Mintha folytatódna a bábjáték ebben a szürreális sodrásban amiben élünk – Tornyosi Lajos interjú

2022. okt. 14. | Interjúk

A 48 éves ifj. Tornyosi Lajos már idétlen idők óta tetoválóként dolgozik. Imádja a munkáját, amiben eléggé ki is tudja élni a kreativitását, egyetlen hátránya mint szolgáltatás, hogy a vendég elképzelése miatt nem tud önkifejeződni, ezért valami hiányérzet mindig marad benne.

Mi vezetett ahhoz, hogy művész legyél?

Akkor jött a heuréka, mikor egy kollégám megmutatott pár olajfestés technikát, onnantól már nem volt kérdés miben tudom megélni önmagam.

Mikor kezdtél művészettel foglalkozni?

Amint először papír és ceruza került a kezembe, később általánosban a metál albumok borítói másolásával kerültem közelebb a művészethez, ezek kondicionálták is a látásmódom a dark irányba, aminek a nyomai azért fellelhetőek a mostani munkáimban is.  

Milyen technikával és eszközökkel készíted el a festményeidet? 

Olajjal szeretnék de a körülmények miatt az akrilt választottam, kezdetnek általában kannákkal fújok egy durva vázlatot, aztán markerekkel pontosítok, felvázolom a karaktert, egy kis airbrush, utánna ecsettel, aztán kezdem az egészet elölről, sok layert használok amíg elérem a színek erejét, ezért a legtöbb kép min. 30 órát is igénybe vesz.

Mi inspirálja a művészetedet?

Megpróbálok pró és kontra inspirálódni, röviden hashtagekbe szedve: hoax, konteó, keleti filozófiák, vallások, folklór, ősvallás, szimbolizmus, mitológia, költészet, rapszövegek, alter zene, minden ami felkapcsolja a lámpát odabent, azt a bizonyos a-ha érzést adják, amik közelebb visznek a megértéshez, mi zajlik, miért is vagyunk-e bolygón:)

tornyosi lajos
tornyosi lajos
tornyosi lajos

Milyen üzeneteket közvetítesz a munkáiddal?

Egyfajta palackpostának gondolom a képeimet, amit ha megtalálnak kibontanak, talán elindít kérdéseket a fejekben, a mai túlgyorsított instavilágban a többség csak továbbgörget anélkül, hogy megpróbálná megérteni amit lát :/  a jelen, jövő és múlt problémáit firtatom a személyes szűrömön keresztül átengedve, bitter-sweet módban:) A pop surreal comik stílus érdekel a legjobban, az üzenet talán az elfogadás, a dolgok megértése, kondíciók feloldása, meg a világbéka természetesen:)

Bemutatnád kicsit részletesebben az egyik hozzád legközelebb álló festményedet?

Minden kép egy lépcsőfok számomra, kedvenc nincs igazán, mindegyik egyfajta lenyomata az aktuális időszaknak amikor készült. Talán mégis a ‘Chance to Change’ címü kép, aminek mérete 160×110 cm ´áttörés´ volt a többihez képest, minőségi szinten és elmélyülés terén mindenképp.

Leginkább gyerekoromból Foky Otto bábfigurai ihlettek meg, azon belül Oriza Triznyák a kedvenc karakterem. Orizát szituációk főszereplőjeként jelenítem meg, mintha folytatódna a bábjáték ebben a szürreális sodrásban amiben élünk.

A kép címe arra utal hogy, nem elég esélyt kapni ha nincs meg a változtatásra a hajlam, a komfort zóna egy magunkra zárt kalitka, a heuréka fejű Oriza talán erre jött rá a fürdőkádban:)

tornyosi lajos

Mit ábrázol a honlapodon található logó?

A logóm egy kabbalából vett szimbólum felfelé mutató háromszög, amit kicsit pár vonallal térbelivé alakítottam, úgy hogy nézheted úgy is hogy benne vagy, vagy alulnézetből látod, optikai játék, de a körbe foglalva a duálisból triálissá válik, 1+1= 3 🙂

tornyosi lajos

Mit gondolsz, az emberek hogyan viszonyulnak a festményeidhez?

Nem gondolok rá igazán, majd ha kritizálják fogok eleget:) Amúgy érdekes ki mit lát benne, sokszor az is inspiráló ha teljesen mást mint amit én látok bennük, volt pár megjelenésem velük ahol többnyire érdeklődve kérdezgettek a miértekről, beindult a kombinatorika, az jó érzés:)  

Gondolkoztál már azon, hogy falfestményként is bemutasd a munkáidat?

Egyszer csináltam egy graffitit egy legál falra, nem lett kész, azóta se mentem vissza befejezni, pedig folyamatosan vonz, nagyon élveztem, de szívesebben fújkálok a kis műterem szobámban. 

Min dolgozol jelenleg, és mik a jövőbeli terveid?

Most egy Behálózva c. képen, Oriza az algoritmusok hálójába ragadva, valami ilyesmi. Tervek vannak, sok vázlat is, amiket hagyok érni a fiókban, ha gyarapszik az anyag akkor szeretném szélesebb körben láttatni őket egy önálló vagy csoportos kiállítás keretén belül hasonló művészekkel.

tornyosi lajos
AAFK interjú

AAFK interjú

Anny és Felipe egy művész páros, akik erős háttérrel rendelkeznek grafika és illusztráció terén. Amikor eldöntötték, hogy beveszik az utcákat és elkezdenek festeni, akkor egy csodálatos közösséget találtak és ezáltal egy új utat a művészet, illetve kultúra megéléséhez távol az irodai léttől és a számítógépektől.

Rawman interjú

Rawman interjú

Bízok abban, hogy az alkotást tekintve, benne tudok lenni egy olyan folyamatban, ami idővel változni és fejlődni fog. Az pedig átható és inspiráló amikor egy stílus mögött ott van egy ember személyisége, energiája és üzenete.

Cüvé interjú

Cüvé interjú

Cüvé élvezi a festést mint graffiti művész, ezzel is erősítve a női részvételt a szubkultúrában.