Arbitrum hálózat az Ethereum jövője

2024. jún. 8. | Web3

Az Arbitrum az egyik legnépszerűbb Ethereum skálázási megoldása, melynek célja a tranzakciós idő felgyorsítása és az Ethereum díjainak csökkentése. Erős közösséggel és változatos ökoszisztémával rendelkezik.

Az Ethereum hálózat használata lassú és költséges lehet, amíg a tervezett frissítések fel nem gyorsítják a dolgokat az elkövetkezendő néhány évben. A gyorsabb folyamatok érdekében időközben felmerültek olyan skálázási megoldások amik az Ethereum alaprétegén helyezkednek el. Az Arbitrum pont egy ilyen skálázási megoldás, és az Ethereum felhasználók népszerű helyszínévé vált tranzakcióik befejezéséhez.

Mi az Arbitrum?

Az Arbitrum egy Ethereum layer-2 protokoll, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy alacsonyabb költséggel készíthessenek és futtathassanak jobban skálázható okos szerződéseket. Az Arbitrum lánc lehetővé teszi a fejlesztők számára a Web3 alkalmazások használatát, okos szerződések telepítését stb. de a tranzakciók olcsóbbak és gyorsabbak lesznek. A csapat zászlóshajója, az Arbitrum Rollup egy Optimistic roll-up protokoll, amely Ethereum szintű biztonságot örököl.

2023. március 23-án az Arbitrum szétosztotta az új ARB tokenjét, amely lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy szavazzanak a hálózattal kapcsolatos döntésekben. Ezzel az Arbitrum végrehajtotta a régóta várt átállást a DAO-ra vagyis decentralizált autonóm szervezet lett.

Az Arbitrum olcsó és gyorsan használható, és az összes tranzakciós információt visszaküldi a fő Ethereum blokklánchoz. Míg az Ethereum mindössze 14 tranzakciót kezel másodpercenként, az Arbitrum 40 000 tranzakciós másodpercenkénti sebességgel száguld.

Az Arbitrum a legolcsóbb hálózat egyike tranzakciók végrehajtására a maga 0,26 dolláros átlagos díjával. 

Az Arbitrum emellett támogatja az Ethereum Virtual Machine (EVM) alkalmazást is, ami azt jelenti, hogy az Ethereum DeFi fejlesztői módosítások nélkül integrálhatják decentralizált alkalmazásaikat (dapps) az Arbitrummal.

Az Arbitrumot az Offchain Labs hozta létre. A cég összesen 120 millió dollárt gyűjtött be egy Series B finanszírozási körben 2021 szeptemberében.

Hogyan működik az Arbitrum?

Az Abritrum Layer 2 megoldása blokklánc-összegzéseket használ a hatékony tranzakciófeldolgozás érdekében. Az összesítők kétrétegű architektúrát használnak a tranzakciók láncon kívüli feldolgozására, mielőtt a láncon belül rendeznék azokat. Az előny az, hogy a blokkláncnak többé nem kell külön tranzakciókat érvényesítenie – közvetlenül megerősítheti a tranzakciók „összegöngyölt” kötegét.

Ez a skálázási megoldás különbözik a többi Layer 2-től, például az oldalláncoktól, mivel a felgöngyölítések általában a fő blokklánctól származnak.

Az Arbitrum méretezési megoldása egy bizonyos típusú összesítést, az úgynevezett optimista összegzést használ.

Mi az optimista összegzés?

Az „összegzés” egyfajta adattömörítési technika a blokklánc tranzakciókhoz. Ez magában foglalja a tranzakciók kötegeinek „összegöngyölítését” egyetlen tranzakcióvá.

Az optimista összesítés azon az optimista feltételezésen alapul, hogy a legtöbb tranzakció érvényes. Csak akkor hajtanak végre költséges ellenőrzési folyamatot, ha vita van. A hálózat résztvevői egy héten belül vitákat indíthatnak a hibás blokkok miatt. Ha hibás blokkok vannak jelen, az azokat jóváhagyó érvényesítő elveszti a biztosítékot. Ez a bonyolult csalásfelderítési folyamat azonban azt is jelenti, hogy a láncból való kivonások feldolgozásához egy hét szükséges.

Arbitrum ökoszisztéma jellemzői

Arbitrum

Egy 2023-as fejlesztői jelentés szerint az Arbitrum lánc az egyik leggyorsabban növekvő Layer 2 megoldás, fejlesztői létszáma több mint 50%-os éves növekedéssel. A fejlődés exponenciális növekedésének köszönhetően az Arbitrum ökoszisztéma ma már sok különböző elemből áll. Nézzük meg a főbb termékeket – Nitro, Nova, AnyTrust, Orbit és Stylus – és, hogy miben különböznek egymástól.

