Muralinas: A szél istenének az epizódja

2024. jún. 22. | Közösség

A Muralinas nevű alkotócsoportot 2022-ben hozta létre Koleszár Stella, vizuális művész, üvegművész és Komesz Borbála képzőművész. Azon munkálkodnak, hogy minél több színes falfelület legyen ne csak Budapesten, hanem több kisvárosban is.

Festettek már köztéri falat és lépcsőt Balatonalmádiban, iskolát, óvódát, kültéri falakat Mohácson és Sátorhelyen, fagyizót, workshop helyszínt Budapesten. A street art műfajában a tágabban vett tér rendkívül fontos, hogy milyen emberek élnek a környéken, milyen az épített mellett a természeti környezet. Más egy iskola udvarán lévő kis házat és megint más dolog egy kocsma falára festeni, ami a vendéglátóhely tematikájához illik.

A Murális Műhely és Symposion szakmai vezetője Szántó István kereste meg Stellát, mint vizuális művészt, hogy csatlakozzon a 2021-től zajló falfestészeti projekthez. A program célja, hogy a kortárs művészet, a murális festészettel aktívabban jelenjen meg Szombathelyen, ennek a kezdeményezésnek a keretét pedig James Joyce Ulysses című regénye adja. Ebben a projektben Stella a képzőművészeti formavilágát és műfaji megközelítését emelte be az Ulysses cselekményének értelmezésébe.

A festmény James Joyce Ulysses regényének 7. fejezetét, Aiolosznak, a szél istenének az epizódját ábrázolja.

A munka címe: Mintha elfújták volna

muralinas

A 7 x 11 méteres falfestményen egy színes papírokkal teli organikus világ tárul elénk. A hetedik fejezet párhuzamba hozható az Odüsszeia 10. énekével, ahol Aiolié szigetén, Aiolosszal a szél istenével találkozhatunk. A hetedik fejezet sajátossága, hogy cikkcímekkel ellátott, tördelt szövegrészletekben íródott, így rajzolódik ki a cselekmény, melyben Leopold Bloom reklámügynök a regény egyik főszereplőjének, nyüzsgő szerkesztőségét ismerjük meg. Ez a tördeltség, a fragmentumokból való építkezés a kollázs technika sajátossága is, ezt idézi fel a murális munka.

A sárgult régi papírok, textúrált felületek vegyülnek az élénk, tiszta színekkel. A falkép 90 fokban befordul, a fuvallat hatására zárból kieső kulcs az otthon elvesztését és a visszaszerzésre való törekvést jelképezi. A kulcs megnyúlik, és kavargó vonalakká válik a vörös fej körül. Az egyik történet addig jó, amíg nem hallod a másikat. – hangzik el a hetedik epizódban. A gyorsan változó üres újságírás, és hirdetések műfaja ez, melyet elfúj a szél.

muralinas
muralinas

A tervezés a regény 7. 8. 9. fejezetének elolvasásával kezdődött, amelyből a 7. fejezetet választottam, mert azt azonnal be tudtam építeni a képzőművészeti világomba. Ezután hónapokig ment a tervezési folyamat, milyen szimbólumokat emeljek ki, milyen színeket használjunk, hogyan forduljon át 90 fokkal a kép, milyen legyen a vonalvezetés és a felületképzés. Manuálisan és digitálisan is többször átdolgoztam a végleges tervet. meséli Stella

A nagy felületeket homlokzatfestő hengerekkel, az íveket ecsetekkel festették struktúrált nemesvakolatra. A textúrákat, vagyis a gyűrt papír hatást, szivacsokkal és speciális hengerekkel készítették. 

muralinas

Visszajelzések

A színek és a térbelisége miatt nagyon hatásos és precíz a kivitelezése írták ezt hozzászólásban, amikor megosztották róla a képeket. A program szervezőinek is tetszett, mivel elrugaszkodtak a regény cselekményétől és nem illusztrációt, hanem absztrakt benyomást festettek a falra. A festés közben is érdeklődtek sokan az értelmezéssel kapcsolatban. 

A festmény Szombathelyen a Kőszegi utcai parkoló tűzfalán található.

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet a legnagyobb kincsünk, amit minden áron óvni kellene

A természet végtelen szépsége és gazdagsága mindenki számára ismerős, mégis gyakran megfeledkezünk arról, hogy ez a kincs nem végtelen. Az emberi tevékenységek következményei, mint az iparosodás, a mezőgazdasági intenzifikáció és az urbanizáció, súlyos károkat okoznak a környezetben. Most van itt az ideje, hogy komolyan vegyük a felelősségünket és cselekedjünk a természet megóvása érdekében.

HOEK mexikói stílusú éttermi dekorációja

HOEK mexikói stílusú éttermi dekorációja

Amit jelen pillanatban láthattok tőle, az egy mexikói étterem dekorációs festése, aminek neve Sombreros Taqueria. Megbízói az ételeiken felül szerették volna megidézni ennek a gazdag kultúrának a vizuális részét is.