nem tartott tovább 8-9 óránál.

Mone graffiti művész

Visszatekintve a panelházas festések története egy kutyával kezdődött: barátja kedves társának állított emléket annak a háznak a falára, ahol élt. Azóta már több megkeresés is érkezett lakóközösségektől és a helyi áramszolgáltató betonépületére is kerültek madaras képek.

mone graffiti művész

A fenti példa is egyszerűen szemlélteti az igényes művészi munkák iránti igényt. Mone több munkája is fellelhető Szegeden és környékén, különböző intézmények, vendéglátó helyek és magánházak falain, amiket a Szegedi graffiti dekor festés Facebook oldalán is megnézhetsz.

mone graffiti művész
Mone graffiti művész

Persze ahhoz, hogy igényes művészi munkák születhessenek a graffiti művészek részéről, annak vannak nélkülözhetetlen feltételei: Gyakorlás és több minőségi legális falfelület a városban, ahol a művészek nyugodt körülmények között tudják kibontakoztatni a kreativitásukat. Számos pozitív előnye mellett újabb “rejtett” tehetségek próbálhatnák ki a festékszóróval való festést, amit később kamatoztathatnának, ahogyan azt teszi Mone is.


Érdekesnek találtad?

Előző

Köszönetnyilvánítás az egészségügyi dolgozóknak