Taker stílus Európa legnagyobb street art fesztiválján az Upfesten

2022. jún. 8. | Közösség

Idén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját Európa legnagyobb street art fesztiválja az Upfest, ahol számos nemzetközi művész mellett a hazai utcaművész Taker is alkothatott szabadon a saját stílusában.

Európa legnagyobb street art fesztiválján jelen lenni mint művész, szerintem eléggé klassz dolog és megtisztelő érzés. Kérlek mesélj egy kicsit a fesztiválról.

Hogyan kerültél velük kapcsolatba?

A legtöbb fesztiválra pályázni kell, itt sincs ez másképp. Ilyen szempontból az egyetlen speciális aspektusa az Upfestnek az, hogy a többség (elvileg több százan) a fesztiválhétvégén felállított farostlemez lapokra festenek egy parkban, amik a hétvége végeztével lebontásra kerülnek, és jóval kevesebb ember kap lehetőséget valódi falakra festeni a városban.

A pályázati űrlapon jelezni lehetett, hogy csak akkor szándékozik valaki pályázni, ha igazi, maradandó falat bocsájtanak rendelkezésére, ebben az esetben én így is tettem, és szerencsére úgy ítélték meg a szervezők, hogy érdemes ilyen felületet kapnom.

Ez volt az első munkád a fesztiválon vagy már korábban is részt vettél az eseményen?

A 2016-os Upfest volt az első külföldi fesztivál, amin életemben részt vettem, akkor persze a fentiekkel ellentétben még csak farostlemez felületre festettem, és annak is nagyon örültem. 🙂 Idén második alkalommal voltam Upfesten résztvevő.

Milyen ellátásban részesültél, amíg az alkotás elkészült?

Szállást biztosítottak, illetve a festéshez szükséges összes festéket és felszerelést. Ezen kívül érkezésem előtt az általam kért színre alapozták a falat, majd minden reggel egy megbeszélt időpontra kihozták a festékeimet a helyszínre, amikor pedig befejeztem a munkát, elvitték őket.

upfest
upfest

Mi alapján került kiválasztásra a helyszín?

A felületet a szervezők jelölik ki mindenkinek, és jó pár héttel előre elküldik, hogy tudjuk, mire kell számítani, elkészíthessük a dizájnt, és le tudjuk adni az ahhoz szükséges festékrendelést.

Vannak megkötések az elkészült munkákkal kapcsolatban, vagy alkothat mindenki szabadon a saját stílusában?

Az Upfest abban is különleges, hogy eddigi tapasztalataim alapján egyedülálló módon egyáltalán nem szükséges jóváhagyatni azt, amit valaki festeni szándékozik.

upfest
upfest
upfest

felület

kanna

meló
upfest
upfest

Taker alkotása az East street és Warden street sarkán lévő PDSA Charity Shop redőnyeire és falaira készült. Ez egy olyan bolt, ahova adományokat várnak, tehát az emberek leadhatják a megunt ruháikat, könyveiket, játékaikat, egyebeket, az eladásukból származó bevételt pedig beteg állatok gyógyítására fordítják.

Ebből adódóan gondolta úgy a művész, hogy egy minél látványosabb rajzot szeretne készíteni, ezért választotta a figyelemfelkeltő színeket, a macskák pedig rendkívül népszerű állatkák, és passzoltak is ehhez a témához. A színek kapcsán még annyi pluszt csempészett a dizájnba, hogy a piros(as) és a kék macskából induló splash-ek körbeölelik a lila kismacskát, mintha egy szerető cicacsaládot láthatnánk a falra festve.