Peter Tomasek – Soul Fragments kiállítás

2023. jan. 16. | Események

Tomasek Péter végzettségét tekintve tervezőgrafikus, a művészetek világába pedig a graffiti vonzotta be egészen fiatal korában – személyiségének ezen jellemzői számos módon visszaköszönnek képzőművészeti alkotásain. Soul Fragments című önálló kiállításán betekintést nyerhetünk pszichikumának változatos töredékeibe, melyek mind lélekállapotának egyes stádiumait szimbolizálják valamilyen társadalomkritikai vagy introspektív feszültségek feloldásának kísérlete gyanánt.

Tomasek intenzív lelki- és „lét”-szabadságvágya a kezdetektől fogva a hétköznapiból való kiszakadásra ösztönözte. Legyen szó akár a szociokulturális környezete nyújtotta keretrendszerből való kitörésről, vagy a szokványos festészeti gyakorlattól eltérve, a síkból a térbe történő kilépésről. Többek közt olyan társadalmilag jelentős események hatására döntött az alkotó a képsík nyújtotta korlátok meghaladása mellett, mint a 2019-es hongkongi tüntetések; ezen időszak alatt járt ugyanis az autonóm városállamban, ahol szemtanúja lehetett egyfajta erőteljes, kollektív ’szabadság utáni vágyakozás’ megnyilvánulásának.

Tomasek
Tomasek
Tomasek
Tomasek

Az 1950-es években, az USA-beli Kalifornia államban alakult ki a geometrikus absztrakcióból a ’Hard-edge’ festészeti iskola: Tomasek egyenes vonalakból és vonalláncokból álló szimmetrikus, szinte már vektorgrafikai kompozíciói pedig (a hard-edge-hez, vagy a kiállítóművészre is nagy hatást gyakorló Frank Stella munkásságához hasonlóan) a színek kontrasztjának totalitásával érik el dinamikus, eközben mégis abszolút egyensúlyi rendszerekben kiteljesedő harmóniájukat. Az eleven színek használata tölti meg munkáit élettel, miközben az élesen hangsúlyos vonalakból arányosan kiszerkesztve megkomponált mértani alakzatok energikusságot, lendületet kölcsönöznek a képeknek.

Unmute Gallery

Nyitvatartás

H-Szo 11-19

A kiállítás 2023.01.07-28 között látogatható, a galéria nyitvatartási idejében.

Molotow Combat

Molotow Combat

Igazán ütősre sikeredett a Budapesti Molotow Shop 4 éves évfordulójának az alkalmából megrendezett graffiti jam, amin szerettek volna kedveskedni az embereknek és összehozni a graffitis világot.

BORN IN SZFVÁR – Nagy Bogi

BORN IN SZFVÁR – Nagy Bogi

Nagy Bogi kiállítása a “BORN IN SZFVÁR” a hovatartozás érzelmességére épít, és a művészi alkotás ösztönösségére hívja fel a figyelmünket egyfajta sajátos kortárs módon, melyben többek között Bory Jenő kultuszára támaszkodva a Bory-várat is ideologizálja.

Riez ’HOEK’ József – MEMENTO VITAE

Riez ’HOEK’ József – MEMENTO VITAE

Ezen a tárlaton olyan introspektív, a legkülönfélébb részletekben gazdag műalkotások láthatóak, amiken az alkotó voltaképpen számot vet életének eddigi állomásaival: mindezt párhuzamosan egy megfontoltabb, harmonikus jövőkép előrevetítésével.

Share This