Óriás mókus graffiti a természetvédelem jegyében

2020. júl. 29. | Közösség

Óriás mókus graffiti

A fotorealisztikus graffiti specialistájaként ismert Taker alkotásai a világ számos pontján és itthon is megtalálhatóak. Nem is lehet mellettük észrevétlenül elmenni, hiszen méreteiben és kidolgozásában igencsak figyelemre méltóak a művész munkái.

Legújabb munkája egy óriás mókust ábrázol, ami az Erdőtelek melletti PREbeton Zrt. betongyár több méter magas silóit díszíti. A művész szívesen vette a megkeresést, ami egyben egy új és izgalmas kihívás is volt a számára.

A dizájnt illetően teljesen szabad kezet kapott. A kérés annyi volt, hogy természetközeli téma legyen, aminek eredményeként született meg a mókus ötlete. Bár több tervet is kértek tőle, hogy választhassanak, és kísérletezett is egyéb témákkal, de valahogy semmi más nem volt az igazi. Az első mókusos terv után még egy mókusos terv készült, így két különböző mókusos terv közül lett végül ez a befutó.

Óriás mókus graffiti murál készítése

“A kivitelezés során egy ekkora felület esetében a hozzáférés talán érdekes még, mivel a silók eleve 10 méteresek, de nem is a földtől kezdődnek, így 16-18 méter magasságban is dolgoztam, végig kosaras emelőgép segítségével. Ennek a kezelése itthon OKJ-s vizsgához, plusz egy külön hatósági vizsgához kötött, amikkel rendelkezem„

– mondja Taker.

 

Az óriás mókus graffiti kizárólag festékszóróval készült, aminek a készítése során 100-150 db kanna fogyott el. A 6 db siló összterülete 200 m2 körül lehet, aminek a festése két héten keresztül készült, ami 7 napnyi konkrét belefektetett munkát igényelt.

Óriás mókus graffiti murál Taker
Óriás mókus graffiti murál Taker

A cég számára fontos volt, hogy a klasszikusan “szürke” gyári környezet természetközeli témával legyen feldobva, ezzel is felhívva a természetvédelem fontosságára a figyelmet.

Milyen visszajelzéseket kaptál a munkád után?

Legnagyobb örömömre fantasztikus visszajelzések érkeztek a mókusra. Itt jön képbe az, hogy nekem mindig is fontos volt, hogy ha festek valamit, akkor az tényleg megállítsa az embereket jártukban, legyen olyan hatása, hogy mindenképpen megcsodálják és lefotózzák, amit látnak. Ha annyi lenne a hatás, hogy “aha, szép” a reakció, akkor valamit elrontottam. Itt is ez volt a célom, és ehhez hozzásegített az, hogy nem azzal a klasszikus kéréssel fordultak felém a felkérésnél, hogy a cég profiljában lévő témában fessek, mert kezdjen az valamit a betongyár témával, akinek hét anyja van. Ettől függetlenül nyílván a “céges fejjel” gondolkodó emberek soha nem jöttek volna elő a mókus ötletével, ezért kell a művészi szem. A kép elkészülése után is többen mondták, hogy amikor meghallották, hogy mókus készül, abszolút nem tudták mire vélni a dolgot, nem értették, hogy miért, de amint látták megvalósulni, azonnal imádták az egészet. A gyárat a környéken már mókusos gyárként emlegetik az emberek, egy rendkívül látványos, szerethető kabalafigurával és alkotással lettek gazdagabbak azáltal, hogy nyitottak voltak, amiért nagyon hálás vagyok, és ők sem csalódtak szerencsére.