Interjú Upik graffiti művésszel

2020. aug. 21. | Interjúk

Upik graffiti

A debreceni illetőségű graffiti művész Upik stílusa a karakter rajzolás és a képregények szeretetéből jött létre. Motivációját régen a utca és a romlott tagok adták, mára már mindezt tudatosan csinálja.

Mióta festesz?

2006-2007 volt talán az év, amikor egy króm CASPER rajzot csináltam utcára, viszont a tényleges aktív festést már az Upik névhez kötném, amit 2013 óta írok.

Honnan jött a művésznév?

Ez egy tök egyszerű  kérdés, aki ismer személyesen az tudja a becenevem és ez ennek a fordítottja. Ugye Kipu és ebből jött az Upik. 

Hogyan alakult ki a saját stílusod és hogyan neveznéd?

A karakter rajzolás illetve a képregények szeretete volt az, ami elindította ezt az egészet. Az hogy, hogyan is nevezném… hm….talán figurális művészet.

Upik
Upik
Upik

Kik vagy mik inspiráltak leginkább az alkotásra?

Akik most inspirálnak már nem az itthoni szférába tartoznak, így említeném az elsők között MEAR ONE-t és Dracko Velasco-t, valamint egy írót, akinek rengeteg inspirációt köszönhetek….ő pedig nem más, mint GRAHAM  HANCOCK. 

Van olyan graffitis csoport aminek a tagja vagy?

Igazából kettő is, a Romlott Hazai és az ALL CAPS COLLECTIVE. Mindkét tagság a mai napig meglepetés számomra, hisz sosem vágytam csapatban alkotni… viszont abszolút megtisztelő, hogy két ilyen erős és sokoldalú csapatot színesíthetek a formámmal… 

Illegál vagy legális festés?

Legális festés.

Upik

Az évek alatt volt-e bármiféle konfrontációd a hatóságokkal?

Igazából futás volt, de nagyobb konfrontáció, tettenérés nem.

Mi adott ihletet régen és mi az ami még most is motivál?

Régen abszolút az utca illetve a Romlott tagok… Görkorcsolyás múltam révén sokat voltam az utcán és általában a debreceni koris rendezvények is sorra Romlott Házi bulikon végződtek, így innen a régi barátság a tagokkal. Ha neveket kell említenem, akkor a tapétás /matricás korszak /2009 -2012/inspiráló alakjai, MENETEN és LINO volt. Ami pedig a festett karaktereket illeti itthonról ZOEL, MONE és RAPA, a külföldiek közül pedig a nagy nevek, mint HOMBRE, GENT48 és PACO SANCHEZ. Ami pedig még most is motivál azt a 4. kérdésben adott válaszom után még a szabadságvágy, tudás, egyenlőség, igazság illetve szeretet szavakkal egészíteném ki röviden…

Hobbiként vagy megélhetésként tekintesz a graffitire?

Abszolút hobbiként…. és olykor-olykor a hobbim a munkám, ezért pedig nagyon hálás vagyok az ÉGIEKNEK.  A fő bevételi forrásom nem ez, hisz illusztrálok és grafikákat tervezek, de mindig óriási öröm, ha becsúszik egy díszletfestés vagy más murális meló.

Upik
Upik

Elég drága anyagi költségei vannak egy rajz elkészítésének. Te ezeket miből tudod finanszírozni?

Teljes mértékben saját zsebből finanszírozom a rajzaim elkészítését. Szerződéses szponzorom nincs, de mint támogató abszolút említeném az ALL CAPS COLLECTIVE- et és LOOP COLORS HUNGARYT, hisz végig kedvezményt kapok, mint csapattag. 

Volt olyan része a karrierednek ami miatt úgy érezted, hogy végleg leteszed a kannát?

Ha felhagyok a graffitivel, akkor arra azt mondom már megtörtént. Mivel illegális graffitivel már nem nagyon állok elő, tisztelet a kivételnek. Az, hogy felmerült-e bennem, hogy leteszem a kannát, erre azt kell mondanom, hogy ez minden festéskor megtörténik, hiszen ha kifogy, vagy színt váltok, akkor egyből leteszem ami a kezemben van/ HA-HA-HA/, de viccet félre téve, nem jutott eszembe, sőt …  Eljutottam arra a szintre, hogy lassacskán szeretném az arcom adni ahhoz, hogy aerosol technikával készült dekorációval foglalkozom.

Mi lett volna ha annak idején nem ragadsz kannát? Mivel foglalkoznál?

Igazából ugyanezzel, mármint vizuális kultúrával, rajzolással talán egy csipet földműveléssel egybekötve.

Upik

Mi a véleményed a graffitiről?

A Graffiti maradjon graffiti én a legális murál művészetet egyáltalán nem tekintem annak. Nekem az a graffiti, ahogy anno elkezdődött tehát, mindenféleképpen illegális rajznak kell lennie ahhoz, hogy graffitiről beszéljünk.

Hogyan látod a szubkultúra jelenlegi helyzetét itt Magyarországon?

Abszolút le vagyunk maradva, itt még annyira nem elfogadott a történet. Debrecent nézve, mi nemzetközileg és országos szinten is hátul vagyunk, ami a murális művészetet illeti. Szóval idő van, hogy a városban helyet kapjanak a művészi értékek murális szinten!!! 

Legemlékezetesebb fújás?

Egy semmi króm karakter fej és egy teljes éjszaka egyedül, ide-oda bokrokban a Central Line Northolt állomás yard részén ragadva…  

Számodra mit adott ez a szubkultúra az évek alatt?

Rengeteg barátot és megannyi emlékezetes boldog pillanatot!
      /többet, mint szavak /

Mit üzennél azoknak akik még csak most ismerkednek a műfajjal?

Először is tanuljanak meg rajzolni, maguktól vagy suliban, ez rajtuk áll. Ne hallgassanak senkire, kivéve, azokra akik szakmai és technikai tanácsokkal látják el őket. De az, hogy stílusban mit képviseljenek, milyen irányban haladjanak ott soha senkire, csak magukra. Igyekezzenek önazonosnak lenni és addig ne akarjanak futni amíg a stabil járást, mint olyant, nem sajátították el.

Kinek mondanál köszönetet azért, amiért sikerült kitartanod a művészeted mellett?

Köszönet IKOK-nak a.k.a. 210-nek, MISTER DIE-nak SONNY KRAFT-nak, DREG-nek … Ha ők nincsenek én sem lennék ennyire benne ebben a hip hop, graffiti és a murális festészet szférában. De persze köszönet a családomnak, minden csapattársamnak az ALL CAPS family-nek, s mindazoknak akik egy olyan bizalmat előlegeztek/nek meg nekem, amihez mai napig igyekszem felnőni.

HELLO
my name is

Upik

AAFK interjú

AAFK interjú

Anny és Felipe egy művész páros, akik erős háttérrel rendelkeznek grafika és illusztráció terén. Amikor eldöntötték, hogy beveszik az utcákat és elkezdenek festeni, akkor egy csodálatos közösséget találtak és ezáltal egy új utat a művészet, illetve kultúra megéléséhez távol az irodai léttől és a számítógépektől.

Rawman interjú

Rawman interjú

Bízok abban, hogy az alkotást tekintve, benne tudok lenni egy olyan folyamatban, ami idővel változni és fejlődni fog. Az pedig átható és inspiráló amikor egy stílus mögött ott van egy ember személyisége, energiája és üzenete.

Cüvé interjú

Cüvé interjú

Cüvé élvezi a festést mint graffiti művész, ezzel is erősítve a női részvételt a szubkultúrában.