Peter Tomasek – Soul Fragments kiállítás

2023. jan. 16. | Események

Tomasek Péter végzettségét tekintve tervezőgrafikus, a művészetek világába pedig a graffiti vonzotta be egészen fiatal korában – személyiségének ezen jellemzői számos módon visszaköszönnek képzőművészeti alkotásain. Soul Fragments című önálló kiállításán betekintést nyerhetünk pszichikumának változatos töredékeibe, melyek mind lélekállapotának egyes stádiumait szimbolizálják valamilyen társadalomkritikai vagy introspektív feszültségek feloldásának kísérlete gyanánt.

Tomasek intenzív lelki- és „lét”-szabadságvágya a kezdetektől fogva a hétköznapiból való kiszakadásra ösztönözte. Legyen szó akár a szociokulturális környezete nyújtotta keretrendszerből való kitörésről, vagy a szokványos festészeti gyakorlattól eltérve, a síkból a térbe történő kilépésről. Többek közt olyan társadalmilag jelentős események hatására döntött az alkotó a képsík nyújtotta korlátok meghaladása mellett, mint a 2019-es hongkongi tüntetések; ezen időszak alatt járt ugyanis az autonóm városállamban, ahol szemtanúja lehetett egyfajta erőteljes, kollektív ’szabadság utáni vágyakozás’ megnyilvánulásának.

Tomasek
Tomasek
Tomasek
Tomasek

Az 1950-es években, az USA-beli Kalifornia államban alakult ki a geometrikus absztrakcióból a ’Hard-edge’ festészeti iskola: Tomasek egyenes vonalakból és vonalláncokból álló szimmetrikus, szinte már vektorgrafikai kompozíciói pedig (a hard-edge-hez, vagy a kiállítóművészre is nagy hatást gyakorló Frank Stella munkásságához hasonlóan) a színek kontrasztjának totalitásával érik el dinamikus, eközben mégis abszolút egyensúlyi rendszerekben kiteljesedő harmóniájukat. Az eleven színek használata tölti meg munkáit élettel, miközben az élesen hangsúlyos vonalakból arányosan kiszerkesztve megkomponált mértani alakzatok energikusságot, lendületet kölcsönöznek a képeknek.

Unmute Gallery

Nyitvatartás

H-Szo 11-19

A kiállítás 2023.01.07-28 között látogatható, a galéria nyitvatartási idejében.

UTCÁRA FEL! – urban art fesztivál Pécsen

UTCÁRA FEL! – urban art fesztivál Pécsen

Urban art fesztivál várja a városi művészet kedvelőit Pécsett május 24-től szeptember 22-ig. Neves hazai és külföldi street art művészek mutatkoznak be a Street Up nemzetközi kiállításon a Zsolnay Kulturális Negyedben. Art of skate címmel gördeszka kiállítás látható a belvárosi Pécsi Galériában, emellett hip-hop és gördeszkás bemutatók, szakmai workshopok, előadások, tárlatvezetések színesítik a fesztivál szeptemberig tartó programját.

0036 Mark – Időutazás az önfeledt gyermeki énünkhöz

0036 Mark – Időutazás az önfeledt gyermeki énünkhöz

0036 Marknak nem csak a képessége van meg, hogy időgépet kreáljon, hanem hogy azzal valóban vissza is repítsen minket a gyermekkorunkba, vagy kinek-kinek tetszése szerint valamely életszakaszába. Munkáit aprólékos részletekkel, titkos utalásokkal tölti meg, így folyamatosan miénk a keresgélés, ráeszmélés és felfedezés öröme.

Molotow Combat

Molotow Combat

Igazán ütősre sikeredett a Budapesti Molotow Shop 4 éves évfordulójának az alkalmából megrendezett graffiti jam, amin szerettek volna kedveskedni az embereknek és összehozni a graffitis világot.