Interjú Mone graffiti művésszel

2020. júl. 3. | Interjúk

Mone graffiti

A hazai Hip-Hop kultúra egyik meghatározó alakja, aki a graffitinek hódolt szenvedélyén keresztül gazdagította az underground vonalat többnyire Szegeden, de az évek alatt az ország több területén is otthagyta a névjegyét. Mone kezdetben lázadó utcagyerekként koptatta a flasztert, mára már családapaként vállal aktív szerepet a graffitis szubkultúrában.

Mióta festesz?

Igazi graffitit 1995 telén fújtam elsőnek Szegeden, Felsővároson egy 10 emeletes panelház oldalára, amin a „Street” felirat volt olvasható.

Mone oldschool graffiti
Mone 1995

Honnan jött a művésznév?

A teljes név Mone 78 Aerosol Fanatx olyan 23 éve született meg, ami a polgári nevem rövidítése, ugye Molnár Zsolt amiből jött a mindenki által ismert becenév a Monyó és ebből lett leegyszerűsítve a Mone.

Hogyan alakult ki a saját stílusod és hogyan neveznéd?

Amit én képviselek stílus az a Wildstyle graffiti, minél vadabb annál nyersebb. Sok idő és munka volt, hogy a jelenlegi stílusom kialakuljon.

Mone graffiti

Kik vagy mik inspiráltak leginkább az alkotásra?

Legelsőnek a szegedi öreg writerek voltak akik kezdetben az árvízi emlékmű partfalán hagyták ott a névjegyüket, többek között a WBG és a LOG Crew, ők festették fel itt az első réteg graffitit 1995-ben. Valamint budapesti writerek mint a PNC és a GRW Crew is motivált. Akkoriban kaptam egy VHS kazettát amin a Style Wars című dokumentumfilm bemutatta az akkori nyugati hip-hop kultúrát, ami szintén példa értékű volt számomra.

Van olyan graffitis csoport aminek a tagja vagy?

THA: Toy Hunter Army, amit még én találtam ki 1996-ban. 

CRA: Creative Rebel Artist

Illegál vagy legális festés?

Legál.

Mone etelka sor graffiti

Az évek alatt volt-e bármiféle konfrontációd a hatóságokkal?

Nagyon a legelején voltak a rendőrséggel összetűzések, akkoriban még nem tudtam, hogy szabad-e vagy sem, de azóta a legális munkák felé vettem az irányt mert kevesebb parával jár.

Mi adott ihletet régen és mi az ami még most is motivál?

Maga a graffiti szubkultúra és az egész hip-hop kultúra az ami miatt elkezdtem és a mai napig is csinálom. Az alkotói szabadság kifejezése motivál, miközben a haverokkal sörözés közben festünk egy falat.

Hobbiként vagy megélhetésként tekintesz a graffitire?

Számomra mind a kettő, egy életstílus. Persze kellett egy kis idő még rájöttem, hogy lehet ezzel pénzt is keresni, de nálam nem ez a fő prioritás, az csak egy mellékes dolog. Ha más is felismeri ennek az értékét és megkeresnek egy dekorációs munkával, akkor azt szívesen elvállalom. Számomra a graffiti egy önkifejezési forma.

Mond dekorációs festés
Mone Micimackó dekorációs festés
Mone játékterem graffiti

Elég drága anyagi költségei vannak egy rajz elkészítésének. Te ezeket miből tudod finanszírozni?

Saját zsebből finanszírozom az egyéni munkáimat, de legtöbbször a dekor felkérések utáni megmaradt festékekből készítem el az újabb munkáimat. Egy rajz elkészítésének a költségei olyan 15-20.000 Ft körül van, de ez nálam egy olyan dolog amire nem sajnálom a pénzt. Mindig előteremtem rá a zsetont, hiszen ez az életem.

Volt olyan része a karrierednek ami miatt úgy érezted, hogy végleg leteszed a kannát?

Voltak nehezebb részei az életemnek, de a kannát sose tettem le és ez így van a mai napig.

Mi lett volna ha annak idején nem ragadsz kannát? Mivel foglalkoznál?

Csapos lennék egy sörözőben…

Mi a véleményed a graffitiről?

Az életnek a csodája!

Mone

Hogyan látod a szubkultúra jelenlegi helyzetét itt Magyarországon?

Fejlődik a szubkultúra így 2020-ra. Kibaszott ügyes gyerekek vannak, amit örömmel látok! Jó stílusok vannak.

Legemlékezetesebb fújás?

Gödör Graff Jam 2019-ben, amin méltó búcsút vettük a gödörtől mi a szegedi writerek, debreceni, győri és pesti művészek is. Még Saiid az AKPH rappere is tiszteletét tette egy közös fotó erejéig. Az egy jó élmény volt!

Számodra mit adott ez a szubkultúra az évek alatt?

Önismeretet és erőt, az életem része volt. Nagyon sok problémát a festéssel oldottam meg. Megtaláltam benne önmagamat!

Mit üzennél azoknak akik még csak most ismerkednek a műfajjal?

Először is ne a sugárúton próbálják ki a graffiti fortélyokat, hanem papíron skicceljenek, rajzoljanak. Akik még csak most kezdik azoknak jóval könyebb dolguk van mint nekünk annakidején, hiszen most az internetnek köszönhetően felmennek a youtubra és eltudják lesni a technikákat a nagyoktól. A rajzolás az első, és ha már úgy érezzük, hogy nagyon profi a stílusunk akkor jöhetnek az első tagek is. A tagek nélkül nincs graffiti, de csak módjával a megfelelő falakon!

Kinek mondanál köszönetet azért, amiért sikerült kitartanod a művészeted mellett?

Köszönet az egész THA és CRA Crew-nak, akik ebben segítettek. Az összes olyan embernek akik engem inspiráltak és segítettek Pilot, Taga, Mad, Cz, Ben, WBG Crew, nagy PEACE a Suicidal Life Style Bboy srácoknak na és persze a családomnak!

HELLO
my name is

Mone

Interjú Polgár Andival

Interjú Polgár Andival

Polgár Andi élettel teli illusztrációi felráznak a napi történésekből. Munkáin elismert emberek és művészek is szívesen elidőznek.

AAFK interjú

AAFK interjú

Anny és Felipe egy művész páros, akik erős háttérrel rendelkeznek grafika és illusztráció terén. Amikor eldöntötték, hogy beveszik az utcákat és elkezdenek festeni, akkor egy csodálatos közösséget találtak és ezáltal egy új utat a művészet, illetve kultúra megéléséhez távol az irodai léttől és a számítógépektől.

Rawman interjú

Rawman interjú

Bízok abban, hogy az alkotást tekintve, benne tudok lenni egy olyan folyamatban, ami idővel változni és fejlődni fog. Az pedig átható és inspiráló amikor egy stílus mögött ott van egy ember személyisége, energiája és üzenete.