SzerzőUrban Művészet

A hazai Hip-Hop kultúra egyik meghatározó alakja, aki a graffitinek hódolt szenvedélyén keresztül gazdagította az underground vonalat többnyire Szegeden, de az évek alatt az ország több területén is otthagyta a névjegyét. Mone kezdetben lázadó utcagyerekként koptatta a flasztert, mára már családapaként vállal aktív szerepet a graffitis szubkultúrában.

Mióta festesz?

Igazi graffitit 1995 telén fújtam elsőnek Szegeden, Felsővároson egy 10 emeletes panelház oldalára, amin a „Street” felirat volt olvasható.

Mone oldschool graffiti
Mone graffiti 1997

Honnan jött a művésznév?

A teljes név Mone 78 Aerosol Fanatx olyan 23 éve született meg, ami a polgári nevem rövidítése, ugye Molnár Zsolt amiből jött a mindenki által ismert becenév a Monyó és ebből lett leegyszerűsítve a Mone.

Hogyan alakult ki a saját stílusod és hogyan neveznéd?

Amit én képviselek stílus az a Wildstyle graffiti, minél vadabb annál nyersebb. Sok idő és munka volt, hogy a jelenlegi stílusom kialakuljon.

Mone graffiti

Kik vagy mik inspiráltak leginkább az alkotásra?

Legelsőnek a szegedi öreg writerek voltak akik kezdetben az árvízi emlékmű partfalán hagyták ott a névjegyüket, többek között a WBG és a LOG Crew, ők festették fel itt az első réteg graffitit 1995-ben. Valamint budapesti writerek mint a PNC és a GRW Crew is motivált. Akkoriban kaptam egy VHS kazettát amin a Style Wars című dokumentumfilm bemutatta az akkori nyugati hip-hop kultúrát, ami szintén példa értékű volt számomra.

Van olyan graffitis csoport aminek a tagja vagy-e?

THA: Toy Hunter Army amit még én találtam ki 1996-ban. CRA: Creative Rebel Artist

Illegál vagy legális festés?

Legál.

Az évek alatt volt-e bármiféle konfrontációd a hatóságokkal?

Nagyon a legelején voltak a rendőrséggel összetűzések, akkoriban még nem tudtam, hogy szabad-e vagy sem, de azóta a legális munkák felé vettem az irányt mert kevesebb parával jár.

Mi adott ihletet régen és mi az ami még most is motivál?

Maga a graffiti szubkultúra és az egész hip-hop kultúra az ami miatt elkezdtem és a mai napig is csinálom. Az alkotói szabadság kifejezése motivál, miközben a haverokkal sörözés közben festünk egy falat.

Hobbiként vagy megélhetésként tekintesz a graffitire?

Számomra mind a kettő, egy életstílus. Persze kellett egy kis idő még rájöttem, hogy lehet ezzel pénzt is keresni, de nálam nem ez a fő prioritás, az csak egy mellékes dolog. Ha más is felismeri ennek az értékét és megkeresnek egy dekorációs munkával, akkor azt szívesen elvállalom. Számomra a graffiti egy önkifejezési forma.

Mone dekorációs festés
Mone micimackó dekorációs festés

játékterem graffiti

Elég drága anyagi költségei vannak egy rajz elkészítésének. Te ezeket miből tudod finanszírozni?

Saját zsebből finanszírozom az egyéni munkáimat, de legtöbbször a dekor felkérések utáni megmaradt festékekből készítem el az újabb munkáimat. Egy rajz elkészítésének a költségei olyan 15-20.000 Ft körül van, de ez nálam egy olyan dolog amire nem sajnálom a pénzt. Mindig előteremtem rá a zsetont, hiszen ez az életem.

Volt-e olyan része a karrierednek ami miatt úgy érezted, hogy végleg leteszed a kannát?

Voltak nehezebb részei az életemnek, de a kannát sose tettem le és ez így van a mai napig.

Mi lett volna ha annak idején nem ragadsz kannát? Mivel foglalkoznál?

Csapos lennék egy sörözőben…

Mi a véleményed a graffitiről?

Az életnek a csodája!

Mone

Hogyan látod a szubkultúra jelenlegi helyzetét itt Magyarországon?

Fejlődik a szubkultúra így 2020-ra. Kibaszott ügyes gyerekek vannak, amit örömmel látok! Jó stílusok vannak.

Legemlékezetesebb fújás?

