Bitcoin és a pénz kapcsolata

2023. dec. 9. | Web3

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha nem értjük a pénz működését. Minél fiatalabbak vagyunk, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy gazdagok legyünk, ha megértjük, hogyan működik a pénz.

A következő 13 pontban szemléltetni fogom a pénz működésének alapjait és hogy miért tekintik a Bitcoint pénznek. Példaként az amerikai dollárt fogom használni, mint a világkereskedelmet meghatározó valutát.

1.

Minden nap használunk pénzt, de a legtöbb ember nem tudja megmagyarázni, mi az.

A pénz minden tranzakcióban benne van.

Ez egy módja annak, hogy értéket rendeljünk a dolgokhoz, könnyen értéket cseréljünk értékre, és értéket tároljunk a jövő számára.

A pénz sokkal könnyebbé teszi a tranzakciókat és a kereskedelmet.

2.

Történelmileg a világ az árukat pénzként használta.

A szarvasmarhák használatától a kagylókig és a nemesfémekig jutottunk.

Idővel a piac azt a pénzformát választotta, amely a legjobb és leghatékonyabb volt.

3.

A nemesfémek jól működtek pénzként, amíg kis közösségekben éltünk.

Végül az aranyat felváltották az aranytanúsítványok, mert könnyebb volt mozgatni őket, mint a valódi aranyat.

1944 és 1971 között a világ országai megállapodtak abban, hogy amerikai dollárt használnak a kereskedéshez. A dollár lényegében az arany nyugtája volt.

Várható volt, hogy az Egyesült Államoknak mindig lesz elegendő aranya a forgalomban lévő összes amerikai dollár támogatására.

4.

1971-ben a Federal Reserve (az Egyesült Államok központi bankja) bankrohamot tapasztalt.

Az országok azt gyanították, hogy az Egyesült Államoknak nincs elég aranya ahhoz, hogy visszafizesse az összes kinyomtatott dollárt.

Vissza akarták kapni az aranyukat.

5.

1971. augusztus 15-én az Egyesült Államok nem teljesítette más országokkal szembeni adósságát, és megszakította a kapcsolatot a dollár és az arany között.

Más országok aranyat helyeztek el az Egyesült Államok bankrendszerében, de az Egyesült Államoknak nem volt elég aranya ahhoz, hogy fedezze a kinyomtatott dollárok számát.

Az Egyesült Államok többletpénzt nyomtatott a nagy társadalmi program és a vietnami háború finanszírozására.

6.

Jelenleg amerikai dollárt használunk a világ tartalékvalutájaként.

Az amerikai dollárt továbbra sem fedezi semmi.

Az okos befektetők erre korán rájöttek. 1971 óta a részvények, az ingatlanok és az arany ára mind nőtt, mert nőtt a kereslet. Rájöttek, hogy mivel az amerikai dollárt tetszés szerint ki lehet nyomtatni (mivel nem fedezik őket arannyal), az amerikai dollár nem nagy értéktároló.

7.

Ha pénzügyileg jártas leszel, az azt jelenti, hogy ezt megérted. A legtöbb ember nem rendelkezik a megfelelő pénzügyi ismeretekkel. Egész életüket fiat pénzben (állam által kibocsátott pénz) takarítják meg, és az árak növekedése miatt elveszítik az összes felhalmozott értéket.

Ha megérti, hogy az amerikai dollár nem szűkös, akkor elkezd más szűkös árut vásárolni, hogy megvédje vagyonát és vásárlóerejét.

Az amerikai dollár 1933 óta veszített értékének legalább 99%-át!

Nincs ez másképp a magyar forinttal sem. 

Ha érdekel téged is, hogy mennyit veszített a pénzed az értékéből, akkor ezen az oldalon megtudhatod.

8.

Ahhoz, hogy az emberiség sikeres legyen, vissza kell térnünk egy olyan pénzformához, amely valóban működik.

A pénzt nem irányíthatja központi harmadik fél.

Nem lehet cenzúrázni.

Engedély nélkülinek kell lennie.

A legfontosabb, hogy az értéket ne legyen olyan könnyű ellopni (a papírvaluták lehetővé teszik a kibocsátó számára, hogy többet nyomtasson).

Ez volt az eset, amikor a világ aranyat használt az ügyletekhez.

9.

Ahhoz, hogy egy áru pénzzé váljon, a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

Hordozható – könnyen mozgatható egyik helyről a másikra. Javítja azt a képességet, hogy csereeszközként szolgáljon.

Felcserélhető – bármely más azonos értékű pénzegységgel felcserélhető. Javítja azt a képességet, hogy csereeszközként és elszámolási egységként szolgáljon.

Osztható – Könnyen szétszedhető kisebb tranzakciók esetén, és könnyen kombinálható nagy tranzakciók esetén értékvesztés nélkül. Javítja azt a képességet, hogy csereeszközként és elszámolási egységként szolgáljon.

