Májusban érkezik egy ÚJ budapesti kulturális projekt: a BOKODIL

2022. ápr. 23. | Ajánló

2022 májusában érkezik az innovatív BOKODIL brand, amely az online és az offline térben is aktív jelenlétet mutat. A BOKODIL egy podcast, egy kulturális és közösségépítő projekt, illetve egy egyedülálló műfajt képviselő egyszemélyes könyvkiadó. A brand elsődleges küldetése, hogy valós és hiteles tartalmat, tudást adjon elsősorban a fiatal felnőttek számára. Egy olyan társadalom kialakításában vállal szerepet, amely nyitott szociális, egészségügyi, gazdasági, politikai, környezetvédelmi kérdésekre. 

ZINE

bokodil

A BOKODIL brand kiemelt, hiánypótló tevékenysége a Magyarországon még kevéssé elterjedt zine-ek írása, kiadása és a zine kultúra irodalmi lehetőségeinek terjesztése, népszerűsítése.

Mi az a zine?

A zine egy magánkiadású, kis terjedelmű kiadvány, melynek egyes számai maximum 1.000 példányban jelennek meg. Megalkotására nincsenek formai, szerkesztési és tartalmi megkötések, amelyek korlátoznák az alkotót (a zinestert), így egy szabályoktól mentes, szabad önkifejezési formát tesz lehetővé.

A kiadványok témája szinte bármi lehet: politika, költészet, művészet és dizájn, társadalomelmélet, feminizmus, szexualitás. Léteznek fotós, zenei, geek, koncept zinek is. Egy zine tartalmazhat: képet, grafikát, lírát, prózát, kollázst vagy ezek kombinációját.

Mit érdemes tudni a BOKODIL zine-ről?

A BOKODIL zine egyes számai 2-3 havi rendszerességgel, kétnyelvű (magyar, angol) kiadványként jelennek meg, (összesen 300 példányban) ISBN számmal ellátva. A BOKODIL kötetek átlagosan 80 oldal terjedelműek. A kiadványok témája változatos és mindig kapcsolódik az adott hónap ingyenesen elérhető podcast tematikájához, melyet egy-egy havi szinten megrendezésre kerülő személyes program is kiegészít.

A BOKODIL zine nem újság és nem könyv. Egy olyan sajátos produktum, amely egyedülálló módon képviseli a „valami új”, „valami sallangoktól mentes tudás” iránti igényt, amire a XXI. század generációjának minden eddiginél nagyobb szüksége van.

PROGRAMOK

bokodil

A BOKODIL személyes formában is szórakozási lehetőséget nyújt különböző kulturális programok (kerekasztal-beszélgetések, bemutatók, vásárok, koncertek, fesztiválok) és pályázatok szervezésével, melyeknek elsődleges célja a közösségépítés.  A programpaletta az aktuálisan megjelenő podcast és zine tematikájához kapcsolódva kerül kialakításra.

A programok hiánypótló szexuális és művészeti edukációs szerepet is betöltenek, ügyelve arra, hogy az események felépítése és tartalma a fiatalok valós igényeire reagáljanak.

PODCAST

A BOKODIL podcast 2020. novemberében indult útjára. Alkotója, megálmodója Heilman Petra Kata, akinek az elmúlt néhány évben a legnagyobb célkitűzésévé vált, hogy bevonja a kortárs irodalom világába a fiatal generációt.

Számomra ez nem csak egy hobbi, hanem egy olyan eszköz, amivel hasznos társadalmi szerepet tudok betölteni. Úgy gondolom, hogy a podcast csatorna által feszegetett kérdésekkel érdemben tudok hozzájárulni mások szabadidős tevekénységeinek hasznos eltöltéséhez, tanulásához és önismereti fejlődéséhez. Az utóbbi 2 évben egyre kevesebb lehetőség nyílt személyes programok, tanfolyamok látogatására, így a podcast, mint műfaj különösen fontos szerepet tölt be.„ – nyilatkozott Heilman Petra, a kezdeményezés szellemi tulajdonosa.

Mi az a podcast?

A podcast egy interneten közzétett hanganyag, leginkább egy rádiós adáshoz hasonlítható. A podcast adás az internetre kerül publikálásra, így a hallgató akkor hallgathatja meg (digitális eszközein: számítógép, okostelefon, tablet), amikor és ahol szeretné.

Mit érdemes tudni a BOKODIL podcastról?

Az ingyenesen, bárki számára elérhető BOKODIL podcast fél órában feszegeti az élet különböző kérdéseit. Tanít, kérdez, határokat feszeget, rétegeket bont le, nézőpontot ad.

A BOKODIL podcast tartalmi tematikája egy részletgazdagon, előre megtervezett koncepció alapján került és kerül kialakításra. Eddig összesen 22 epizód jelent meg, több mint 739 perc hanganyaggal.  A múltban igen színes és szerteágazó témákat érintett a csatorna: oktatási rendszerek Európában, az idős generáció helyzete a mai Magyarországon, klímaszorongás és környezetvédelmi praktikák, Luffa-tök termelés, a feminizmus irányzatai, a honi alternatív zenekarok bemutatása. A podcast csatorna már több nívós vendéggel is büszkélkedhet.

Online elérhetőségek:

Picasso – legenda 2050

Picasso – legenda 2050

Regényes művészettörténet, egy csipetnyi science fiction, világokat elválasztó teraszajtó, rengeteg titok, nyomozás, utazás New Yorktól Párizson át Antibes-ig 1925 és 2051 között.

Művész Magazin – muvesz.ma

Művész Magazin – muvesz.ma

A Művész Magazin 2022 novemberében indult el Rácz-Akácosi Attila és felesége, Rácz-Akácosi Laura jóvoltából. A cél az volt, hogy egy olyan platform jöjjön létre, amelyen amatőr és profi művészek, alkotók bemutathatják magukat és munkáikat. 

Stamps Back – Egy vakondok történet

Stamps Back – Egy vakondok történet

Becsempészett Commodore 64-ek, feltört játékok, piacon árult másolt videójáték-kazetták, postai levélben küldözgetett floppy lemezek, amerikai BBS szerverhez csatlakozó Matáv telefonfülke, lemezújságok és az első magyar papír játékmagazinok megszületése.