Gödör Graff Jam 2019-ben, amin méltó búcsút vettük a gödörtől mi a szegedi writerek, debreceni, győri és pesti művészek is. Még Saiid az AKPH rappere is tiszteletét tette egy közös fotó erejéig. Az egy jó élmény volt!

Számodra mit adott ez a szubkultúra az évek alatt?

Önismeretet és erőt, az életem része volt. Nagyon sok problémát a festéssel oldottam meg. Megtaláltam benne önmagamat!

Mit üzennél azoknak akik még csak most ismerkednek a műfajjal?

Először is ne a sugárúton próbálják ki a graffiti fortélyokat, hanem papíron skicceljenek, rajzoljanak. Akik még csak most kezdik azoknak jóval könyebb dolguk van mint nekünk annakidején, hiszen most az internetnek köszönhetően felmennek a youtubra és eltudják lesni a technikákat a nagyoktól. A rajzolás az első, és ha már úgy érezzük, hogy nagyon profi a stílusunk akkor jöhetnek az első tagek is. A tagek nélkül nincs graffiti, de csak módjával a megfelelő falakon!

Kinek mondanál köszönetet azért, amiért sikerült kitartanod a művészeted mellett?

Köszönet az egész THA és CRA Crew-nak, akik ebben segítettek. Az összes olyan embernek akik engem inspiráltak és segítettek Pilot, Taga, Mad, Cz, Ben, WBG Crew, nagy PEACE a Suicidal Life Style Bboy srácoknak na és persze a családomnak!


Tetszik?

Oszd meg másokkal is!

Kövess minket

Támogasd a munkánkat!

Ha téged is érdekel a hazai kulturális élet eme kis szeglete és értékesnek, valamint hasznosnak találod azt amit csinálunk, akkor támogass minket.

Óriás mókus graffiti

Óriás mókus graffiti a természetvédelem jegyében

A fotorealisztikus graffiti specialistájaként ismert Taker alkotásai a világ számos pontján és itthon is megtalálhatóak. Nem is lehet mellettük észrevétlenül elmenni, hiszen méreteiben és kidolgozásában igencsak figyelemre méltóak a művész […]

zeus

Interjú Zeus graffiti művésszel

Zeus 14 éve aktív résztvevője a hazai graffitis szférának. Elmondása szerint ez egy elhagyhatatlan életérzés, ami végig kíséri az egész életét. Folyamatos fejlődés és alázatosság jellemzi ezt a srácot. 2 […]

városmetamorfózis

Városmetamorfózis street art program 2.

A Városmetamorfózis street art program második állomása a „Szetáv TV”, amely egyrészt a Külvárosi Mozi Piknik vetítéssorozatnak adott helyet, másrészt az illegális hulladéklerakás problémakörére hívja fel a figyelmet.  A retró […]

Mr. Brum

Ecohunt X Fork kollaboráció

Fork Imre budapesti graffiti művész és az Ecohunt közös együttműködésének keretein belül született meg Mr. Brum a színes polygon medve. Megkérdeztük a művészt, hogyan is készült az alkotás. Hogyan kerültél […]

Suzie

Interjú Suzie graffiti művésszel

A Budapesten élő Suzie a főiskolán szerzett tervezőgrafikai tudását ötvözte a graffiti művészettel. Karaktereit egyéni stílusban festi fel a falakra, amik előtt még a rendőrök is boldogan pózolnak. Mióta festesz? […]

Upik graffiti

Interjú Upik graffiti művésszel

A debreceni illetőségű graffiti művész Upik stílusa a karakter rajzolás és a képregények szeretetéből jött létre. Motivációját régen a utca és a romlott tagok adták, mára már mindezt tudatosan csinálja. […]

muralpaint fecske mural

Ökotudatos fecske murál a környezetvédelem jegyében

Sajnos a magyarországi fecskeállomány évről-évre csökken, aminek a legfőbb oka az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység. A kettő ugyanaz, és csak a probléma felismerése és az arra tett segítő szándék […]

Urban művészet online magazin

Hírek a hazai Street Art és Graffiti világáról

Közelebb visszük az utca művészetét! Mostmár megtalálsz minket a www.urbanmuveszet.hu weboldalon, ahol folyamatosan bővülő hírekkel és újdonságokkal várjuk mindazokat akiket érdekel korunk egyik legizgalmasabb művészeti stílusa. Az Urban Művészet azzal […]

Ne maradj le legfrissebb híreinkről. Iratkozz fel hírlevelünkre!