Urban Művészet
Urban Művészet2021.08.06. – Közösség
2 perc olvasási idő

Világszerte hívják fel fontos ügyekre a figyelmet tűzfalfestésekkel helyi művészek a Converse tavaly indult City Forests elnevezésű kampányával. Az elkészült festmények különlegessége a festés során használt mészalapú festék, ami a száradási folyamat során elnyeli a széndioxidot, így hasonlóan hat, mint egy fa. De emellett a kép üzenetet is közvetít: ne féljünk bátran belevágni az ismeretlenbe, saját boldogságunk érdekében, még ha ez kockázattal is jár.

A City Forests kampány során a Converse egyedi tematikájú, kreatív és jelentőségteljes tűzfalfestmények megvalósításához járul hozzá, melyek mindegyikének saját története van. Világszerte hívják fel fontos ügyekre a figyelmet és őrizik az adott országok hagyományait. Ezek azonban nem csak egyedi tematikájuknak köszönhetően különböznek a többitől.

A festményeket ugyanis a Graphenstone ökológiai légtisztító festékével készítik, amelyek képesek eltávolítani az olyan káros anyagokat, mint a CO2, a formaldehid és a különféle gázokat is, ezzel javítva a levegő minőségét. Ez a különleges festék már száradás közben is elnyeli a CO2-t, így valójában hasonlóan működik, mint egy fa. Ennek köszönhetően minden vele bevont felület aktív légtisztítóvá válik, amely segít megvédeni az embereket a káros anyagokkal szemben.

A Converse Magyarország a Neopaint csapatával és Brunszkó László “Nikon One” illusztrátorral együttműködve tervezte meg ugyanezzel a céllal idén tavasszal Budapest első lélegző falfestményét.

City Forests

”Olyan irányadó kifejezésekkel kellett dolgoznom mint pl a kihívás, határaink átlépése, bátorság vagy egyszerűen csak a szépség, amit magamtól is követtem volna. A komplett kép olyasmit közveít, hogy ne féljünk bátran belevágni az ismeretlenbe, saját boldogságunk érdekében, még ha ez kockázattal is jár, hiszen kockázat nélkül nincs győzelem. A terv vezérfonalát, a kötélen magasban egyensúlyozó karaktert a Neopaint ötletelte, amit jómagam kidolgoztam, illetve felhasználtam és továbbfejlesztettem. Ehhez jöttek a részletek.

A füstifecskék a szabadság jelképe, a hegy vagy a természet nemcsak a témához illett nagyon hanem magam is nagy természetbarát vagyok, így egyértelmű volt, kiváltképp amiatt hogy a project neve City Forests. A képet jobb fent és bal lent összefogó leveleknek is van üzenete, az alsó trombitafolyondárok szeretett nagymamám emlékét idézik, aki maga is a 7. kerületben született s nőtt fel a háború előtt, ő imádta ezeket a szép virágzó fákat, számomra pedig egy kis visszakacsintása a 40-es, 50-es évek klasszikus travel-postereinek amelyeknek igen nagy rajongója vagyok” 


– mondja Nikon One aki a kezdetek óta jó barátságban van a Neopaint csapattal és sokszor szerettek volna már együtt dolgozni, de a sors mégis úgy hozta hogy erre csaknem egy évtizedet kellett várni.

A kivitelezés hagyományos módón készült a speciális légtisztító festékkel, amit egy alapozással kezdtek, majd után ecset és sablonok segítségével kerültek fel a grafika egyes részei.

3 hét

munka

500 m²

felület

250 liter

festék

City Forests
City Forests

Az eddig használt és a speciális festék közti különbség annyi, hogy ez a festék sűrűbb anyag és a pasztell színvilág jellemzi, ami azt jelenti, hogy élénkebb színeket nem is lehet belőle kikeverni.

City Forests

A City Forests-nek köszönhetően világszerte immáron 30 ország nagyvárosainak beton dzsungeleiben 9.036 fa munkáját végzik el ezek a lélegző falfestmények, melyek közül 500 most már Budapest levegőjét is tisztítja.

Converse City Forests

City Forests

Tetszik?

Tarts velünk!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE, HOGY ELSŐKÉNT ÉRTESÜLJ LEGFRISSEBB HÍREINKRŐL!

Ha szeretnél te is hírt kapni Magyarország első számú utcai művészeteket bemutató magazinjától és értékesnek találod azt amit csinálunk, akkor támogass minket.
Támogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük