“Fontos a kapcsolat a természettel” / Fat Heat – Fair Warning

2021. aug. 31. | Közösség

Egy Csehországi Street Art fesztivál keretén belül készült el Fat Heat “Fair Warning” című festménye, ami a mai korszellemre reagál. Hatalmas mérete mellett a művész az alkotással egy fontos társadalmi problémára szeretné felhívni a figyelmet: A városi lét egyre távolabb kényszerít bennünket a természettől!

A festmény egy emelkedő és egy zuhanó alakot ábrázol, ami a mai korszellemre reagál. Mindent elkezdtünk digitalizálni, naponta 2.5 trillió bájt adatot hozunk létre (nem vicc), miközben a városi lét egyre távolabb kényszerít bennünket a természettől, a környezettől amelyben kialakultunk, amire alkalmasak vagyunk.

“Habár fontos számomra a technika, imádom a mindenféle eszközöket, használom is őket bőszen, saját magamat is emlékeztetni próbálom arra, hogy mennyire fontos a kapcsolat a természettel. Azt hiszem pillanatokon belül lábon fogjuk lőni magunkat mint emberiség, ha nem ismerjük el, hogy nem vagyunk mindenhatóak és nem lesz mindenre megoldás a technológia és talán tudatosabban, lassabban, átgondoltabban kellene élni. Ezért a jobb oldalon emelkedő mechanikus alak, a bal oldalon pedig a természetet képviselő sziluett a törött haranggal a fején„

– mondja Fat Heat akit az Instagramon kerestek meg a fesztivál szervezői.

 

A Mestogalerie Street Art fesztivál egy izgalmas koncepció, amit 5 éve, 2 prágai úriember szervez, gyakran emberfeletti odaadással. Cseh kisvárosokban hoznak létre izgalmas falakat, murálokat, miközben igyekeznek nem elfelejteni a graffiti gyökereiket, így kisebb-nagyobb graffjamekkel, valamint street art workshoppal van megfűszerezve a nagyközönség számára. Az egész nyáron keresztül folyó fesztiválon idén 5 városban hoztak létre falakat, ezzel lehetőséget adva a művészeknek. Fat Heat “Fair Warning” című alkotása egy 7 emelet magas lakóház oldalán látható Kutná Hora városában.

felület

falfesték

kanna

meló

Fat Heat a murál nagy részét kültéri falfestékkel kente, míg a másik részét kannával szórta. A finomabb részletek Loop Colors festékszóróval készültek, ami egyben a fesztivál egyik fő támogatója is. A hatalmas felület gyakran állította szembe azzal a művészt, hogy létezik akkora felület ahová a sima spray bizony kicsinek bizonyul. A falat teljesen egyedül csinálta napi 10-11 órában, így elég nagy próbatétel volt a számára. A teljes felületet egy 40 éves TATRA liftből érte el, konstans dízelfüst és zaj társaságában.

A folyamat eleje elég piszkos és kaotikus volt, úgyhogy a vázoláskor nem volt mindenki kedvére, de miután készen lett szerencsére csak pozitív visszajelzések érkeztek.