Tartós – Nem kopik, így értéktárolóként használhatja. Javítja azt a képességet, hogy értéktárolóként szolgáljon.

Eladható – Másoknak pénzként kell felismerniük, és Önnek képesnek kell lennie árukra és szolgáltatásokra váltani. Javítja azt a képességet, hogy csereeszközként és elszámolási egységként szolgáljon.

Szűkös – Biztosan nehéz többet előállítani, hogy értéktárolóként lehessen használni; ha a kínálat túlságosan és túl gyorsan növekszik, a piaci érték csökken. Javítja azt a képességet, hogy értéktárolóként szolgáljon.

10.

Az arany helyettesíthető, tartós, eladható és ritka. Az arany nem osztható és nem hordozható, ezért a tranzakciók feldolgozásához külső közvetítőkre van szükség.

Az amerikai dollár javította az aranyat azáltal, hogy hordozható és osztható volt, de hiányzott belőle. Tetszés szerint kinyomtatható. Az aranyból időre, energiára és erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy többet alkossunk.

A világ történelmileg több száz papírvalután ment keresztül (például az amerikai dolláron), és mindegyik megbukott a túlkínálat és a kibocsátók kapzsisága miatt.

11.

A Bitcoin megváltoztatja a dolgokat. Nem lesz többé szükségünk papírpénzre. A Bitcoin ötvözi az arany és a kormány által kibocsátott valuták legjobb tulajdonságait. Hordozható, osztható és kevés.

Jelenleg nem olyan helyettesíthető, mint szeretnénk, mert a tranzakciók nyomon követhetők. A Bitcoin fejlesztői azon dolgoznak, hogy a Bitcoint teljesen priváttá tegyék.

A Bitcoin még mindig tartós árucikknek bizonyul – mindössze 15 éves múltra tekint vissza az USD 200 éves és az arany 5000 éves történetéhez képest.

A Bitcoin idővel egyre eladhatóbbá válik, ahogy egyre több piaci szereplő ismeri fel, hogy van értéke. Ez az örökbefogadással jár, és egyre több kereskedő fogja elfogadni áruk és szolgáltatások tekintetében.

12.

A piac mindig arra a pénzformára fog áttérni, amely a legjobban működik a dolgok értékének meghatározására, az érték könnyű felcserélésére és a jövő számára való tárolására.

Azt hiszem, a világ lassan felismeri, hogy a Bitcoin tökéletes pénz. Ez az EGYETLEN eszköz, amely rendelkezik az összes szükséges tulajdonsággal.

Mivel vannak olyan hibák, amelyeken dolgoznak, a Bitcoin értéke alacsonyabb, mint amilyen lesz. Vannak jogos aggályok az adatvédelemmel és a lehetséges kormányzati szabályozásokkal kapcsolatban, de a Bitcoint nem lehet megállítani. Nincsenek központi felek, akik perelhetnének, vagy vállalkozások, akik bírságolnának.

A bitcoin pénzként tovább fog fejlődni, és a következő néhány évtizedben így is használják majd.

Az elfogadás növekedésével a piaci ár is növekedni fog.

Mivel a Bitcoint digitális pénznek tervezték, végül a világ tartalékeszközévé válik. Előfordulhat, hogy bizonyos országokban még mindig vannak kormány által kibocsátott valutáink, amelyeket le kell bonyolítani, de nem hiszem, hogy a lakhatást befektetésnek fogják tekinteni. Minden ingatlan a használati értékére csökken.

13.

A jövő fényes mindazok számára, akik életciklusának korai szakaszában felismerik, hogy a Bitcoin pénz!

Bitcoin
Arbitrum hálózat az Ethereum jövője

Arbitrum hálózat az Ethereum jövője

Az Arbitrum az egyik legnépszerűbb Ethereum skálázási megoldása, melynek célja a tranzakciós idő felgyorsítása és az Ethereum díjainak csökkentése. Erős közösséggel és változatos ökoszisztémával rendelkezik.

Welly az első Shiba Inu témájú üzlet Olaszországban

Welly az első Shiba Inu témájú üzlet Olaszországban

A SHIBA INU partnerségre lépett a Welly gyorséttermi franchise társasággal, étkezdéjüket Shiba Inu csodaországgá alakítva, bolyhos Shiba dekorációval és a SHIB-bel való fizetés lehetőségével. Az együttműködésük úttörő szerepet játszhat a blokklánc technológia valós idejű gyakorlati alkalmazásában.

Bitcoin az egészséges pénz

Bitcoin az egészséges pénz

A Bitcoin MINDENKINEK azonos tulajdonjogot és szabadságot biztosít. A fiat valutarendszert úgy tervezték, hogy a munkásosztály örökké működjön. A gazdagok egyre gazdagabbak, míg a szegények egyre szegényebbek lesznek. A bitcoin kiegyenlíti a játékteret.