A Street art és a design határán – A Deák17 Galéria programjai

Urban Művészet | 2021.10.08. | 3 perc olvasási idő

A Deák17 Galériában októberben két magas színvonalú kiállítás is látogatható díjmentesen. A Budapest Street Archæology című tárlat, amely egyedülálló módon a Street art mozgalom honi vonatkozásait sorakoztatja fel az elmúlt 20 évből. A Stand by me című kiállításon pedig a SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium diákjainak alkotásait tekinthetik meg személyesen az érdeklődők. 

Októberben különösen gazdag programkínálattal kedveskedik a galéria. A hónap elején a Design Weekhez kapcsolódóan a Teach me how to design című programsorozat kerül megrendezésre, melynek keretében különböző, design fókuszú, nyílt tanórákon van lehetőség részt venni egy ingyenes regisztráció ellenében. A Budapest Street Archæology című kiállításhoz a szeptemberi program nagy sikerére való tekintettel októberben is megszervezésre kerül egy különleges workshop, ahol közös alkotómunkára nyílik lehetőség a művészekkel a Margitszigeten, sőt a festékszóró használatát is ki lehet majd próbálni. A galéria programjai és kiállításai mellett iskolai csoportok számára múzeumpedagógiai foglalkozást is kínál szintén a Budapest Street Archæology kiállításhoz kapcsolódóan.

Kiállítások

Budapest Street Archæology / Fővárosi Urban art a 21. századból

2021.09.09. 2021.12.17.

Budapest Street Archæology kiállítás

A kiállítás a nemzetközi Street art mozgalom honi vonatkozásait sorakoztatja fel az elmúlt 20 évből. Bemutatja meghatározó magyar alkotóit, projektjeit, tárgyi emlékeit és dokumentumait. A kiállítás célja az, hogy a gyerekek megismerjék a jelentős művészeti vonulatok közül a legfiatalabbat, remélve, hogy ennek hatására tudatosan fogják szemlélni lakókörnyezetüket és óvják annak vizuális értékeit.

Kiállító művészek: 0036Mark / 1000% / DTM / Fat Heat / Iamsuzie / Kolodko Mihály / Miss KK / Nikon One / Rapa 73 / Szárnyas Doboz / Void

Kurátor: Zsigó Bianka művészettörténész

Támogatók: MOLOTOW, ALL CAPS, VANS

További információk: https://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/budapest-street-archaeology-kiallitas/ 

Stand by me

2021.09.23. 2021.10.30.

Deák17 Galéria

A Design Héthez kapcsolódóan megvalósuló kiállítás a SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium grafikus, festő, mozgókép- és animációkészítő, fotográfus, kiadványszerkesztő és dekoratőr szakos diákjainak legszínvonalasabb munkáit mutatja be.

Együttműködő partner: SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium

További információk: https://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/stand-by-me/ 

Programok

CSALÁDI GRAFFITI WORKSHOP X D17 X VOID ÉS PETYKA

2021.10.10. 11.00–13.00

Deák17 Galéria

Október 10-én a Budapesti Őszi Fesztivál keretében kerül megrendezésre You are now! címmel a Flying Bodies és az All Caps kollektíva utcaművészeti fesztiváljának záróeseménye. Az eseményen a Deák17 Galéria szervezésében egy családi graffiti workshopra is sor kerül. A szabadtéri workshopon a Margitszigeti Palackozó udvarán lehet részt venni, ahol a jelentkezők kipróbálhatják, milyen érzés festékszóróval alkotni – és felhelyezni saját munkájukat a falra. Két Street art technika alaposabb megismerésére is lehetőség nyílik: a stencil- és plakát technikák elsajátításában és a közös alkotás koordinálásában Void és Petyka képzőművészek lesznek a jelentkezők segítségére. Ajánlott korosztály: 12-18 év. A program díjmentes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Támogatók: LOOPCOLORS, ALL CAPS

További információk: https://www.deak17galeria.hu/programok/csaladi-graffiti-workshop/

TEACH ME HOW TO DESIGN – KIHELYEZETT, NYÍLT DESIGN-TANÓRÁK

2021.10.1215.

Deák17 Galéria

A Budapest Design Week hetében, azaz az október 12-i héten különböző design-szakterületek kerülnek a fókuszba. A programsorozat keretében a résztvevők kipróbálhatják a digitális festészetet, az experimentális tipográfiát, de megtudhatják azt is, mi a jó illusztráció titka és hogyan kapcsolódik össze a fotografikus és a festészeti látásmód a képzőművészetben, a barokk kortól napjainkig.

Életkori határ: 10 év fölött

Együttműködő partner: SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium

A program díjmentes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

További információk és regisztráció: https://www.deak17galeria.hu/programok/teach-me-how-to-desing/

Múzeumpedagógiai foglalkozás

 BUDAPEST EGY SZABADTÉRI GALÉRIA

2021.10.01. – 2021.12.17. (folyamatosan elérhető)

Időigény: 90 perc, Korosztály: 12-18 év, Fejleszthető kompetenciák: társadalmi érzékenység, kreativitás, kritikai gondolkodás, önkifejezés

Az ingyenes, regisztrációhoz kötött programon a gyerekek egy vezetett séta keretében ismerkedhetnek meg a Street art, Urban art alkotásokkal az 5. kerület utcáin. A sétát követően a foglalkozás a Deák17 Galériában zárul. A program kiemelten ajánlott a pedagógusok számára, iskolai projektnapokra, tanítás nélküli munkanapokra.

További információk: https://www.deak17galeria.hu/foglalkozasok/budapest-egy-szabadteri-galeria/ 

Cím: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria – 1052 Deák Ferenc utca 17. I. emelet

Nyitvatartás: Kedd–Péntek: 10.00–18.00, Szombat: 09.00–13.00 / Vasárnap és hétfőn: zárva

A kiállítások és a programok díjmentesen látogathatók.

Az aktuális látogatási szabályokról az alábbi linken tájékozódhat: