Shiba Inu a kollektív decentralizáció úttörője

2023. dec. 5. | Web3

A Ryoshi néven ismert névtelen személy által 2020 augusztusában elindított Shiba Inu az első olyan token, amit 100%-ban a közösség működtet, és amelynek célja egy decentralizált szabvány létrehozása.

Hasonlóan a Bitcoin és Satoshi Nakamoto helyzetéhez, fogalmunk sincs az alkotó valódi kilétéről. Annyit tudunk, hogy Ryoshi egy embercsoport is lehet, nem csak egyetlen egyén.

A Shiba Inu közösség

A semmivel indulva a Shiba Inu közösség, amely Shib Army (hadsereg) néven ismert, megpróbálja kideríteni, hogy a decentralizáció valóban működhet-e, ha egy érmének nincs központosított csapata, nincs finanszírozása és nincs közvetlen vezetősége. A token Woofpaper-e szerint azok a kriptovaluták, amelyek nem tudják fenntartani saját függetlenségüket, törékeny egzisztenciával néznek szembe.

A Shiba Inu alapítói

A Shiba Inu mögött álló személyről a Twitter- és Medium-fiókjain kívül kevés részlet ismert. Egyik Medium bejegyzésben 2021 májusában Ryoshi azt állítja, hogy “Senki vagyok. Nem vagyok fontos. A “személyazonosságom” leleplezésére tett erőfeszítések, még ha sikerrel is járnának, lelombozó eredményt nyújtanának. Én csak egy jelentéktelen fickó vagyok, aki egy billentyűzetet nyomogat, és lecserélhető. Én vagyok Ryoshi.”

„Ryoshinak az a szellemisége, hogy névtelen marad, és nem szól bele Shib irányába, még misztikusabbá és lenyűgözőbbé teszi mítoszukat. A semmiből építkeznek, soha nem fizetnek a listázásokért, és forradalmasítják a „mém” tokeneket azáltal, hogy exponenciálisan növekednek.”

A SHIB a Shiba Inu tokenje

A Shiba Inu érme egy decentralizált, közösségépítő kriptovaluta, amely a Shiba Inu ökoszisztémán belül kifejlesztett „kísérlet”.

Shiba Inu

A SHIB érme egy ERC-20 token, amelyet az Ethereum hajt. Mivel az Ethereum hálózatán fut, a Shiba képes az okos szerződéseket decentralizált pénzügyi termékek létrehozására használni. 

A Shiba Inu a művész-inkubátorán keresztül a nem-cserélhető tokenek piacát is fel akarja lendíteni, miközben demonstrálja a spontán decentralizált közösségépítés előnyeit három zászlóshajó-eszköze révén: SHIB, LEASH és BONE. Az inkubátor lehetővé teszi a művészek számára, hogy az Ethereum hálózatát használják a nem-cserélhető tokenek okos szerződésekkel történő árverezésére, létrehozva egy olyan NFT-piacot, amely megszünteti a harmadik felek szükségességét.

Shiba Inu
Shiba Inu

A Shiba Inu saját decentralizált tőzsdéjén a ShibaSwapon a felhasználók BONES-ért cserébe stakelhetik érméiket. A BONE, amelyet egy olyan jövőbeli eszköz, amely magasabb szintre emeli a DeFi hatalmát. A BONES bányászatának egyetlen módja a SHIB érmék stakelése a ShibaSwap platformon. Azok, akik SHIB-et stakelnek, kamatban részesülnek. A ShibaSwap harmadik zászlóshajó eszköze a LEASH, amelynek teljes készlete mindössze 100 000 érme. Ez az Uniswapon érhető el.

A Shiba Inu ökoszisztéma

A Shiba ökoszisztéma egy furcsa és csodálatos hely, ahol az emberek összegyűlhetnek, hogy megvitassák a Shib iránti szeretetüket. A közösség sokféle embert foglal magában, azoktól kezdve, akik egyszerűen szeretik a Shiba Inu nevű japán vadászkutyafajtát, egészen azoktól, akik életüket a Shiba szellemiség bemutatására szentelték. Itt találkozhatnak az emberek, hogy megosszák egymással az információkat, tanuljanak egymástól, és támogassák egymást törekvéseikben.

Shiba Inu

A Shiba ökoszisztéma decentralizált alkalmazások (DApps), protokollok és platformok nyílt forráskódú ökoszisztémája, amelyek lehetővé teszik intelligens szerződések és decentralizált alkalmazások (DApp) létrehozását az Ethereum blokkláncon. A Shiba Inu ökoszisztéma a Shiba Inu token (SHIB) otthona is. A SHIB tokent a népszerű kriptovaluta, a Dogecoin (DOGE) paródiájaként is hozták létre.

Shiba Inu

Lényegében a Shiba Inu ökoszisztéma az emberek és szervezetek közössége, akik együtt dolgoznak, hogy értéket teremtsenek a Shiba Inu hálózat számára. Az ökoszisztéma fejlesztőket, befektetőket, vállalkozásokat és felhasználókat foglal magában. A fejlesztők olyan alkalmazásokat és szolgáltatásokat készítenek, amelyek segítségével a felhasználók kapcsolatba léphetnek a hálózattal. A befektetők finanszírozást biztosítanak a vállalatoknak és a fejlesztőknek alkalmazások és szolgáltatások létrehozásához.

A Shiba Inu egyedisége

A Dogecoin gyilkos azért egyedülálló, mert a projektet a Shiba Inu közösség vezeti, akik valóban hisznek a decentralizált rendszerben, amely eltávolítja a központi hatóságok általi ellenőrzést. Ezt támasztja alá a Woofpaper is, amely szerint a “kollektív decentralizáció” révén sokkal jobb eredményt érhetnek el, mint amire egy központosított csapat képes volna.

A Shiba Inu a decentralizált közösségépítés kísérleteként kezdte pályafutását, a nulláról és a nullával indulva. Finanszírozás, központosított csapat és közvetlen vezetőség nélkül a Shiba megpróbálja kideríteni, hogy a decentralizáció működhet-e teljesen közösségvezérelten.

A Shiba Inu értéke

A SHIB a Shiba Inu tokenje, és a bevezetést követően Ryoshi a token készletének 50%-át elküldte az Ethereum alapítójának, az orosz-kanadai programozó Vitalik Buterinnek. A fennmaradó felét az Uniswapon, egy decentralizált pénzügyi platformon zárolták likviditásra. Figyelemre méltó, hogy Buterin elégette a tulajdonában lévő SHIB tokenek 90%-át, ami akkoriban nagyjából 6,7 milliárd dollárt ért, a fennmaradó 10%-ot pedig egy indiai COVID-19 segélyalapba küldte. 

Shiba Inu

Vitalik Buterin amint más ETH fejlesztőkkel sétál Oszakában.

Az Ethereum natív eszközét, az Ether-t használva a Shiba Inu tökéletes alapot teremtett a ShibaSwap számára, ahol a felhasználók a vásárás, HODL, eladás és kereskedés révén jutalmakat szerezhetnek, így felülmúlva más staking platformok értékét. Továbbá a jelenlegi  Proof of Stake konszenzusmechanizmust használva a tranzakciók olcsóbbá és gyorsabbá váltak.

Szeszélyes kezdetei ellenére a Shiba Inu a kriptovaluta arénájának félelmetes szereplőjévé fejlődött, jelenleg a 19. helyet foglalja el a piaci kapitalizációt tekintve, értéke körülbelül 5,32 milliárd dollár.

A Shiba Inu hasznossága

Bár a Shiba Inu mémként indult, felhasználási esetei mára túlmutatnak az internetes humoron. A token hasznosságát jól példázza a különféle iparágakba és alkalmazásokba való integrálása. A kereskedők és az online platformok egyre inkább elfogadják a SHIB-t fizetési módként, bemutatva annak valós használhatóságát.

Következtetés

Shiba Inu útja a mém státuszától a legitim és sokoldalú digitális eszközig a fejlődő kriptográfiai környezet lenyűgöző felfedezése. A token hasznossága, decentralizált memekonómiája, közösségvezérelt fejlesztése és különféle iparágakba való integrációja megmutatja, hogy több lehet, mint egy múló trend.

A 100%-ban a közösség által működtetett Shiba Inu kideríti, hogy mennyire lehet sikeres egy olyan projekt, amelynek nem áll egy központosított csapat a középpontjában – és ez még csak a kezdet.

Shiba Inu
Arbitrum hálózat az Ethereum jövője

Arbitrum hálózat az Ethereum jövője

Az Arbitrum az egyik legnépszerűbb Ethereum skálázási megoldása, melynek célja a tranzakciós idő felgyorsítása és az Ethereum díjainak csökkentése. Erős közösséggel és változatos ökoszisztémával rendelkezik.

Welly az első Shiba Inu témájú üzlet Olaszországban

Welly az első Shiba Inu témájú üzlet Olaszországban

A SHIBA INU partnerségre lépett a Welly gyorséttermi franchise társasággal, étkezdéjüket Shiba Inu csodaországgá alakítva, bolyhos Shiba dekorációval és a SHIB-bel való fizetés lehetőségével. Az együttműködésük úttörő szerepet játszhat a blokklánc technológia valós idejű gyakorlati alkalmazásában.

Bitcoin az egészséges pénz

Bitcoin az egészséges pénz

A Bitcoin MINDENKINEK azonos tulajdonjogot és szabadságot biztosít. A fiat valutarendszert úgy tervezték, hogy a munkásosztály örökké működjön. A gazdagok egyre gazdagabbak, míg a szegények egyre szegényebbek lesznek. A bitcoin kiegyenlíti a játékteret.