Converse City Forests: Az ország első lélegző falfestménye Budapesten

2021. aug. 6. | Közösség

Világszerte hívják fel fontos ügyekre a figyelmet tűzfalfestésekkel helyi művészek a Converse tavaly indult City Forests elnevezésű kampányával. Az elkészült festmények különlegessége a festés során használt mészalapú festék, ami a száradási folyamat során elnyeli a széndioxidot, így hasonlóan hat, mint egy fa. De emellett a kép üzenetet is közvetít: ne féljünk bátran belevágni az ismeretlenbe, saját boldogságunk érdekében, még ha ez kockázattal is jár.

A City Forests kampány során a Converse egyedi tematikájú, kreatív és jelentőségteljes tűzfalfestmények megvalósításához járul hozzá, melyek mindegyikének saját története van. Világszerte hívják fel fontos ügyekre a figyelmet és őrizik az adott országok hagyományait. Ezek azonban nem csak egyedi tematikájuknak köszönhetően különböznek a többitől.

A festményeket ugyanis a Graphenstone ökológiai légtisztító festékével készítik, amelyek képesek eltávolítani az olyan káros anyagokat, mint a CO2, a formaldehid és a különféle gázokat is, ezzel javítva a levegő minőségét. Ez a különleges festék már száradás közben is elnyeli a CO2-t, így valójában hasonlóan működik, mint egy fa. Ennek köszönhetően minden vele bevont felület aktív légtisztítóvá válik, amely segít megvédeni az embereket a káros anyagokkal szemben.

A Converse Magyarország a Neopaint csapatával és Brunszkó László “Nikon One” illusztrátorral együttműködve tervezte meg ugyanezzel a céllal idén tavasszal Budapest első lélegző falfestményét.

“Olyan irányadó kifejezésekkel kellett dolgoznom mint pl a kihívás, határaink átlépése, bátorság vagy egyszerűen csak a szépség, amit magamtól is követtem volna. A komplett kép olyasmit közveít, hogy ne féljünk bátran belevágni az ismeretlenbe, saját boldogságunk érdekében, még ha ez kockázattal is jár, hiszen kockázat nélkül nincs győzelem. A terv vezérfonalát, a kötélen magasban egyensúlyozó karaktert a Neopaint ötletelte, amit jómagam kidolgoztam, illetve felhasználtam és továbbfejlesztettem. Ehhez jöttek a részletek.

A füstifecskék a szabadság jelképe, a hegy vagy a természet nemcsak a témához illett nagyon hanem magam is nagy természetbarát vagyok, így egyértelmű volt, kiváltképp amiatt hogy a project neve City Forests. A képet jobb fent és bal lent összefogó leveleknek is van üzenete, az alsó trombitafolyondárok szeretett nagymamám emlékét idézik, aki maga is a 7. kerületben született s nőtt fel a háború előtt, ő imádta ezeket a szép virágzó fákat, számomra pedig egy kis visszakacsintása a 40-es, 50-es évek klasszikus travel-postereinek amelyeknek igen nagy rajongója vagyok„

– meséli Nikon One

 

Nikon One aki a kezdetek óta jó barátságban van a Neopaint csapattal és sokszor szerettek volna már együtt dolgozni, de a sors mégis úgy hozta hogy erre csaknem egy évtizedet kellett várni.

A kivitelezés hagyományos módón készült a speciális légtisztító festékkel, amit egy alapozással kezdtek, majd után ecset és sablonok segítségével kerültek fel a grafika egyes részei.

munka

felület

festék
City Forests
City Forests

Az eddig használt és a speciális festék közti különbség annyi, hogy ez a festék sűrűbb anyag és a pasztell színvilág jellemzi, ami azt jelenti, hogy élénkebb színeket nem is lehet belőle kikeverni.

A City Forests-nek köszönhetően világszerte immáron 30 ország nagyvárosainak beton dzsungeleiben 9.036 fa munkáját végzik el ezek a lélegző falfestmények, melyek közül 500 most már Budapest levegőjét is tisztítja.