Koronavírus Street Art: Az új hősök

2020. máj. 27. | Közösség

maradjotthon

Alig 3 hónapja, hogy gyökeresen megváltozott az életünk és a virtuális kapcsolattartás lett az új normál, míg a szabadságunkat korlátozták. Persze nem maradhat mindenki otthon…

A Live Street Art Érd erre válaszul az utcát választotta, hogy felvegye a harcot és felhívja az emberek figyelmét a vírus elleni védelemre a társadalmi felelősségvállalásra és szolidarításra. A kampányuk célja testközelivé tenni a kortárs művészet ezen sajátos ágát a héktköznapi emberek számára. Szerintük a street art napjaink izgalmas és innovatív stílusirányzata, intenzív mondanivalójával elgondolkodtat, szemet gyönyörködtet és öltözteti a csupasz falakat. Visszafoglal egy szeletet a reklámok uralta térből, ha csak egy pillanatra is megpróbál kiszakítani minket a fogyasztói társadalom irányított, zárt világából.

Korona Street Art
Koronavírus Street Art

A projekt kivitelezése Balogh Attila graffiti művész/festő és Árvay Márton az ALL CAPS Collective bolt és galéria tulajának a közreműködésével valósult meg Érden, ezzel is kifejezve tiszteletüket az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozók felé, akik nap mint nap küzdenek értünk. Mivel Érd városa szereti és elismeri a graffiti/street art műfaját így maguktól a városlakoktól érkezett a felajánlás a munkák bemutatására. Van aki a házfalát és volt olyan is aki a kerítését ajánlotta fel mint felületet, hogy láthatóvá tegyék az alkotásokat a városban élők számára. Közel 20 alkotás került kihelyezésre a város különböző pontjain csakhogy biztos célba érjen az üzenet. ? Az alkotásokon látható főszereplő egy képzeletbeli női alak/orvos vagy ápolónő szájmaszkban, kinek a pólóján részben látható superman lógója jelenik meg, ezzel utalva a hősies magatartásra és megnyilvánulásra. A festmények falra és OSB lapra stencil technikával készültek festékszóróval, melyek stílusában, színvilágában és hangulatában mindegyik teljesen különböző.

Koronavírus Street Art
Koronavírus Street Art
Koronavírus Street Art
Koronavírus Street Art
Koronavírus Street Art
Fotó: Balogh Alex

Az alkotási folyamat során a művész készített pár egyedi darabot is aminek hatására a szervező csapat és Érd MJV Önkormányzata közösen úgy döntött, hogy jótékonysági árverésre bocsátja az egyik ilyen alkotást. Az árverésből befolyó összeggel a városi mentőállomás munkáját szeretnék segíteni a szükséges eszközök beszerzésével.

Muralinas: A szél istenének az epizódja

Muralinas: A szél istenének az epizódja

A Muralinas nevű alkotócsoportot 2022-ben hozta létre Koleszár Stella, vizuális művész, üvegművész és Komesz Borbála képzőművész. Azon munkálkodnak, hogy minél több színes falfelület legyen ne csak Budapesten, hanem több kisvárosban is.

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet végtelen szépsége és gazdagsága mindenki számára ismerős, mégis gyakran megfeledkezünk arról, hogy ez a kincs nem végtelen. Az emberi tevékenységek következményei, mint az iparosodás, a mezőgazdasági intenzifikáció és az urbanizáció, súlyos károkat okoznak a környezetben. Most van itt az ideje, hogy komolyan vegyük a felelősségünket és cselekedjünk a természet megóvása érdekében.