Arbitrum Nitro

Az Arbitrum Nitro az Arbitrum One ökoszisztéma mögöttes technológiájának jelentős technikai frissítése. A Nitro segítségével gyorsabbá, EVM-kompatibilisebbé és olcsóbbá válik. A Nitro ezt az Arbitrum által használt WASM kódon futó interaktív bizonyítékok bevezetésével éri el.

A Nitro segítségével a fejlesztők szabványos EVM-kompatibilis nyelveket is használhatnak, és módosítatlan EVM-szerződéseket is futtathatnak. Ez megnyitotta a fejlesztési lehetőségeket, és több fejlesztőt vonzott.

Arbitrum Nova

Az Arbitrum Nova egy új lánc, amely az egyedi tranzakciós költségek csökkentésére összpontosít az Ethereum blokkláncon lévő adattárolás csökkentésével. A tranzakciós adatok elérhetők harmadik felekkel az „adatelérhetőségi bizottságban” – néhány tárhelyszolgáltatóval, mint például az Infura és a Google Cloud.

Az Arbitrum One-nal ellentétben, amely a teljes tranzakciós adatokat tárolja az Ethereumon, a Nova csak az Ethereumot használja az ezektől a cégektől származó adataláírások tárolására. Ez természetesen centralizáltabbá teszi a Novát. Így a Nova feláldozza az Ethereum blokklánc biztonságának egy részét, hogy csökkentse a tranzakciós díjakat és növelje a méretezhetőséget.

Az Arbitrum Nova különösen hasznos a nagyobb tranzakciószámú, de alacsony egyedi tranzakciós értékű játékokhoz és közösségi dApp-okhoz.

Arbitrum AnyTrust

Az AnyTrust megoldás olyan alkalmazásokhoz, amelyek nagy biztonságot és rendkívül alacsony költségeket igényelnek.

Az Arbitrum AnyTrust kategóriájában a legjobb biztonságot kínálja, a bizalom minimalizált adatelérhetőségi bizottságára (DAC) támaszkodva.

Arbitrum Orbit

A láncok univerzuma. Az Arbitrum Orbit az ideális módja saját egyéni láncának engedély nélküli elindításának.

Az Orbit láncokat az Arbitrum Nitro hajtja, amely a legdecentralizáltabb és legfejlettebb technológia, amely a blokklánc ökoszisztémákat táplálja. Az Arbitrum Nitro biztonsága páratlan, így az építők és a felhasználók bizalommal szállhatnak meg láncuk megbízhatóságában. 

Az Arbitrum Orbit lehetővé teszi az építők számára, hogy kompromisszumok nélkül válasszanak ki a felhasználók igényeinek és a lánc céljainak megfelelő technológiai összetevőket. 

Arbitrum Stylus

A Stylus lehetővé teszi az intelligens szerződések írásának új módját egy második, egyenrangú virtuális gép bevezetésével, amely teljes mértékben együttműködik az EVM-mel.

Hatékony új módszer az Arbitrumra építeni.

A Stylus-kompatibilis Arbitrum láncok támogatják az Ön által előnyben részesített programozási nyelvet, így tetszés szerint írhat intelligens szerződéseket.

Arbitrum Token: Mi az ARB?

Arbitrum

Az ARB az Arbitrum blokklánc natív ERC-20-kompatibilis irányítási tokenje. Az ARB tulajdonosai szavazhatnak olyan javaslatokról, amelyek befolyásolhatják a funkciókat, a protokollok frissítését, az alapok elosztását és a Biztonsági Tanács megválasztását. A Biztonsági Tanács egy 12 tagú csoport, amelyet az Arbitrum DAO résztvevői választottak meg, és felelõsek a választottbírósági ökoszisztémán belüli kockázatok kezeléséért.

Ez a token a közösség számára biztosítja az Arbitrum és az Ethereum alapjainak és jövőjének kialakítását.

Arbitrum DAO

Az Arbitrum DAO-t egyetlen szervezet sem fogja ellenőrizni. A token tulajdonosok átruházhatják vagy megtarthatják szavazati jogukat. A decentralizált kormányzás egy kialakulóban lévő fogalom, és céltudatosan teret engedünk a közösségnek, hogy irányítsa annak kialakulását.

Az Arbitrum-irányításnak nem a nyerteseket vagy a veszteseket kell kiválasztania, hanem elő kell segíteni a nyílt innovációt, az együttműködést, a felhasználók választási lehetőségeit és az egészséges versenyt az Arbitrum-láncokon. 

Arbitrum közösség

Arbitrum

Az Arbitrumon belül teljes ökoszisztémák jöttek létre saját nyelvükkel, emojikkal és kultúrájukkal. A virágzó közösségtől táplálva maga a csapatépítő Arbitrum is bővült.

Az Arbitrum Portálba belépve több mint 600 Arbitrumra épülő alkalmazást fedezhetsz fel.

Az Arbitrum márka ismertségének növelése érdekében az Arbitrum Alapítvány kiválasztott konferenciákat célzott meg, mint a globális ETH eseményeket, Token2049, Permissionless, és a Korea Blockchain Week, valamint a Consensus event.

Arbitrum

A Consensus event a világ legnagyobb, leghosszabb ideig működő és legbefolyásosabb találkozója, amely a kriptográfia, a blokklánc és a Web3 minden oldalát egyesíti.

A harmadik fél által szervezett események mellett az Arbitrum Alapítvány koordinálta az „Arbitrum Days” elnevezésű, személyes és virtuális rendezvénysorozatot is.

Arbitrum

Nagyköveti program

Az Arbitrum Alapítvány a nagyköveti programján olyan egyetemi hallgatókkal foglalkozik szerte a világon, akik érdeklődnek a blokklánc-fejlesztési karrier iránt.

Arbitrum

A nagykövetek lehetőséget kapnak arra, hogy az egyetemen személyes rendezvényeket tartsanak, amelyeket teljes egészében az Arbitrum Alapítvány finanszírozott, és kezdeményezésekre tegyenek javaslatot a finanszírozásra az Alapítványnak, egyéb előnyök mellett. 

Eddig az Alapítvány 96 személyt hagyott jóvá nagykövetként 26 országban, közel 2700 jelentkező közül.

A nagykövetek eddig öt Arbitrum szatellit eseményt tartottak Olaszországban, Nigériában, Vietnamban és Kenyában.

Arbitrum

Mint mindig, az alapítvány továbbra is elkötelezett amellett, hogy a közösséget előtérbe helyező szervezet legyen.

A számok nem hazudnak – az Arbitrum láncok vezetik az iparágat a tehetséges és szenvedélyes közösségnek köszönhetően.

ETH Mentve

Aktív pénztárcák

Teljes érték zárolva

%

L2 Piaci részesedés

Összes tranzakció

Konklúzió 

A Layer 2 skálázási megoldások erőteljes csomagjával az Arbitrum alakítja az Ethereum jövőjét. Az Arbitrum technológia lehetővé teszi a projektek számára, hogy kihasználják az Ethereum biztonságát a következő generációs alkalmazások létrehozásához.

Az Arbitrumot az építők megerősítésére tervezték. 💪

Az Arbitrum ökoszisztémában a lehetőségek végtelenek. De a kritikus összetevő te vagy, a közösség. 💙🧡

Az Urban Művészet „Kalandjátékok” nevű projektje részeként az Arbitrum hálózatot választotta ingyenes NFT jegye elkészítéséhez, amiből összesen 10.000 db mintelhető.

Welly az első Shiba Inu témájú üzlet Olaszországban

Welly az első Shiba Inu témájú üzlet Olaszországban

A SHIBA INU partnerségre lépett a Welly gyorséttermi franchise társasággal, étkezdéjüket Shiba Inu csodaországgá alakítva, bolyhos Shiba dekorációval és a SHIB-bel való fizetés lehetőségével. Az együttműködésük úttörő szerepet játszhat a blokklánc technológia valós idejű gyakorlati alkalmazásában.

Bitcoin az egészséges pénz

Bitcoin az egészséges pénz

A Bitcoin MINDENKINEK azonos tulajdonjogot és szabadságot biztosít. A fiat valutarendszert úgy tervezték, hogy a munkásosztály örökké működjön. A gazdagok egyre gazdagabbak, míg a szegények egyre szegényebbek lesznek. A bitcoin kiegyenlíti a játékteret.

Mastodon: a decentralizált közösségi hálózat

Mastodon: a decentralizált közösségi hálózat

A Mastodon az egyik legjobb decentralizált közösségi médiaplatform, amely alternatívát kínál a felhasználóknak a mainstream centralizált platformokkal szemben. Több mint 10 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik. Összevont modellen működik, ahol több független szerver, úgynevezett “példány” alkot egy hálózatot.